2,370    4    0  

Rå kjeller

 3     0
Hei har noen spørsmål ang rå kjeller.

Har et gammelt hus fra 1880 ca med en kjeller det ikke er gjort noe med. Er som jeg kan se bare fuktig(dråper på muren) på ett hjørne. Huset står vistnok på blåleire og av den grunn tenker jeg det er greit og bare fikse dreneringen på det området som er mest utsatt. Eller hva? Ser for meg at huset kan skyve seg hvis jeg graver opp store deler rund huset? (Huset er på 350m2.

Ang oppussing i kjeller. Hva er den sikreste måten og forhindre fukt skader og begrense fukten så det ikke tar skade på evt vegg gulv som blir satt opp? Tenker avstander fra mur til vegg, fuktsperre osv. Vil inrede hele kjelleren etterverdt og vil gjøre det skikkelig samtidig som at jeg vil gjøre det meste selv. Så et produkt som ble borret inn i muren for og fjerne fukt men husker ikke navn så hvis noen vet om ca pris på det setter jeg stor pris på det. Pfh takk for alle svar.

   #1
 6,429     tromsø     0
Hugg et hull og se. Under gulv kan leire være hard som Leca. 3 meter under gulv kan den være myk. Men så dypt skal du ikke. Det kan være mulig å ta bort 30cm uten at noe skjer. Før (1960) var de veldig gjerrige (ingenting?)på drenering og da blir det fuktig.
  (trådstarter)
   #2
 3     0
Når de bygde disse husene hvor langt var det vanlig og grave for så og fylle på før de bygde? Tror du det kan være bygd rett oppå leira? Vet du npe om det? Bare nysgjerrig. Virker som en dårlig ide men måtte spørre.
   #3
 32     0
Dersom du har tilgang til byggforsk vil jeg anbefale å ta en titt på "721.111 Eldre bygningsfundamenter og grunnmurer. Metoder og materialer" og "721.112 Eldre bygningsfundamenter og grunnmurer. Utbedring og refundamentering"

Ser av 721.111 at det på 1800 tallet var vanlig å sette grunnmur i grunn med god bæreevne rett i grøft eller på avretting av stein eller grus 0,3-0,5 m under kjellergulv.

  (trådstarter)
   #4
 3     0
Ja skal se på det. Ser store stein i gulvet i det ene rommet så kan tenke meg det ligger et lag med stein ja.

Takk for hjelpen.