27,822    45    4  

Husbrann. Tanker og ettertanke

 10,486     Akershus     0
Natt til søndag, ca. 02:00. Jeg hadde sitti oppe "litt for lenge" og i nostalgiens tegn spilt noen runder Warcraft II med en kompis. Stemningen var god, etter at vi hadde grisebanket både orcer og det som var. En tur i dusjen, og så i seng ca. 02:10. Døra til gangen lukkes, og vinduet lukkes delvis, men blir stående i luftestilling. Kona er forsvunnet inn i drømmeland, men jeg blir liggende noen minutter og lese litt nyheter fra E24, før jeg sovner.
02:35 har jeg duppet av litt, men våkner av at det høres ut som det regner utenfor. Det tar noen sekunder før jeg får summet meg nok til at det ikke har regnet i løpet av dagen, og heller ikke er meldt regn på en stund. Regn er altså litt rart, så kanskje hageslangen har løsnet opp i en skjøt? Det har tross alt skjedd før. I halvsvime drar jeg på meg morgenkåpa og går ut i gangen. Tanken var å stikke hue inn i teknisk rom, og høre etter om det rant vann, og evt. sjekke ut hva annet som kan ha medført lyden. Inn på teknisk rom kom jeg aldri, for i gangen var det et merkelig lys, som om noe brant. Hadde hekken tatt fyr? Et par trinn opp i trappa måtte jeg, for å se ordentlig ut vinduet.

Så fort har jeg aldri våknet før.

Synet som møtte meg, var naboens hus i full fyr. Det sto flammer ut fra omtrent alle vinduer. I løpet av veldig fort hadde jeg vurdert situasjonen dithen at dette absolutt ikke var bra, men at det ikke var umiddelbar fare for vårt eget hus. Jeg bråvekte kona, som kom seg på beina på et blunk. Jeg fikk røsket med meg et par sko og ei jakke med refleksvest før jeg løp ut verandadøra for å finne ut om det var noen inne i huset. Rett utenfor ser jeg en mann i uniform, sammen med min nabo. Hun så relativt rolig ut, så jeg konkluderte med at alle var ute av huset. Den uniformerte mannen ba meg få flyttet to biler som sto nære, og få sprayet huset med vann. Jeg løp over til neste nabo, ringte på som en gal, dundret i dør, vegger og vinduer, og ropte inn et åpent vindu at det brenner, og de må komme seg ut og flytte bilene sine. Så fort har neppe naboen våknet noen gang.
Tilbake inn på egen tomt drar jeg med meg hageslangen som ligger ute. Kona hadde brukt den til å vanne blomster, og vi pleier ikke ha det travelt med å få den med oss. Jeg ruller ut det jeg kan, banner over at en ledning har tjervet seg sammen, og drar med meg slangen som best jeg kan rundt huset for å spraye egen husvegg.

Avstanden mellom husene er det dobbelte av hva forskriftene krever, men det er INGEN TING når et hus står i full fyr. Naboens garasjen var allerede totalt overtent bare på tiden jeg hadde kommet meg ut, vekt naboene og hjem igjen.

Jeg begynner å spyle husveggen, men blir ganske oppgitt. Vanntrykket er lavt etter at jeg satt inn reduksjonsventil for noen år siden, og aldri har justert den opp fra de fabrikkinnstilte 3 bar. For å få sprayet noe særlig, måtte jeg skru munnstykket til tynn stråle, og da spredte det ingen ting. Resultatet var en tynn stråle uten særlig effekt. Veggen ble våt akkurat der strålen traff, men ikke noe særlig mer. Kona har nå fått stablet seg på beina og kommer inn. Hun sendes inn i gangen for å hente høytrykkspyleren, en ganske ny sak jeg kjøpte i vinter, og knapt har brukt. På veien får hun en slags beklagelse for at jeg bjeffet til henne. Hun kommer ut med spyleren, drar ut slangen (17 meter), og plugger i strøm. Når den er klar til bruk, vipper jeg av munnstykket, klemmer slangen inn på høytrykken, og tar i bruk den i stedet. Dette var heldigvis akkurat hva jeg trengte, og jeg kunne på litt avstand "tåkelegge" hele veggen ganske effektivt. Det dampet heftig av veggen, så det var ikke tid til å vente lenge før det var ny tur. Vi ser at det fortsatt ikke er umiddelbart kritisk for at eget hus skal ta fyr, men at det i løpet av de neste minuttene fort kan gjøre det allikevel. Datteren vår på 4 år blir vekket, og bært ut i dyna si. Nå kommer også en av naboene jeg vekket, og tar med seg kona og dattern min tilbake til sin leilighet.
På denne tida hadde brannen blusset ganske kraftig opp. Det brant ikke lenger "bare" ut av vinduene, men nå var både veranda og ytterveggen i ferd med å bli overtent. Jeg løp fortsatt rundt i morgenkåpa, og merket i aller høyeste grad den ubeskrivelig intense varmen fra et hus i full fyr.

Bildet i artikkelen fra Eidsvoll Ullensaker blad kan kanskje gi en indikasjon på hva slags krefter som er i sving. Dette var allikevel før det tok ordentlig av. Man kan se det ryker av garasjen, og den var i ferd med å ta fyr av varmen. Det var ikke flammene som nådde bort og antente, det var kun strålevarmen. Avstanden fra huset til garasjen er 7 meter.
http://www.eub.no/article/20140427/ARTICLE/140429930/1013

Etter noen turer frem og tilbake med høytrykken, og stadig tiltagende varme, så jeg at det var biler med blålys på plass, men ingen kom rundt for å hjelpe meg. Varmen begynte å bli i meste laget for hva jeg greide å hanskes med, og jeg ropte det jeg kunne at jeg trengte hjelp. Jeg følte at mine rop hadde omtrent samme effekt som når Karius og Baktus roper til Jens at de vil ha loff, eller at han ikke skal høre på moren sin.

Det var omtrent nå jeg begynte å angre på at jeg fortsatt ikke har fått pusset isoporen langs grunnmuren, og lurer på hva i all verden vi tenkte da kona og jeg syntes det var lurt med en kompostbinge for tørt gress og løv like ved huset.

Ropingen hadde nok mer effekt enn hva jeg trodde. En nabo litt bortenfor hadde våknet av noen smell, og hørte meg rope. Han antok at her kunne han bidra med noe. Der jeg sto alene, med stadig økende varme, og tilsvarende mindre sjanse for å få løpt frem og tilbake og kjølt ned huset, var det ubeskrivelig deilig når det plutselig dukket opp en godt kledd mann, som tok med seg slangen og fortsatte. Mannen i huset der jeg vekte dem opp kom også til, og jeg fikk sendt han opp på verandaen for å fjerne gassflaskene til grillen. Disse sto på hjørnet av verandaen, mot huset som brant. Like etter dette kom det en brannmann mellom nabohuset og tilhørende uthus, rettet slangen sin mot vårt hus, og pøste på med store mengder vann. Da var det omtrent så jeg sank sammen, og følelsen av at "nå går det bra" var helt ubeskrivelig, selv om det fortsatt brant et villt inferno hos naboen. Brannvesnet har kontroll, de kjøler ned vårt og et par andre hus, samtidig som de prøver å dempe brannen. Huset som brenner er det ingen ting å gjøre med, og selv 3 brannslanger ser ikke ut til å ha noen voldsom effekt.

Det var ingen hjemme hos naboen da dette startet. Muligens kunne brannen vært varslet tidligere hvis det var noen der, muligens kunne alle som var der ha brent inne. Det vet man ikke, man må bare være glad det gikk så bra som det tross alt gikk. At noen av bildelene mine og litt isopor langs veggen er smeltet spiller liksom ingen rolle. Det er mye som kunne gått galt her. Hadde ikke jeg våknet da jeg gjorde, og fått startet å kjøle ned huset, kunne det lett tatt fyr. Hadde brannvesnet kommet 10 min tidligere, kunne dette lett ha spredd seg til vårt hus, evt. via vårt uthus og vedstabel. Hadde avstanden mellom husene vært som minstekravet (8 meter), så er jeg helt overbevist om at vårt også hadde gått med.

Mannen i uniform som sendte meg for å vekke naboer og spyle huset viste seg å være første brannmann på stedet. Han hadde hjemmevakt og hadde ikke lagt seg ennå. Han var her 3(!!) minutter etter brannen ble meldt, og ytterligere ca. 5 minutter senere var første brannbil på plass. Brannbiler kom både fra Eidsvoll og Jessheim/Gardermoen. Dette er ikke annet enn svært imponerende raskt, og jeg er overbevist om at den raske utrykningen hindret videre spredning både mot oss og andre naboer. Vi bor i et "gammeldags" boligfelt, med tomter på ca. 1 mål, allikevel opplevdes det svært nære da dette sto på.

Selv om mange ting bidro til at dette gikk bra, er det også en del ting som bidro, eller kunne bidratt til at det ble verre enn "nødvendig". Min isopor langs grunnmuren, og oppbevaring av en del dekkstabler helt ut mot tomtegrensa føles i ettertid ikke så lurt. Ei heller den nevnte kompostbingen inntil husveggen. En helt annen ting, er at nabohuset er pusset opp med ny panel. Den er lagt utenpå den gamle. Det brant mer enn godt nok da det "bare" brant gjennom vinduene og ut i overgangen mellom vegg og tak, men det tok ikke skikkelig av før panelen fatet ordentlig i. Med dobbelt lag panel (og mange lag maling), spredte det seg svært fort, og det brant også mye lenger tid enn det ville gjort med bare ett lag. Brannvesnet trakk også frem dette som noe som gjør slukkingen vanskeligere, da det kan være glør mellom lagene med panel. Noe å tenke på når man pusser opp.
Vi har flere ganger tidligere tenkt på at vi burde plassert en av våre trådløse røykvarslere hos naboen, og motsatt, men det har aldri blitt noe av. Kanskje blir det det nå, eller i hvert fall når huset er bygget opp igjen. Kanskje blir det også røykvarsler med overføring til alarmsentral.

Uansett hva det blir eller ikke, så priser vi oss lykkelige over at ingen liv gikk tapt.

Hva slags varme som utvikles av et hus i full fyr er vanskelig å beskrive. Det er knapt så jeg tror det selv, men jeg vet at jeg begynte å få seriøse problemer med å bevege meg langsmed huset for å kjøle det.

Jeg håper mine erfaringer kan være en tankevekker for andre. Brannforskriftene er der for å beskytte oss, ikke for å plage oss.


... Jeg er ikke "mannen i 30-årene" som politiet arresterte.
... Og for de som har fulgt med i kjellertråden min; Ja, dette er naboen som ikke så noen som helst problemer med at jeg gravde tvers over hagen og rundt huset hennes for å legge nytt vann/avløp, og derved forvandlet det meste av tomta hennes til et lite helvete. Må være verdens beste nabo, og hun har heldigvis sagt at det skal bygges nytt på samme tomta igjen.
Signatur

   #1
 24,742     Akershus     0
En påminnelse og tankevekker, en må forsøke å være forberedt.

Merket meg det du skriver om trykkreduksjonsventil. Trykkreduksjon/tilbakeslagsventil er ofte et tema ved installasjon av vannmåler. En bør tydeligvis vurdere kran for brannslange før trykkreduksjon, men da ender en kanskje opp foran vannmåler? Plombert brannkran?
Signatur
   #2
 6,704     Akershus     0
Dette var tankevekkende og intens lesing. Man får prise seg lykkelig over at det ikke gikk menneskeliv eller at noen ble skadet.

Jeg fester meg av en eller annen grunn ved dine observasjoner om de små ting: dekkstabelen, kompostbinge med tørt løv rett ved huset, problemene ved dobbelt lag panel på huset som brant osv. Det er ting man bør tenke gjennom. Det er små marginer som kan skille en "lykkelig" utgang fra en tragisk en.

Jeg tror også vi kan konstatere at det ikke er før vi har vært utsatt for noe slikt at vi virkelig skjønner verdien av de regler og krav som er satt for å forhindre slike situasjoner. Tidligere har jeg latt meg provosere av folk her inne som mener at diverse brannsikringstiltak er unødvendige, eller at eksempelvis håndløpere i trapper er bare er tull. Med noen vage henvisning til at det generelt er farlig å leve og at diverse regler som skal skape sikre og trygge boliger bare representerer en overbeskyttende holdning osv. Håper ditt innlegg kan bidra til at en del revurderer slike holdninger, samt at alle andre benytter denne anledningen til å tenke gjennom hvordan tilstanden er i og rundt sin egen bolig.

Selv har jeg en huset mitt liggende midt på en 4,3 mål stort tomt, med minimum 20 - 30 meter til nærmeste nabo. Allikevel vil jeg med ditt innlegg på minnet tenke gjennom hva slags tiltak jeg eventuelt bør sette i verk. Første post bør være å montere de 4 røykvarslerne jeg kjøpte til andre etasje, men som foreløpig bare ligger i en skuff.
  (trådstarter)
   #4
 10,486     Akershus     0

Jeg fester meg av en eller annen grunn ved dine observasjoner om de små ting: dekkstabelen, kompostbinge med tørt løv rett ved huset, problemene ved dobbelt lag panel på huset som brant osv. Det er ting man bør tenke gjennom. Det er små marginer som kan skille en "lykkelig" utgang fra en tragisk en.Det var også intensjonen. Får jeg noen til til å tenke seg om en gang eller to ekstra, så er mye gjort.


Mer eller mindre tilfeldigvis fikk vi installert brannstige opp til 2. et hos oss for noen år siden. Det er ikke store jobben, og kostet bare rundt  3000,- mener jeg å huske. Det "bare ble sånn", tanken var vel egentlig at det var ganske kurant å ta seg ut gjennom soverommet på andre siden. Når jeg ser hvordan brannen kan stå metervis rett opp fra vinduet, så skjønner jeg jo godt at det ikke nødvendigvis er så enkelt å komme seg ut på den måten.
Signatur
   #5
 35     0


Vi har flere ganger tidligere tenkt på at vi burde plassert en av våre trådløse røykvarslere hos naboen, og motsatt, men det har aldri blitt noe av.


Dette var virkelig noe til ettertanke.
Jeg bor i et "tun" med åtte hus der avstand mellom flere av husene er bare 4 meter. Brannforebyggende tiltak som du nevner her burde vært et tema ved neste tunmøte...
   #6
 797     Nes, Akershus     0
Bah, ståpels.... :-\

Med en husbrann bak meg (var bare fem år og ikke hjemme, husker heldigvis lite annet enn brannbilene da vi kom hjem), to halv-alvorlige brann-tilløp i det nye huset noen år etterpå (en tørketrommel som tok fyr og et stearinlys som "sto og lyste for seg selv" og halve bordet...), vet jeg godt hvordan det der føles. Og det er på en prikk som du nevner, man går etterpå og tenker og grubler...

Jeg gjør det så absolutt selv nå som voksen, damen sier jeg gjør det for mye. Men neimen steike om det skal gå galt p.g.a. en filleting jeg har gjort (eventuelt ikke burde gjort). Skru av lyset, trekke ut ledningen, slukke levende lys. Og så videre. For meg har det blitt en vane, hver kveld før jeg legger meg, en runde rundt hele huset, ut på tunet, se meg rundt, inn, låse etc. Paranoia deluxe, men da har jeg iallfall gjort det.

Godt det gikk så bra som det gjorde!
Signatur
   #7
 24,742     Akershus     1
Parat redningsline e.l. kan være et alternativ til brannstige. Med den kan en få  ut barn og bestemor også, om enn med skrubsår. En er sikret fra en står  inne til  en er nede.
Signatur

   #8
 3,277     I huset mitt     0

Parat redningsline e.l. kan være et alternativ til brannstige. Med den kan en få  ut barn og bestemor også, om enn med skrubsår. En er sikret fra en står  inne til  en er nede.

Problemet med slike redningsliner er at man bør ha prøvd nedfiring/øvd på det i forkant av behovet.  En stige er ofte mere intuitivt og enklere for menigmann når stresset røyner på for å evakuere ut fra eks 2.etasje.
-Selvsagt om man har erfaring med nedfiring/redning fra høyde så er slike liner geniale da du kan fire ned nettopp bestemor, bevistløse personer, etc. Men hvor mange har det? 
   #9
 24,742     Akershus     0
Enig i at det trengs litt trening. Imidlertid, har en sett hvordan redning forgår fra 5. Etasje i Magnus den godes gt (studenthjem i gammel murgård i Trondhjem), så merker en seg hvordan nakkehårene reiser seg der en balanserer i takrenna frem til brannstigen.

En annen fordel med line for enkelte er at den kan etableres uavhengig av gårdeier. Å bo i 4. etasje i en gammel 1890-gård i Oslo er som å bo i en kamin!
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 10,486     Akershus     0
Det er bare å pøse på med flere gode løsninger eller tanker om brannsikkerhet.

Forumet bugner av gode løsninger på stort sett alt mulig, men lite om hvordan best sørge for å komme helskinnet gjennom en brann.
Signatur