13,694    4    6  

Hvordan måle fuktighet i kjeller

 7     vestlandet     3
Skal flytte inn i mine foreldres kjeller for å spare penger en stund, og ønsker å utelukke eventuell sopp og annen drit, men hvordan gjør jeg det?

Måler luftfuktighet, eller fuktighet i vegger og gulv eller..?  Og isåfall med hva? ???

Jeg tror ikke det er noe sopp og fuktighet, har ikke noe særlig kjellerlukt å snakke om, men er jo greit å få sjekket hvis det er mulig.

   #1
 802     Akershus     0
Det viktigste er å ikke gjøre den feilen mange leieboere gjør.... tette alle luker.

Nesa, og generell luftfuktigheten vil vel kunne gi en god indikasjon om du har noe problem i første omgang.
Hvis du er opptatt av helse og inneklima, og først er i gang, kanskje ta en radontest med sporfilm i samme slengen ?
   #2
 9,677     Kysten     3
I treverk kjøper du en enkel fultmåler med pigger. Eller du ringer en takstmann. Han kan måle uten å åpne veggen.
Eller kanskje du skal bruke luktesansen. Er det kjellerlukt etter at du har varmet opp og luftet godt, da kan det være fukt.
   #3
 1,519     Oslo     0
Tommelfingerregelen om jeg husker riktig er at luftfuktigheten bør være under 75% og fuktverdiene i treverk ikke bør være høyere enn 17-18%.

Du får kjøpt enkle målere med pigger til å måle fukt i treverk for noen få hundrelapper, for å måle i mur trengs spesialprober og noe mer avansert utstyr. Instrumentet som strot sett brukes av takstmenn og fuktteknikere er Protimeter MMS (den gule dingsen om du noensinne har sett en av sorten i aksjon). De er dyre - koster rundt 8000 kroner, på en annen side får du nok ganske lett solgt den når du ikke trenger den lengre.

Dersom det ikke er kjellerlukt når det er grei temperatur i kjelleren så er det neppe noen krise med den generelle tilstanden skulle jeg tro. Som nevnt er det viktig med god lufting.

Typiske "problemområder" er vegger som er kledd med panel, da kan det være mye rart bak veggene man ikke ser. Er det murvegger kan du se etter saltutslag.