5,073    9    1  

Oppvaskmaskin i utleiedel

 138     Drammen     0
Hei

Vi tenkte å gjøre om kjelleren til utleieleilighet. Bør man ha opplegg for oppvaskmaskin i kjeller/utleieleilighet? Gjør dette den mer attraktiv enn en uten? Tenker på kostnader kan det for bli 15000-20000 mer, med tanke på ekstra stikk, vann og avløp.

Bør vi ha det? Noe forslag?

   #1
 992     Østlandet     0
Ja den blir mer attraktiv.

Hvor mye avhenger av type bolig, hybel eller egnet for to eller flere.

Mange i dag snur i døren hvis det ikke er oppvaskmaskin.

Ønsker du å spare penger, så lag opplegget og inviter leietaker til å kjøpe en hvis han vil.
   #2
 557     Sørlandet     1
Hvis du allerede skal ha rørlegger/elektrikker for å legge opp alt det andre på kjøkkenet/kjellerleilighet er ikke merkostnaden for å få på plass ting til oppvaskmaskin det store (så lenge dere ikke kjøper inn oppvaskmaskinen selv, alternatift finner en billig brukt på finn.no)

Man må jo også passe på å få at på plass i forhold til kommunen ved at man får en ekstra boenhet på eiendommen.
   #3
 22,342     Akershus     0
Ikke lei ut med hvitevarer med mindre du får godt betalt for det eller liker å være servicemann, support osv.
   #4
 552     Stavanger     0
Det er verdt å merke seg at reglene rundt vedlikehold av vaskemaskiner etc. har endret seg de siste årene. Reaparasjon av disse faller under leiers vedlikeholdsplikt.

Husleielovens § 5-3. Vedlikehold

Under vedlikeholdsplikten faller vaskemaskiner, oppvaskmaskiner, kjøleskap etc. Dette kan høres merkelig ut for mange, men dette er altså slik regelverket er utformet. Grensedragningene begynner å bli vanskelige å trekke når utstyret er så gammelt at det strengt tatt ikke lønner seg å repareres.


http://forbrukerportalen.no/Publikasjoner/1023824302.54/1023894218.22

"Leietaker plikter å behandle boligen med aktsomhet, og i samsvar med det som er avtalt. Han kan ikke bruke boligen til annet formål enn avtalt eller forutsatt. Han har ikke anledning til å foreta forandringer uten utleiers samtykke. Gjelder det nødvendige forandringer pga funksjonshemming, kan utleier bare nekte dersom han har saklig grunn.
Leietakers vedlikeholdsansvar er, når ikke annet er avtalt, begrenset til vedlikehold av låser, kraner, vannklosetter, elektriske brytere og kontakter, varmtvannsberedere og inventar og utstyr som ikke er en del av den faste eiendom. I det sistnevnte ligger det at leietaker også har en vedlikeholdsplikt i forhold til møbler, kjøleskap, TV etc., som utleier har utstyrt leiligheten med."

hro
   #5
 1,574     Trondheim     0
Jeg skjønner ikke hvor du får merkostnaden til 15-20 tusen fra.

I og med at man vanligvis benytter samme avløp som oppvask - merkostnad maks 500. Tilkoblingen gjør du selv. Servantkrane med fysisk avstenging blir heller ikke spesielt dyrere enn hva man må installere vanligvis.
Et punkt ekstra på kjøkkenet - maks 1.500
Oppvaskmaskin - pris fra 2.800 (Whirpool ADPY0100 på lefdal.com) til ubegrenset pris.

Litt kynisk kanskje, men i og med at det er utleie og jeg regner med at utleie betaler strøm - ingen hensikt å kjøpe den dyre AA sertifserte og støysvake varianten. 51dB er ikke støyfritt - men hvor mange leietakere sjekker dette ved visning?

Merkostnad, etter mitt regnestykke er maks 6.000,- og også billigmaskiner har 5 års forventet levetid.


Signatur
   #6
 3,258     Akershus     0
Er ikke gøy å måtte ha ut maskinen for reklamasjon så Whirlpool ville jeg ikke anbefalt for utleie.
Signatur
hro
   #7
 1,574     Trondheim     0
Valg av oppvaskmaskin er jo opp til hver enkelt. Jeg har selv tenkt så enkelt at skulle det mot formodning være feil med hvitevarene, så er det en fin anledning til å også ha en dialog med leietaker om vedlikehold ellers.

Men - for all del. Gapet mellom regnestykket mitt vs trådstarters på 15-20.000 tilsier en oppvaskmaskin i indistriklassen.
Signatur

   #8
 557     Sørlandet     0
Det kan jo bli en del ekstra kostnader hvis man allerede har et kjøkken der uten oppvaskmaskin og det ikke er plass til oppvaskmaskin i umiddelbar nærhet til dagens vann/avløp. Men fortsatt får du en del rør og strøm for 15.000

Har selv hatt oppvaskmaskin på bad i to tidligere leide leiligheter siden det ikke har vært opplegg på kjøkken og badet har ligget rett inntil kjøkkenet.

Benkoppvaskmaskin er jo også en mulighet for leietaker som ikke gir utleier noen særlige ekstra kostnader.

Bygger hybelleilighet i kjelleren og der blir det ikke oppvaskmaskin, men så er leiligheten kun tenkt som korttids utleie i ferier, ellers blir det kjellerstua vår.
   #9
 22,342     Akershus     0

Det er verdt å merke seg at reglene rundt vedlikehold av vaskemaskiner etc. har endret seg de siste årene. Reaparasjon av disse faller under leiers vedlikeholdsplikt.

I praksis blir det uansett en del kål med slikt. Hadde en som var forbannet og ringte midt i helgen og klaget på at oppvaskmaskinen ikke kunne lukkes. Årsaken var at han hadde satt et litt stort plastlokk på øverste hylle som dekket for låsen.
Jeg har i enkelte tilfeller leid ut med noe slikt utstyr, men da har jeg tatt ekstra betalt for dette og brukt maskiner jeg vet holder. Problemet er at disse maskinene nå begynner å bli gamle.