1,482    10    0  

Hva betyr/innebærer reguleringsendring hvis man ønsker tilbygg i nærheten av en fylkesveg

 2     Torvastad     0
Hei, Trenger lit hjelp av dere.
Vi bor ved siden av en fylkesveg på Karmøy. Nordsiden av huset står ca 9 meter fra midten av vegen. Vi ønsker å bygge ut nordover slik at en del av huset kommer til å stå enda nærmere til vegen. Vi har søkt om dispensasjon ved Statens Vegvesen. De har kommet med en uttalelse/konklusjon:

Statens Vegevesev vil ikke anbefale utbygging av bosted slik det er søkt om , før det foreligge reguleringsendring som er i tråd med dagens handbøker og vegnormaler:

Men hva betyr dette:
Er dette en snill måtte å si at vi ikke har en eneste sjans når man søke kommune om godkjenning eller er dette en forventet uttalelse i slike situasjoner.
Hva innebærer endring av reguleringsplan...

MvH
AJG
Signatur

   #1
 1,463     Harstad     0
Det betyr at dere kanskje må engasjere et plankontor (arkitekt eller ingeniør) som kan forestå reguleringsendring. Endringen kan være en mindre endring som kommunen innarbeider i planen uten offentlig høring. Eller endringen kan være full reguleringsplan for eiendommen.

Kommunen har siste ord i saken og kan vedta dispensasjon slik at dere slipper reguleringsendring. Det er også kommunen som avgjør hvor omfattende endringen skal være.

Signatur
   #2
 2,044     0
Biltrafikken øker og øker, behovet for økt veibredde kan melde seg, og det er ikke et utenkelig scenario. Vegvesenet vil derfor ikke låse seg selv. Ved forandringer av veien kan det også tenkes at utkjørselen fra ditt hus må tilpasset etter nye forskrifter. Tror kommunen må rette seg etter et nei fra Statens Vegvesen. Anbefaler deg å ringe teknisk etat i kommunen din, dette er saker de helt sikkert har vært borte i før.
   #3
 2,044     0
Kommunen har siste ord i saken og kan vedta dispensasjon slik at dere slipper reguleringsendring. Det er også kommunen som avgjør hvor omfattende endringen skal være.


Tviler på at kommunen har siste ord i saken. Kan komme med et eksempel: E39 skal utbedres i de kommende år. Vegvesenet har i den forbindelse utarbeidet forskjellige trasevalg. Kommunene kan ikke selv velge trase, men kan vedta hva de selv mener er beste løsning. Staten må selvfølgelig vektlegge kommunens vedtak, men det endelig vedtaket ligger i statens hender. Når fylket bygger vei er det hele fylket de må ta hensyn til, ikke bare den enkelte kommune sitt behov.
   #4
 1,463     Harstad     0
Litt feil ordlegging fra min side. Skulle vært:
"Kommunen har siste ord i saks-prosessen..."

Kommunen overprøver sjelden Statens Vegvesen, men det forekommer. Vegvesnet har innsigelsesrett, så de vil følgelig benytte denne om de anser det nødvendig.

Jeg mener å huske at standard minsteavstand for byggegrense til fylkesvei er 15 meter.
Signatur
   #5
 6,009     Finnmark     0
Ser her i Finnmark så kan hvertfall ikke kommunen gjøre noe med planer på E6.....Det bestemmer veivesenet..... Tipper at fylkesveier også er over hodet på kommunene.....
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 2     Torvastad     0
Takk for deres tilbakemeldinger. Det stemmer at bygge grense til fylkesvei er 15 meter. Alle hus i våres område står innen 15 meter fra fylkesveien slik at man uansett bør søke om dispensasjon. Hva jeg ikke nevnte i mitt første innlegg var at det fins flere nabo hus som har enten garasje( fast til huset) eller inngangsportalen nærmere til fylskesveien enn vårt hus slik at jeg ikke forstår hvorfor vi ikke kan bygge ut. Har forsøkt å kontakte Statens Vegvesen men de gir ikke klar svar om jeg kan klage på uttalelse og henvise meg til kommune.
Signatur
   #7
 4,452     Vestlandet     0
Vegloven sier 50 m til fylkesvei og 15 til kommunal vei. Reguleringsplaner sier det samme dersom ikke annet er beskrevet i planen. Dersom det er en eldre plan, så gjelder den avstanden som gjaldt på planens vedtakstidspunkt.

Du kan ikke klage på en uttalelse, det er bare en prosessledende avgjørelse.

Kommunen er ikke bundet av en uttalelse. Men som mange andre påpeker så støtter kommunen seg i de aller fleste tilfellene til hva en fagmyndighet sier, hvertfall hvis det er noe fornuft i det de sier.

Jeg har én gang gitt tillatelse selv om en uttalelse fra Statens vegvesen var negativ, men det var helt spesielt. I denne saken virker det som de vil sikre seg nok areal til en senere utvidelse, det kan jeg ikke tenke meg en kommune vil gå i mot.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 2     Torvastad     0
Tusen takk Ebe men hvorfor tolker du uttalelse fra Statens vegvesen negativt.
Jeg tolker det på en annet måtte:





Konklusjon:......



Jeg mener at uttalelse kan tolkes på en annet måtte nemlig:
Utbygging kan eventuell skje dersom der foreligge en ny reguleringsplan.
Statens vegvesen skrive ellers:
De ikke anbefales utbygging grunnet framtidens veganlegg mtp støy, vedlikehold og andre hensyn. Statens Vegvesen og kommune har tidligere godtatt at en av naboer kunne bygge en garasje ( fast til huset) helt inn til veigrensen. Naboen bor langs samme veien, på samme siden og ca 80meter unna. Jeg mener at det blir vanskeilg å akseptere/tro at de da ikke akseptere utbyggingen hos oss.
Spørsmål er ellers hvor vanskelig er det å endre reguleringsplanen av en privatperson?
Ifølge kommune er det fult mulig men er det noen med erfaring met dette?

MvH
ARjan
Signatur
   #9
 5,416     Langhus     0
Det er ingen andre enn deg selv som kan se vedleggene dine.
Signatur
   #10
 4,452     Vestlandet     0
Du skriver at vegvesenet uttaler seg følgende:
"Statens Vegevesev vil ikke anbefale utbygging av bosted slik det er søkt om , før det foreligge reguleringsendring som er i tråd med dagens handbøker og vegnormaler"

Jeg ser ikke helt hvordan uttalelsen ikke kan tolkes negativt til at dere vil få disp? Det var byggesøknaden jeg snakket om.




At du kan få tiltaket igjennom via reguleringsendring er fult mulig, det er vanskelig å uttalse seg om. Du vil kanskje få noen rekkefølgekrav som må oppfylles først.
Signatur