6,256    11    0  

Problemer med krypkjeller.

 264     0
Hei igjen!
Da er jeg igang med å bryte opp halve gulvet i 1. etg i huset mitt, og da fikk jeg et lite sjokk.
Krypkjelleren er mye fuktigere enn jeg anslo etter å ha inspisert via en liten luke.
Huset står på fjell og det siger inn vann mellom fjellet og muren.
Dette er forårsaket av manglende drenering, og det hjelper ikke at huset ligger i en nedoverbakke, og det kommer masse vann nedover.
Jeg forstår at jeg er nødt til å grave drenering og lede vannet vekk.

Men nå har det seg sånn at selv om hele huset står på fjell, så er hele kjelleren fylt med jord, og det er meget vanskelig å komme til.
Vil vel egentlig si at det er umulig å få lagt på noen form for fuktsperre mot grunnen, og å tette rundt muren tror jeg blir veldig vanskelig.

Tok over huset for 2 år siden, og jeg antar at fuktproblemet har vært tilstede siden 50-tallet, og det har forårsaket råte i så og si hele kjelleren. Bunnsvill og alt er helt porøst.
Alt av jord som ligger i kjelleren er veldig fuktig, og jeg tror det vil være vanskelig/ta veldig lang tid å tørke ut kjelleren.

Derfor har jeg også valgt å anskaffe en luftavfukter.
Ser det blir anbefalt en "Acetec PD-250" i denne tråden http://www.byggebolig.no/ventilasjon-inneklima/meget-bra-avfukter-for-krypkjeller-fra-sverige-!/

Så det jeg lurer på er om dette vil være en god løsning selv om jeg ikke får lagt på duk mot avgrunn eller tettet alle sprekkene i muren. Kan jo gå rundt med litt byggskum og prøve å få tatt det verste, men det vil garantert komme falskluft inn.

Og hvis jeg får drenert skikkelig og tørket ut kjelleren, vil problemet da stoppe, eller vil råteskadene bli verre selv om det er tørt og fint?

Det er også en god del tilstøtningsmurer i huset, så det blir på en måte en del "korridorer" i selve kjelleren, men jeg regner med at luftavfukteren vil takle at det?

Beklager litt rotete innlegg, men nå har jeg gått på så mange smeller med det huset her at jeg er meget fortvilet og alkoholkonsumering er iverksatt :-(


HSt
   #1
 36,710     Lillestrøm kommune     0
Først du beskriver først fjell og så at den er fylt av jord så henger ikke helt med, men jeg er redd for at er det gjennomfuktete jordmasser så kan det være en ide å få disse ut hvis "fjell" er under der hele veien.

Jeg ser at noen foreslår å lage en drensgrøft som går på tvers under huset for å samle opp vann og få det ut.  Hvis en legger isolasjon i from av løs leca og en dampsperre (kontroller hvilken rekkefølge dette skal være) så kan en del krypkjellere bli mye bedre.

Skal du gjøre noe ute må du trolig pigge/kile ut fjell slik at du får en avskjæring på oversiden der vannet renner inn. Cristex her på forumet har noen produkter som kanskje kan brukes til å tette også mot fjell, men ...

Du skriver ikke  hvor du bor, men mulig jeg var på visning på huset ditt (hvis ikke var det et makent).  Etter å satt kraftig lys inn i krykjelleren returnerte jeg prospektet til megleren og gikk. (Det var søkk vått og mugg i krypkjeller).
  (trådstarter)
   #2
 264     0
Er i Fredrikstad.

For å forklare bedre, så er hele krypkjelleren bygd over et fjell, men de som bygde huset gadd ikke å fjerne jorda som lå over fjellet, da de bygde granittmuren rundt.

Så muren står på fjell, men det er jord oppe på fjellet, inne i kjelleren. Og det er ufattelig vanskelig å komme til, så å spa ut den jorden er et helt usannsynlig prosjekt.
   #3
 151     telemark     0
Hva med å fjerne gulvet? Da får du tilgang. Kan jo ikke være sååå mye jord der. Fjernet selv fuktig jord fra krypkjeller, ned til fjellet. Renner litt vann igjennom, men fuktigheten sank mye. Du må jo utbedre likevel. Vekk med gulvet, grav ut, legg plast mot grunn, nytt gulv.. Lykke til.
Signatur
   #4
 1     0
Hei kaffekanne,

Beskrivelsen av problemene i krypkjelleren din er identisk med de problemer jeg selv har i min krypkjeller. Jeg bor i rekkehus, men naboene på hver side har ikke samme problem som meg, så utvendig drenering er ikke så aktuelt, selv om det utvilsomt er den beste løsningen.

Jeg har begynt å grave, for å fjerne fjell og jord, men har ikke funnet ut hvordan jeg skal løse dette. Hva ble din løsning?

HSt
   #5
 36,710     Lillestrøm kommune     0
En tverrgrøft som får vannet ut og du får fjernet synlig vann som fordamper. Jeg gikk fra visning på et hus en gang når jeg stakk hånden inn en lufteluke og fyrte av blits på mobilkamera. Viste masse hvit mugg og fuktige bjelker.
   #6
 24,732     Akershus     0
Glatt ut og fyll opp med løsleca til du er høyere enn terrenget ute. Legg plast. Dekk med 10 cm isopor som veies ned slik at den ikke forskyver seg pga vind i kjelleren. Åpne for ventilasjon i kjelleren.

Bedre ville være å hive ut jorda og erstatte denne med løsleca. Kan det være mulig å bruke et transportbånd?
Signatur
HSt
   #7
 36,710     Lillestrøm kommune     0
Jeg gravde ut mye for hånd med vanskelig tilgjengelig drenering, transportbånd og krafse med brett er supert, bruk pigghakke først hvis massene er harde

   #8
 24,732     Akershus     0
Hvis massene er virkelig harde, bruk heller elektrisk pigghammer. Har brukt tung pigghakke og lett pigghammer på leire, stiv som skifer. Pigghammeren fikset det omtrent som du borer i lett trevirke.
Signatur
HSt
   #9
 36,710     Lillestrøm kommune     0
Ja mulig godt valg, hos meg var de ikke krafsbare men ikke knallharde så pigghakken måtte bare bryte de litt opp før krafsen fikk det innpå brettet. Tømme rett i transportbåndet så gikk det fort til å være manuell graving
   #10
 1,408     Nordpolen     0
Hadde litt av samme problem, det jeg har renovert,i bakre del, fjernet jeg alt av bjelkelag, lagt en mur for å avgrense og ha noe å fylle singelen mot, plast og isolasjon, la varmekabler, flytmasse på toppen..alt som er råttent og kan råtne skal bort hos meg i allefall