14,021    9    4  

Krav til dampsperre og isolasjon i ny fritidsbolig

 17     Nord-Trøndelag     3
Vi er i planleggingsfasen av å bygge ny hytte. Iflg kommunen er det TEK10 som gjelder også for fritidsboliger. Den ikke vil være oppvarmet hele tiden, vi har heller ikke strøm der så balansert ventilasjon er utelukket.

Når det gjelder krav til isolasjon og tetthet er vi litt usikre på om dette virkelig kan være tilfellet, er det så lurt  at en hytte som ikke har konstant høy innetemperatur er så tett og har så mye isolasjon i veggene?

Da vi startet grubleriene over bygging av ny hytte hadde vi sett for oss 48x98 eller 36x148 som isolert bindingsverk med w takstoler, og bruke god gammel "svartpapp" bak panelet på innsiden av stenderne.

Er det noen som vet noe om dette? Har vært inne på tanken å sende en henvendelse til byggforsk for å høre hva de mener. Hva bruker de som leverer ferdighytter?

Mvh Marius

jaf
   #1
 6,380     tromsø     0
Har revet moduler (tak) som har vert fulle av vann p.g.a kondens (bøttevis). En venn som jobber i et kjent firma (hytter, moduler) sa at kondens var et kjempe problem p.g.a nye krav som TEK10. På hytter som er kalde 95% av tiden. Politikere er jo ikke å flinke på kondens  Smile
   #2
 6     Kristiansand     0
En byggmester jeg snakket med (Olav Berg i Valle) som bygger mange hytter der sa at han ikke brukte plast i hytter uten innlagt strøm. Så når jeg renoverer min gamle 70 talls hytte erstatter jeg plasten med et lag vindsperre.
  (trådstarter)
   #3
 17     Nord-Trøndelag     0
Interessant. Dere bekrefter vel min mistanke om at det kanskje ikke er helt bra med for tett hus (når man ikke har ventilasjonsanlegg).

Yevensen: Hvor mye isolasjon har du i veggen da? Er du ikke redd for at det vil bli kondens når all fukten skal ut av hytta når du fyrer opp? (Åpner ventiler og vinduer selvfølgelig, men likevel).
Hvordan gjør du det i taket?

En liten korreksjon av meg selv i forrige innlegg, far min har snakket med kommunen igjen og det ser ut til at de krever 15cm isolasjon. tetthetskravene visste de ikke, slik jeg forstod det.
   #4
 620     Hordaland     0
Hvis du ikke skal ha plast i veggen, vil konstruksjonen ha lengre levetid jo mindre isolasjon du bruker, fordi mer isolasjon gir lavere temperatur og mer kondensering ytterst i veggen. Jeg ville vurdert å bruke cellulose-isolasjon, da denne har mye bedre evne til å oppta og avgi fukt, og derfor gir mindre fuktbelastning på treverket i konstruksjonen når du ikke bruker dampsperre. Noe mer enn 10 cm isolasjon i en hytte uten strøm virker tullete og unødvendig. Øker du til 15 cm sparer du kanskje en sekk med ved i året... ::)
  (trådstarter)
   #5
 17     Nord-Trøndelag     0
Spørsmålet er vel ikke bare hvor mange sekker ved man sparer, men også hva sier myndighetene? Det er viktig at byggverket utføres etter lover og regler og tåler etterpåklokskapens lys senere  ;)

Denne cellulose isolasjonen, kan du si noe mer om den, evt linker så jeg kan lese litt?
   #6
 620     Hordaland     1
ja, det er synd at myndighetene skal vedta regler som virker fullstendig mot sin hensikt. På et slikt prosjekt ville jeg ha bygd med den konstruksjonen jeg selv fant mest formålstenlig, og gitt en god dag i regler som er vedtatt for å spare strøm man allikevel ikke har innlagt. Lettere å få tilgivelse enn tillatelse...

Cellulose kan du lese om her:

http://isofiber.no/
  (trådstarter)
   #7
 17     Nord-Trøndelag     0
Jeg ser poenget ditt, men hvordan kan du være sikker på at du velger den metoden som er mest formålstjenlig?

Som jeg ser på dette forumet og andre steder er det vel ikke sikkert hva som er den beste løsningen.
Derfor denne tråden, kan du si  :)

Så hvis det er flere der ute som har erfaringer og kunnskap om dette temaet, er det bare å hive seg på!

   #8
 24,803     Akershus     0
Dersom en finner "bøttevis" med vann i konstruksjonen som står uoppvarmet - hvor kommer dette vannet fra?

Forøvrig en kommentar til hytter, isolasjon og TEK10: Vi bruker ca 200kWh/år på vår nesten uisolerte hytte, men skal vi bygge den om, så må vi isolere en masse - og fortsatt bruke 200kWh/år - til koking og lys. Sukk.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 17     Nord-Trøndelag     0
Hvordan kommer du til å gjøre det da? hvor mye  isolasjon og dampsperre vil du ha i vegger/gulv/tak?

Det er vel mengden isolasjon som er problemet egentlig? Hvor mye tåles? med/ uten dampsperre?

Leste noe om et isola produkt som kalles Dampbrems her inne, hadde det kanskje vært noe å tenke på?