9,566    23    0  

Fukt i kjellerstue *oppdatert*

 5     0
Hei! Jeg er helt ny her. Hilser pent på :)

Og vil på forhånd beklage hvis dette ikke rett plass å stille spørsmålene mine. Henvis meg gjerne til rett sted.  :)

Vi har kjøpt en hus fra 1964. Og der ble det påvist litt fukt i et hjørne av vaskerommet (med flis) og litt fukt i veggene i kjellerstua. Nå burde jeg nok hatt salgsoppgaven foran meg sånn at jeg kunne fortalt dere hva slags materiale grunnmuren består av, hva som er gjort før osv, men dette har jeg selvfølgelig ikke for hånd.... Men det kan jeg ordne med når arbeidsdagen er over.

Uansett, er det noen av dere som vet litt om hvordan hus fra 1964 ble bygd og om det kanskje holder med sånn trådløs murtørker (Mikropol feks) er noe for oss med lite fukt noen plasser?

Eller bør vi belage oss på full oppgraving og alt det som følger med?

Med hilsen fra ei trønderjente som er litt ute på viddene hva angår fukt i gamle hus  ;D

Oppdatering: Nå har jeg fått salgsoppgaven:

Dette er det det står om grunnmur:
Grunnmuren er oppført av betonghulstein og har en kombinasjon av åpne og igjenkledde
flater mot terreng slik at kontrollen ble begrenset til fritt eksponerte flater innvendig og
utvendig over terrengnivå. Det ble ikke påvist synlige sprekker eller riss som vurderes å
være av konstruksjonsmessig betydning. Grunnmuren vurderes følgelig å være av god
beskaffenhet. Tilbygg er etablert på støpte søyler, men arealer under tilbyggene var
igjenkledd slik at forsvarlig kontroll ikke var mulig, men ingen vesentlige helningsavvik ble
registrert på befaringsdagen.

Og dette om fukten i kjelleren:
Vurdering
Kjelleren er delvis kledd med trevegger mot terreng. Det gjøres oppmerksom på at
innkledning av murkonstruksjoner under terrengnivå alltid er å betrakte som en
risikokonstruksjon med fare for magasinering av fukt.
Med bruk av fuktmåler og hammerelektrode registreres det fuktverdier i fareområdet for
etablering av skjulte skader. Ønskes full visshet om tilstanden på skjulte konstruksjoner må åpninger foretas, noe som ikke ble foretatt på befaringsdagen. Deler av kjelleren har
oppforet gulv, men på grunn av praktiske årsaker ble det ikke foretatt fuktmåling her. TG 3
på grunn av påviste forhold i vegger.

Og dette står om drenering:
Vurdering
Utvendig fuktsikring / drenering er oppgradert på ukjent tidspunkt. Ingen tegn til svikt på
befaringsdagen. Ønskes ytterligere kontroll av denne må videre undersøkelser med tvinspeksjon
av rørledninger foretas. Det gjøres oppmerksom på at kontrollen er foretatt med
enkle målinger og observasjoner i kjeller. For videre omtale, se "Rom under terreng".
TG 1

Siste redigering: Friday, September 7, 2012 10:59:41 AM av Helene M

   #1
 6,427     tromsø     0
Velkommen. Kansje du bør senke gulv litt. Ta av 10-15cm ned, legge duk, singel og støp (eller bare strofoam) over singel. http://www.glava.no/bolig-fritidsbolig/bygningskonstruksjoner/gulvkonstruksjoner/overgulv-direkte-pa-polystyren2/  Problemmet med gamle gulv er at det ofte bare er puss på fuktig sand, eller jord. Når gulvet er så tynt slipper det lett fukt opp. Gulvet kan være 20-30mm på det tynneste. Noen bilder hjelper av innvendig/utvendige løsninger.  Smile Problemet med gamle betonggulv er at de ser helt fine ut ovenfra. En må ta hull på 15*15cm og se hvordan det er under..
  (trådstarter)
   #2
 5     0
Ja, bilder blir nok ikke så lett da vi tar over i slutten av november 8)

Men en bedre beskrivelse av grunnmur osv skal jeg ordne iløpet av dagen. Lover  :)

Tusen takk for svar! Noterer det ned.
   #3
 4,452     Vestlandet     0
Det første som slår meg er at dere burde finne ut hvor fukten kommer fra og fikse denne kilden, ikke bare angripe symptomet. Huset er fra '64, i hvilken stand er dreneringen? Er det drenering i det hele tatt? Å ta en full drenering på huset er desverre kostbart, men det er veldig godt for huset og de som bor inne i det.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 5     0
Nå har jeg oppdatert i første innlegg med utdrag fra takstrapporten. Kanskje det er lettere å si noe om det nå?
   #5
 58     0
Du kan sjekke ut EPS-systemet. Er et system med små elektroder som borres inn i muren og transporterer/stenger fuktighet ute uten graving og styr! Meget beskjedent strømforbruk (5W) Kan også brukes på golv og innervegger i betong. Om ikke annet får du en gratis befaring og et pristilbud om de kan fixe det. Da slipper du i det minste alt styret med ny drenering. De har også en "no cure - no pay"- garanti, altså at du ikke betaler noe før problemet er fixet.
   #6
 5,416     Langhus     0
Superstig72, det virker som du kjenner godt til dette systemet, har du kjøpt et selv?
Signatur
   #7
 152     Trøndelag     0

Det første som slår meg er at dere burde finne ut hvor fukten kommer fra og fikse denne kilden, ikke bare angripe symptomet. Huset er fra '64, i hvilken stand er dreneringen? Er det drenering i det hele tatt? Å ta en full drenering på huset er desverre kostbart, men det er veldig godt for huset og de som bor inne i det.


Enig med eirik her - nytt drenering er den beste løsningen!!! EPS-systemer har jeg ingen erfaring med selv, men slik jeg oppfatter det, så fungerer dette kun til en vis grad. Altså kommer det mye nedbør, slik det gjør i trøndelag de siste dagene, kan vannmengden plutselig være for mye å takle for EPS. Og hva skjer med den nyoppussede kjeller da?  :)

Og selv om jeg tar feil og EPS-takler mer en det jeg tror, så sikrer den mot at fukta kommer inn, men hva med vann som står på utsiden av grunnmurer og tærer på den?

Huset ditt er fra 1964 og da har den sikkert drenering, som mest sannsynlig består av korte (40cm) leirerør som er bare lagt tett inntil hverandre. Skjøtene blir ofte fort tette og mister sin funksjonalitet, dessuten takler ikke denne type dreneringen store mengder vann. Grunnmursplater var nok ikke oppfunnet enda Grin, så i beste fall er muren behandlet med asfalt eller lignende. Har selv fiksa drenering på to hus nå (en fra 70 og en fra 60 talet), og anbefaler på det sterkeste å gjøre det, spesielt om du vurderer å bruke kjeller til noe annet enn lagringsplass for skrott. Det behøver heller ikke å koste all verden. Det siste huset med grunnmur lengde på 50m tok jeg i 2009, og det kostet i underkant av 20 000. Dette inkludert en man med gravemaskin (utgraving og gjenfylling), to lastebiler med pukk, grunnmursplate, drensrør og fiberduk. Dreneringa har jeg riktig nok gjort selv - men det der er ingen kunst ;)

Og når du først har gravd hele greia opp, har du fin anledning til å fikse eventuelle skader på muren og etterisolere kjelleren fra utsiden med isopor - billig variant eller XPS - dyrere, men desidert bedre variant. XPS - platene leveres med drensspor og duk, så du har isolasjon og grunnmursplate i ett, samtidig som du kan bare etterfylle grøfta med stedlige masser. Moroa kan fort koste 20 til 30 spenn ekstra, men det er verdt hver krone. Kjellerveggene i mitt hus som var fuktige og kalde å ta på, er nå tørre, selv om det er ingen oppvarming der foreløpig!!!!

P.S. Prisene som er oppgitt er ikke priser hentet fra store entreprenørfirma...Det fins alltid karer i nabolaget, som har en gravemaskin stående og tar det gjerne litt svart  ;D Hvor i trøndelag hører du til? Kanskje jeg kan tipse deg om et par stykker om du bestemmer deg å drenere Smile

   #8
 58     0
Høres kanskje ut som jeg prøver å markedsføre EPS, men eneste  tilknytningen min til dette systemet er at jeg fikk tatt en befaring på et hus jeg hadde før, men ble aldri noe av pga økonomi. Har prøvd å lese meg opp litt ettersom det nesten hørtes for godt ut til å være sant.. Etter hva jeg forstår er systemet utviklet med tanke på å brukes i betongundetstell på plattformer i Nordsjøen. Tenker da det skal kunne takle det meste av forhold på land. Samtidig tenker jeg risikoen er minimal siden de ikke tar betaling før forholdene er fikset. Kostnaden er ca det samme som for drenering. Ca 50000 for et hus med grunnflate på ca 70kvm (golv og vegger)
Men har ikke prøvd det selv og kan ikke si noe om hvorvidt det funker. Finnes ei liste med folk som brukes til referanse på nettsida deres da.

[hr]
Moderator: bekrefter at denne forumdeltageren ikke har tilknytning til et selskap som holder på med EPS.
   #9
 4,452     Vestlandet     0
Jeg ser ikke helt poenget når det koster like mye som en god drenering, der man har sjansen for og isolere også.
Signatur
   #10
 58     0
Må evt være hvis man har en pent opparbeidet hage med blomsterbed, frukttrær, plen osv som man ønsker å ta vare på..