21,974    16    7  

Renovere hus fra 1960 - Hvor skal man begynne?

 42     Drøbak     0
Heisann godtfolk!

Da var endelig husdrømmen i boks, og vårt hittil største prosjekt skal igangsettes! Det dukker naturlig nok opp en hel del spørsmål da dette er nokså ukjent grunn for oss begge. Det første som dukker opp er hvor vi skal begynne? Regner med mange av dere har gått på tilsvarende prosjekter og har gode erfaringer å dele.

I korte trekk må "alt" gjøres, kun kjøkken og vinduer som er gjort noe med siste 20 år. Overbeviser meg selv om at dette bare er til vår fordel, at det da er mindre som må rives og fjernes  :D

Huset er bygget på noe skrånende tomt. 1 etg i mur, 2 etg i trekonstruksjon med kaldloft. Se bilde vedlagt.


Dette er hva jeg ser for meg må gjøres, ikke nødvendigvis i prioritert rekkefølge:

- Nytt el anlegg.

Hele el anlegg skal byttes. Kan man få skap byttet med det antall kurser som trengs og koble på eksisterende ledninger og bytte dette etterhvert som vi renoverer rom for rom? Planen er å legge skjult anlegg i hele huset.


- Nye rør til bad/ kjøkken. Skal også etableres ett våtrom ekstra i 1. etg, men dette er ikke pri 1.

Alt av rør er lokalisert i garasjen. Eksisterende bad og kjøkken er rett over denne og det planlagt nye våtrommet blir innerst i garasje som skal mures igjen på kort sikt.


- Etterisolere/ renovere innervegger og tak.

Alle flater innvendig skal tas. El skal legges skjult. Downlights i tak. Utvendig kledning er ok og vil ikke bli gjort noe med enda, vi tenker på å bygge ut i husets lengderetning på sikt og venter med dette til da.


- Etterisolere kaldloft.

Dette er en forhodlsvis enkel oppgave og er vel noe som bør prioriteres før vinteren kommer?? Utvendig tak bør nok også tas på sikt men dette håper jeg å kunnde vente med til en evnt påbygging om ett par tre år.


Har lest innlegg etter innlegg med slike prosjekter og fått masse nyttige tips. Utfordringen er som sagt, HVOR SKAL JEG BEGYNNE???

Jeg antar at vi har en drøy måned mellom overtakelsene, men vi er veldig innstilt på å bo på "byggeplass" en god stund fremover. Men kan jo være greit å ha ett noenlunde funksjonelt sted å bo med tanke på bad i allefall.

Vi kommer til å belage oss på å gjøre så mye som mulig selv, med god hjelp fra en haug med håndverker kompiser som stiller opp og ikke minst en svigerfar som er selve definisjonen av begrepet "handyman"!


Setter pris på alle mulige tips og råd. Kom gjerne med både gode og dårlige erfaringer!

Fortsatt god søndag til alle.


Mvh

KH
Renovere hus fra 1960 - Hvor skal man begynne? - Sogstiveien 66.jpg - KenHei
Renovere hus fra 1960 - Hvor skal man begynne? - Fasade fra Nord.jpg - KenHei
Renovere hus fra 1960 - Hvor skal man begynne? - Stue Sogstiveien.jpg - KenHei

   #1
 186     Hundhammeren, Sør-Trøndelag     1
Jeg skal overlate til fagfolkene her inne å svare på spørsmålene dine, vil bare si grattis med koselig hus!

Og så kan jeg jo fortelle hva jeg har gjort. Jeg overtok barndomshjemmet mitt, et nesten hundre år gammelt hus, for åtte år siden. Jeg begynte med å skifte ut elanlegget, og det er jeg glad for. Elektrikeren sa at han ikke hadde turt å bo i huset slik det gamle anlegget var. Så tok jeg rørene, det var overraskende raskt og billig å få gjort. Huset har to tilbygg med flate tak, her fikk jeg plutselig lekkasje på det ene, så begge disse takene ble skiftet. Etter dette ble det en pause i arbeidet, av familiære grunner, for å si det sånn. Nå i vår satte jeg skikkelig igang igjen, med skifte av fem vinduer, to verandadører og ytterkledning på en værutsatt vegg (50 meter fra fjorden). I samme slengen totalrenoverte jeg en peisestue og et inngangsparti. Nå skal jeg igang med å skifte hovedtaket på huset og et verandagulv som har laget fuktskade på en stuehimling.

Etter det skal jeg lene meg tilbake og nyte resultatet, og spare opp litt penger, før jeg tar resten av ytterkledningen og noen flere vinduer. : )
Signatur
   #2
 1,725     Trondheim     1
Spørsmålet er om du ønsker å få teknisk så bra hus som mulig eller om du ønsker å få ting gjort litt gradvis.
I vårt fall så startet vi med utvendig kledning og etterisolering for så å gjøre i orden 1:e etg slik at vi kunne bo i huset (bad og kjøkken i 1:e etg. ) . Oppdaget etter hvert att taket var lekk, slik at det måtte taes mitt i altsammen.
Hadde jeg startet nå så hadde jeg tatt oppifra og ned Tak- isolering- 2:e etg, 1-etg.
Etterisolering er best å gjøre utvendig.
Klart, hvis du har planlagt å bygge på huset om ett par år, så må du vente med tak og utvendig isolasjon.  Men start med kaldtloft og overetg.

MVH
Sakke
   #3
 557     Sørlandet     2
Vi hadde 6mnd på oss fra overtakelse til innflytting i fjor sommer, men så var det meste innvendig standard fra 1952. På den tiden rev vi ned ca halvparten av huset (tre etasjer) til bærende konstruksjon og bygget opp igjen det som ble kjøkken, bad, toalett, to soverom og en stue. Innvendig etterisolert (+nye vinduer) med nytt elektrisk i nytt skap der kun to takbokser ble brukt av det gamle anlegget. Nye rørirør over alt, også klargjort for bad og kjøkken i 1. etasje.

Iløpet av sommeren og litt utover høsten fullføres spisestue, tvstue, bibliotek, et gjesterom, vaskerom og kontor. Da sitter vi igjen med ca 60kvm i 1.etg som forhåpentligvis er ferdig før neste sommer igjen så vi kan leie ut til ferieturister.

Vi hadde planen for huset ganske godt i hodet allerede da vi var på visning, men fikk hjelp til en del detaljer og løsninger fra arkitekt.

For deres del ville jeg kanskje fått montert nytt sikringsskap og flyttet inntak/måler til denne og så bruke det gamle som midlertidig underfordeling der man gradvis fjerner gamle kurser etterhvert som man pusser opp.

Ellers er vel det beste å gjøre seg ferdig med en etasje først mens man bor i den andre og så bytte om.

Og siden dere har planer om å bygge ut på sikt kan det være lurt å høre med arkitekt allerede nå så kan det være man finner lure løsninger og slipper dobbelt arbeid.
   #4
 8,022     Bærum     1
Er i samme situasjon, gammelt hus...Vi grublet lenge over hvor vi skulle begynne, og laget en slags prioriteringsliste vi forholder oss til.

Mye er personlige prioriteringer, men det er noen essensielle ting å ta hensyn til:

- Taket. Et hus uten tett tak er raskt et ødelagt hus. Dersom taket allerede er på overtid begynner du der. Ikke tenk at "det holder sikkert ett år til". Hvis det begynner å lekke i slutten av november med øsende regn og 2 grader er det ikke like kult å sette i gang.

- Er kledningen pill råtten og klar for skraphaugen? Et hus uten vannavisning ytterst er ikke mye å samle på. Dersom kledningen må byttes lekter du ut og etterisolerer utvendig i samme slengen. Lite ekstra jobb når man først er i gang. Vinduene må enten flyttes "etter veggen", eller du tar vinduene etter hvert som du tar vegg for vegg.

- Etterisolering. Ikke vent med dette. Alle tiltak monner, og for å få mest mulig glede av besparelsene ved etterisolering bør dette gjøres så raskt som mulig etter at huset har tette vegger/tak.

Jeg kan også love deg at innimellom disse tingene vil det dukke opp uforutsette ting som gjør at det du driver med må settes på vent fordi det oppstår ting som er mere prekært å fikse. Jeg drev med en vegg da det begynte å trenge vann inn på en annen vegg. Så da reiv jeg den, men midt i den prosessen røyk varmtvannsbereder, og så.........Og etter en stund husker du ikke hva du egentlig dreiv med  8)

   #5
 874     Oslo     1
Dere bør først og fremst bestemme hvor langt du vil med prosjektet. Ettersom jeg kan se av bildene er det inngang og muligens oppholdsrom i kjeller. Dette sammen med skrånende tomt får meg til å tenke drenering hvis denne er fra byggeår. Hva med pipa?, sett opp lettvegger der bad 2 skal være. Da kan rørlegger gjøre alt med en gang. Hvis du skal ta alle flater er det kanskje greit å rive inn til reis og sjekke tilstand på isolasjonen og antakeligvis bytte denne. Når du skal lekte ut for el kan du isolere ytterligere 5 cm. På denne måten får du også en beskyttet diffsperre
  (trådstarter)
   #6
 42     Drøbak     1
Oi da, takker for gode tilbakemeldinger folkens!

Sino; Vi skal gå "all the way" her, dette blir ett stort prosjekt, men satser på å bli boende her til vi er lei enebolig Wink Drenering er noe som står på plakaten, men håper å drøye dette til våren neste år. Vi har planer om dobbel garasje på nordsiden av huset med flatt tak/ terrasse og i da må det graves uansett.

Cozmo; Taket er bra, i alle fall i henhold til Boligsalgsrapporten og alder tatt i betraktning. Men, som du sier, det kan fort skje noe. Tanken er å la selve taket ligge og etterisolere fra loft og samtidig rive innertak og gjøre klart lyskasser etc. Kledning er bra, men blir nok en grundig vask og ett strøk maling eller to. Vindskier og lufting under tak må utbedres, men dette er jo easy peasy..

Emilwe; Veldig bra tips! Takk! Skal sjekke ut mulighet for å etablere nytt skap og flytte kurs for kurs etterhvert. Dette var en av de store utfodringene jeg her grublet over og funker dette er jo den saken biff.

DrSakke; Høres også veldig fornuftig ut med tanke på å fullføre en etasje før man påbegynner en ny. Kjøkken og bad er i 2. etg. Kjøkken har brukbar standard fra slutten av 90 tallet tipper jeg, og bad er fullstendig crap! Mye mulig vi klarer oss med dette i en periode og starter på nytt bad i 1. etg med en gang. Rør og avløp må påbegynnes umiddelbart da dette er lokalisert i taket i garasjen, som skal mures igjen og bli "gutterom" og bad/ vaskerom.

HeidiSt; Takker for gratulasjon! Vi gru-gleder oss til å påbegynne livets hittil største prosjekt, og ikke minst en real test av forholdet  Shocked Men vi har bestemt oss for at vi kommer sterkere ut av dette, null stress joggedress  ;D

Takk for engasjement alle sammen! Blir jo en lek dette, med så mye fornuftige tilbakemeldinger  8)

Mvh

KH
   #7
 874     Oslo     0
Vi brukte 13 mnd, ca 2500 timer egeninnsats og 1,6 mill kr på vårt prosjekt. Du ser mer om prosjektet i signaturen

   #8
 2,044     0
Jeg ville ha tatt alle innvendige tak og innerdører i alle rom. Så er du sikker på å få tak i samme slag av alt, også taklister og dørhåndtak. Spesielt gamle dører som har slått seg og har utslitte låskasser er svært irriterende i lengden. Det går gjerne fortere også når man kan ta alt på "samlebånd".
   #10
 878     Sokna, Ringerike     0
Det første du skal gjøre er å tenke deg veldig godt om. Hvordan vil du at huset ditt skal bli?
Hvordan skal eventuelt tilbygg bli, og hvor(Bruk veldig god tid på dette. Vi tegnet mange forslag som vi i ettertid er veldig glad for at vi forkastet.)
Man må som regel bo seg til litt før man finner de beste løsningene.
Selv malte i alle rom, tak og vegger med flere strøk, for så å rive rommene ned igjen ett etter ett. Vi malte også huset utvendig, for så å rive av all kledningen et par år etterpå.

Bortkastet arbeid er kjedelig, tidkrevende og ikke minst dyrt!

Så mitt råd er. Ikke gjør noe, før du vet hvor du vil med huset, med mindre det er noe som må utbedres med en gang.(lekkasje i tak eller lignende)
Signatur