#41
 1,323     Østlandet     0

Krampene må en vel ha spesialverktøy til?


Nei det var bare plastkramper som lett kunne trykkes ned i isoporen. Mulig de var beregnet for et eller annet verktøy/pistol idet de hang sammen i en lang remse, men de var som sagt enkle å montere for hånd.

Her er en type:

http://www.topvvs.no/art-8.asp?id=14&iPageID=22

   #42
 9,677     Kysten     0
Ok, jeg så buildahouse hadde disse og et spesialverktøy til dem når jeg holdt på. Jeg forkastet de da jeg trodde det var påkrevd. Hvor tett satte du krampene?
  (trådstarter)
   #43
 10,486     Akershus     0

Så mye som du har skrevet her inne, også har du ikke spurt om hvordan dette kan legges opp til å gjøres kjapt og enkelt?  ;D


Det er vel i stor grad det jeg driver med nå?

Jeg har bestilt 100 sånne klemmer fra vvskomplett sånn for å teste. Får jeg se om de er brukbare. Må få ut finger'n litt nå, for jeg har kalt sammen til støpedugnad på lørdag.


Armeringen gir vel ingen styrke om det ligger i bunn av støpen vil jeg tro. Med frittliggende mente jeg å få den opp fra isoporen og at den ble godt omsluttet av betongen.


Men er det nødvendig å løfte armeringen mer enn det varmerørene gjør?
Signatur
  (trådstarter)
   #44
 10,486     Akershus     0
Et lite oppfølgingsspørsmål :
Jeg skal i første omgang støype halve kjelleren, som i dag er ett rom, men som skal bli to. Det ene soverommet skal antakelig varmes opp minst mulig, mens det andre skal varmes noe. Jeg legger selvsagt én gulvvarmekurs til hvert rom, men burde jeg også legge isolasjon der veggen kommer, så ikke varmen fra gulvet i det ene rommet kryper ut i det andre? I hvor stor grad vil varmen spre seg i betonggulvet?

Selve veggen skal selvsagt isoleres, men her tenker jeg på selve støypen.
Signatur
   #45
 9,677     Kysten     0
Det tror jeg ikke vil være av betydning. Om det er stort rom nå før du deler av ville jeg lagt armering uten å binde den sammen under der hvor veggen kommer, da styrer du evt svinnsprekker dit. Rørene kan du jo feks avslutte 25-30 cm fra denne veggen på hver side også. Så borrer du ikke gjennom rør og varmen mellom rommen slår mindre over.
   #46
 1,323     Østlandet     0
Byggmesteren som støpte gulvet hos meg hadde lang erfaring med støping men lite erfaring med vannbåren gulvvarme. Det viktigste for han var at armeringen skulle bli godt omsluttet av betong uten at rørene kom i veien for den tankegangen. Hvor viktig det er kan sikkert diskuteres men han godtok ikke at armeringen lå direkte på rørene hvis rørene lå direkte på isoporen. EN plass ville han ha rom til betong under. Så spørsmålet for meg var egentlig om rørene skulle festes (stripses) oppunder armeringen eller om rørene kunne ligge på isoporen. Armeringen SKULLE ligge på stoler uansett!  :)
Dermed var dette enkleste løsningen i praksis.

Avstand mellom krampene varierte, som dere ser av bildene. De ble vel bare satt sånn stort sett der de trengtes for at røret skulle ligge på plass.

Jeg har forøvrig også soverom ved siden av med støpt plate hvor rørene ligger med mye større avstand nettopp fordi jeg ikke trenger så mye varme der. Gulvene ble støpt hver for seg men de ble ikke adskilt på noen måte. Avstand mellom rør på bad og rør på soverom er vel ca 20-25cm. Litt varme fra badet kommer nok inn på gulvet på soverommet antar jeg, men det blir bare en stripe langs veggen som ikke vil gi særlig effekt og derfor neppe skape problemer. Det var ihvertfall vår konklusjon  ;D

Må presisere at jeg ikke er noen ekspert som sitter med fasiten, men bare formidler hva som ble gjort hos meg og som jeg sålangt er godt fornøyd med.
  (trådstarter)
   #47
 10,486     Akershus     0
Takk for svar. Jeg føler meg ganske trygg på at armeringen vil ha det helt fint selv om den hviler på rørene, så den sjansen får jeg ta.

30 mil bilkjøring og trening på mandager, men jeg kom såvidt i gang med rørene. Dette er nok en grei tomannsjobb, så kona var med.

Jeg har bestilt noen clips, som jeg håper skal gjøre ting litt enklere. Det viser seg at disse ikke er så enkle å få tak i. Jeg har sikkert snakket med 15 sjapper i nærheten i dag, men ingen hadde.

Jeg kjørte innom biltema, på jakt etter gode idéer, og kom ut igjen med 30 meter patenbånd. Det fungerte greit å legge utover, feste ved å stappe noen skruer ned i isoporen, og stripse rørene til patentbåndet.
Signatur

  (trådstarter)
   #48
 10,486     Akershus     0
Jeg fikk lagt resten av det første rommet i går kveld. Å ha kveilen på stol som snurret fikk jeg ikke til å fungere, det ble bare feil uansett, og jo mer rør jeg dro ut, jo mer feil ble det. Sikkert jeg som gjorde noe gærent, men det fungerte greit å bare dra kveilen med meg rundt på gulvet. Røret var litt hat å jobbe med, men når det først var lagt, virket det som det ble liggende ganske greit, og raskt tilpasser seg i stedet for å stritte i mot.


Patentbånd fungerte greit, men i dag kom heldigvis clipsene jeg hadde bestilt fra vvskomplett.no . Det er 3. gangen jeg bestiller derfra nå, og hver gang har det blitt levert på døra 1-2 døgn etter bestilling Smile
Signatur
   #49
 333     Buskerud     0
Plukker opp igjen en gammel tråd, da deler av den er relevant for min del. Skal straks i gang med å legge rør i sporplater av spon, og har så smått begynt med badet, hvor jeg har lagt rørene i sneglehusmønster (altså ikke i sporene).

Når jeg la rør på badet gikk det greit å ha rullen liggende på gulvet mens jeg jobbet meg rundt. Alle vendiger frem til halvveis fulgte da krummingen til røret. Når jeg nådde halvveis og skulle tilbake flippet jeg rullen 180 grader slik at de resterende vendingene også fulgte krumningen til røret.

Alt vel så langt. Men, rullen med rør er på intet mindre enn 600 meter, og det gjør den mildt sagt unhåndterlig. Etter litt håndtering i dag begynner den å bli "slapp i fisken". Jeg ser behovet for å lage meg et stativ som beskrevet i en annen tråd. Men det er én ting jeg ikke forstår, og det er hvordan man håndterer alle vendingene, som jo endrer retning for hver lengde. Det vil si, at dersom jeg ikke flipper rullen 180 grader for hver vending, så vil jeg måtte jobbe mot krumningen til røret på 50% av vendingene. Av erfaring vet jeg at sannsynligheten for å få knekk på røret øker når man jobber "mot" røret, og knekk vil jeg selvsagt unngå.

Skulle gjerne visst hvordan forummedlemmene har gjort dette, jeg er neppe den første.
Signatur
   #50
 9,677     Kysten     0
Jeg lagde av kontorstol, plate og kabeltrommel. Jeg mener jeg snudde trommelen. La nesten utelukkende sneglehus.