1,103    6    1  

Nytt tilbygg - utfordringer med avstand til garasje, nabo og brannprosjekteringen

 29     0
Vi overtok et hus for 1 1/2 år siden og holder på å prosjektere et tilbygg på huset. Men jeg har nå støtt på noen utfordringer i forhold til brannprosjekteringen, både juridiske og konstruksjonsmessige, som jeg håper noen kan gi meg noen gode råd på hvordan jeg skal angripe. Jeg har lagt ved en skisse som viser situasjonen.

Utfordringen er todelt: Vi skal bygge på huset mot sør - i retning vår egen garasje som er frittstående og 43m2. Avstanden til garasjen blir på ca 2,5m på det minste så i utgangspunktet trengs ikke noe brannsikring. Tilbygget kommer på det nærmeste ca 9 m fra naboen hus, men kun 3,85m fra nabogrensen. Nabo har imidlertid sagt ok, så så lang alt vel.

Kommunen påpeker imidlertid at brannprosjekteringen av tilbygget må ta hensyn til at garasjen står nærme naboen. Garasjen ligger i tomtegrensa på to sider (vest og sør), og ved nærmere undersøkelse viser det seg at den ligger kun 1,85m fra naboens husvegg. Slik jeg har forstått det så hadde det ikke vært behov for noen brannsikringstiltak hvis den hadde stått >2m fra huset (ettersom vårt hus, garasje og naboens hus utgjør <1200m2 tilsammen og alt er >8m fra andre bygninger i nabolaget). Men siden avstanden er <2m, så blir det krav på EI30, hvis jeg har forstått det rett, eller bryr man seg ikke om 15cm?.

Den konstruksjonsmessige utfordringen er således, hvordan skal jeg få til EI30 med minst mulig innsats på garasjen? Garasjen er satt opp av bindingsverk (48x98) og den vestre halvparten er isolert og kledd innvendig med gips, mens den østre halvparten er uisolert bindingsverk uten innvendig kledning. Utvendig er den kledd med stålplater. Jeg har ikke funnet beregninger av brannmotstand for en slik vegg, men utifra andre liknende veggoppbygginger, så burde den holde REI30 ved innvendig brann i den isolerte delen, mens den uisolerte delen knapt holder i det hele tatt. Ved utvendig brann, er jeg usikker på om den isolerte delen holder REI30 siden stålplatene leder så godt varme. Taket er derimot laget av takstoler i 36x98 kun kledd med stålplater, ingen isolasjon eller undertak. Disse vil neppe stå imot i nærheten av 30min. Veggene tror jeg man enkelt kan oppgardere med utvendig gips+ ny kledning, men taket finenr jeg ikke noen god løsning på, annet enn å rive det og bygge det opp på nytt. Noen som har noen gode forslag?

Så den juridiske utfordringen: Den gang garasjen ble oppført (1981) ble det godkjent av bygningsrådet fordi daværende nabo mot sør sa ok og samtidig lovte å bygge sitt hus minst 2 meter fra garasjen (daværende eier av vårt hus hadde sagt ja til at naboen fikk føre opp sitt hus 2m fra garasjen). Det var også krav om at garasjen skulle oppføres i mur og med ikke-brennbar taktekking, og på byggesøknadens tegninger er det angitt lecavegger mot sør og øst (de som er i tomtegrensa). Garasjen ble i sin helhet oppført i tre og således ikke bygd som den skulle ha vært, og huset har blitt oppført litt for nær garasjen. HVis de hadde blitt bygd rett, så hadde jeg ikke hatt noe problem. For å komplisere det hele litt, så var det daværende nabo som ført opp begge bygningene og stod som byggherre for garasjen (garasjen var betaling for tomta), og således er ansvarlig for feilen som er begått. Garasjen fikk imidlertid ferdigattest, hvor det står at den er oppført i henhold til byggetillatelsen (hvilket den da ikke er) - betyr det at kommunen har godkjent utførelsen, eller kan det hende at de ikke aner hva de har godkjent?

Spørsmålet er så om kommunen faktisk kan kreve garasjen revet fordi den ikke er bygd i henhold til byggetillatelsen? Eller ombygd til å oppfylle brannkrav?

Har jeg noen sjans på å kreve erstatning fra selger/eierskifteforsikring for kostnader jeg vil få med å bygge om garasjen til å oppfylle brannkravene som den egentlig skulle ha oppfylt? (De som solgte til oss eide ikke huset dengang garasjen ble oppført og har vel neppe ant at det var et problem) 

Siden det er naboens hus som ligger for nærme garasjen, kan jeg kreve at naboen betaler for brannsikringen?

Jeg har ikke noe lyst til å starte en nabofeide, og det er jo strengt tatt ikke naboens feil (men faktisk hans far..), men jeg har tenkt på om det ikke er rimelig å dele kostandene, siden det tross alt er i begges interesse at vi reduserer sjansen for brannsmitte og det på en måte er det like mye vår som hans skyld.

Noen som har noen sysnpunkert/råd for hvordan jeg skal gripe dette an?

   #1
 38,356     Lillestrøm kommune     0
Glem eierskifte forsikring dette var synlig på visning.
   #2
 1,962     Sandefjord     0
men jeg har tenkt på om det ikke er rimelig å dele kostandene, siden det tross alt er i begges interesse at vi reduserer sjansen for brannsmitte


Jeg er ikke sikker på det juridiske, men moralsk mener jeg det er feil å pålegge nabo kostnader, når det er du som bygger ut.

I allefall hadde jeg vært begrenset interessert i å få kostnader dersom min nabo skulle bygge ut mot meg.
  (trådstarter)
   #3
 29     0
Takk for synspunkter og godt å få lufta litt tanker her..

@HSt: Jeg vil ikke si at dette var lett å se på visning. Det akutelle hjørnet er skjult fra tomten, pga garasjen og en levegg, og uansett, så ligger det etter min menig utenfor normal undersøkelsesplikt å finne ut at garasjen ikke var oppført i henhold til byggetillatelsen.

@Pal.ah: Slik jeg ser det så må det gjøres noen tiltak uansett tilbygg eller ikke siden situasjonen idag ikke er i henhold til forskriftene og garasje og hus er ikke oppført i henhold til gitt byggetillatelse. Alternativene er: enten flytte huset (som er rimelig uaktuelt), oppgradere husveggene til EI30 (som også er ganske uaktuelt pga vinduer og dører etc), flytte garasjen (dyrt) eller oppgradere garasjen til EI30 (billigste løsningen). Argumentene for at naboen burde ta en del av kostnadene er at han er "medskyldig" siden hans hus er oppført nærmere enn to meter fra garasjen - noe det skulle ha vært i henhold til byggetillatelsen.

Håper det er flere som kan komme med sine synspunkter!
   #4
 10,486     Akershus     0
Tror uansett ikke du skal konsentrere deg om eierskifteforsikringen. Dette kommer du neppe noen vei med, og OM du skulle gjøre det, så vil det ta flere år.

En usiolert garasje er en perfekt brannspreder. Det skal ikke rare strålevarmen til før vanlig panel tar fyr, og da er garasjen overtent på et blunk.

Det høres ut som du er mest opptatt av hvordan du kan komme deg unna brannkravene. Det er en grunn til at de er der, og de er IKKE strenge. De er satt for å gi et absolutt minimum av tid til å komme seg ut av nabohus, ikke for at brannen ikke skal spre seg.

Her brant nabohuset ned. Vårt ble stående. Dette var med 23 meter mellom husene. Hadde ikke brannvesnet vært uhyre fort på stedet, og vårt hus grundig spylt for å kjøle ned, så hadde det også gått med. Naboens garasje hadde 8 meter avstand til huset, og var overtent nærmest umiddelbart. Avstandene du snakker om høres allerede latterlig lave ut, og jeg ville gjort alt jeg kunne for best mulig brannsikring.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 29     1
@frodes. Jeg tror du misfortår litt, for jeg er ikke opptatt av å komme unna brannkravene, men heller hvordan jeg skal utbedre dette slik at vi får en god nok brannsikring. Jeg har lest tråden din om brannen i nabohuset og det var en vekker, og jeg har tenkt på å få installert fasadesprinkler på tilbygget. Men garasjen må jeg gjøre noe med uansett. Det beste hadde nok vært å rive dagens garasje og bygget ny i leca/betong, men det kommer til å koste så mye at vi da ikke har råd til tilbygget. Så hvis det finnes en annen løsning som er billigere men som løser utfordringen så hadde det vært fint...
   #6
 26     0
Det er mange forhåndsgodkjente løsninger på hvordan opprettholde brannklassene EI30 (ikke bærende) og REI30 (bærende) mot nabobygg.
Var i dialog med kommunen om dette i forbindelse med et tilbygg som måtte ha brannklasse.

Her er noen eksempler på Rockwools preaksepterte løsninger:
http://www.rockwool.no/r%C3%A5dgivning/brannsikring/branndokumentasjon

For min del holdt det at snekkeren som oppførte bygget etter denne dokumentasjonen signerte og bekreftet på at arbeidet som var gjort var i henhold til denne. Det gikk fint gjennom hos kommunen.