11,864    29    0  

Oppvarming av passivhus

 181     Akershus     0
Vi er i ferd med å starte prosessen med å bygge passivhus etter blant annet NS3700 standarden. En to etasjers eske på ca 180 kvm. Nede blir det stue, kjøkken, gang, bad og vaskerom. Oppe blir det soverom, stue nr 2 og bad.

Foreløpig ser vi for oss l/v varmepumpe med vannbåren gulvvarme i alle rom i 1. etasje + bad i 2. etasje. I tillegg vedovn i 1 etasje. Utover dette ser vi ikke for oss noen varmekilder i 2 etasje.

Hvordan høres dette ut for de som har erfaring med passivhus?
   #1
 584     Midt-Norge     0
Høres ut som overkill. L/L varmepumpe i tilknytning til balansert ventilasjon bør holde i massevis. Smile
  (trådstarter)
   #2
 181     Akershus     0
Vi vet ikke nok, la meg slå det fast først som sist.

Men innsia: hva baserer du ditt utsagn på? Jeg hører veldig mye som trekker i ulike retninger. Det virker som noen mener at hele huset kan varmes opp av at man tenner et stearinlys og går opp og ned trappa et par ganger, selv i 25 minus. Mens andre anbefaler varmepumpe og peis.

  (trådstarter)
   #3
 181     Akershus     0
Er det ingen som har passivhus her som kan dele sine erfaringer?
   #4
 827     Kongsberg     0

Høres ut som overkill. L/L varmepumpe i tilknytning til balansert ventilasjon bør holde i massevis. :)


Hva mener du med L/L pumpe i tilknytning til balansert ventilasjon? Kan man kople en L/L pumpe sammen ved ventilasjonsanlegget? Eller mener du at en L/L pumpe og balansert ventilasjon tilsammen vil være tilstrekkelig?
Signatur
   #5
 165     0
det blir sikkert spennende. Får jeg spørre hvilke materialer du bruker i ytterveggene?
Vær forsiktig med vedoven. Om den har for mye effekt så blir det fort for varmt i huset.
best med en pelletsoven som er koblet til vann i gulvet. Pelletsoven styrer seg selv, da kan du stille in temperatur. Jeg vet, de er ikke så pen som en vedoven, men bedre for passivhus. Det skal vel finnes vedoven for passivhus, men det har jeg ikke erfaring med.
Er ellers litt skeptisk mot luft-vann varmepumpe. Varmepumper som bruker uteluft som kilde har fort lite effekt om vinter, når det er -15 eler mindre...og akkurat der trenger du mest varme.
Det beste er faktisk vann-vann varmepumper, dessverre også dyrest.
Har en fagperson tatt seg av prosjekteringen? Bare hvis du oppfyller u-verdi kravene har du ikke automatisk et passivhus Wink
Signatur
   #6
 10     0
Høres ut som et spennende prosjekt!

Det er vanskelig å si noe 100% sikkert om oppvarmingssystemet på et så tidlig stadium i prosessen. Huset må før eller siden energiberegnes iht. NS 3700, og dette vil nok være en god anledning til å bestemme oppvarmingssystem.

Har dere sett på støtteordningen til Enova? I denne støtteordningen får man inntil 25.000,- i støtte for å knytte seg til en passivhusrådgiver som også bør gi veiledning vedr. valg av varmeløsning. Utover støtten til passivhusrådgiver er støtten 450 NOK/m2 for passivhus. 
  (trådstarter)
   #7
 181     Akershus     0
Det er ikke helt enkelt for oss vanlig dødelige å ta stilling hva man trenger og hva man skal velge som oppvarmingskilder. Enkelte fremstiller det som at varmen fra mennesker og matlaging skal varme opp huset året rundt. Det stemmer nok inntil det blir bikkjekaldt, men ikke ved minus 15.

Vi har vært gjennom en prosess med Enova (ja takk til støtte), entreprenør og diverse eksperter med dokumentert erfaring fra bygging av passivhus. Løsningen vi har landet på er følgende:
NIBE avtrekksvarmepumpe som fikser tapevann, vannvarme til gulv og balansert ventilasjon
Vi kjører vannbåren gulvvarme i hele 1 etg og bad i 2 etg. I 2 etg blir det i tillegg en laveffekt konvektorovn (med vannbåren varme).
Peisovn i 1 etg.

Dette ble kanskje mer enn jeg opprinnelig hadde trodd, men gulvvarmen er tilpasset passivhus og med NIBE løsningen blir det lavt energiforbruk. Peisovnen er jeg usikker på hvor mye vi kan bruke, men det var ikke noe vi trumfet gjennom. Det er visstnok mange passivhus som har blitt bygget med vedovn.

Er spent på hvordan dette blir, men jeg er ganske trygg på at vi ikke kommer til å fryse  ;D

   #8
 9,677     Kysten     0
Vi har ikke hus som er klassifisert som passivhus. Men huset er oppgradert i forhold til tek 10 og energikrav. Vi har omtrent den løsningen dere har. Vbv i hele underetg, vbv  på bad og i en gang i 2. etg. Vi har balansert ventilasjon fra systemair. Oppholdsrom i 2. Etg med vedovn. 1. etg er soverom og kjellerstue. Ved ovn er nesten ikke brukt, blir kjapt 25-26 inne om den er i bruk. Ventilasjonsanlegget gir 20-21 grader inn i 2. etg og stuetemp ligger på 22-23 grader. Lys, tv gir faktisk et bidrag også. Når vi kommer hjem til tomt hus er temp i stue = temp fra vent.anlegg.
   #9
 5,188     Østlandet     0
Vedovn er smart ift strømstans.
Senest i romjula var det var det mange som mistet strømmen (og mange syns det var kos med stearinlys og varme fra vedovn/peis) både i nord, sør, øst og vest.
Selv om et passivhus er godt isolert så blir dette også kaldt etter en stund uten fyring.
Ekstremvær blir det jo mer av i fremtiden, og kraftlinjene blir skjeldnere og skjeldnere ryddet for skog, for det koster penger må vite.
Jeg vet det er mange som bygger hus uten vedovn nå om dagen, men det kommer de til å angre på den dagen de mister strømmen.
Signatur