1,157    4    0  

Renovering av hus fra 1963

 10     0
Hei

Vi har kjøpt et hus fra 1963 der vi på sikt skal renovere hele huset.

Vi skal ta alt innvendig i 1. etg først 
- ny planløsning med nye gulv, vegger, himling 
- nytt kjøkken (flyttes)
- et nytt gjestetoalett/bad i gangen
- fikse gammelt bad
- nye vinduer (muligens noe ekstra i forhold til det som finnes)
- bygge inn overbygget terrasse
- 4 soverom gjøres til 3 litt større soverom
- trekke nytt elektrisk

I den forbindelse må vi ta stilling til:
- Oppvarming - tror vi går for vannbåren varme i gulv
- Ventilasjon - er det noe vi må gjøre nå, eller kjører man vanlige ventiler i et så gammelt hus
- Sentralstøvsuger - kan settes inn nå om man vil
- Elektrisk - smarte løsninger?
- Isolasjon? Vi skal ta utvendig panel neste år. Bør vi gjøre noe nå fra innsiden - planen er å lekte ut med mer isolasjon. Har også tenkt å bytte isolasjonen til 30 cm i tak (det er kaldloft)

Og sikkert en hel del andre ting - spørsmålet mitt er om det er andre ting vi bør ta stilling til nå, slik at vi ikke angrer på noe som ble glemt i ettertid. F.eks vannbåren varme er noe vi må ta en avgjørelse på.

Mvh
Murad

   #1
 6,426     tromsø     0
Ville bekymret meg mest for isolasjon i yttervegg. Hus fra 1962) Isolasjon er ofte dårligst mulig 10 cm. Asfaltplater kan vær dekt utvendig av tykk papp i 2 lag. Det hindrer veggen å puste utover. Kan gi kondens i vegg.Jeg hadde  1 lag papp rett under kledning og så en meget tykk papp som var rett på asfaltplaten.Rev bort alt for å etablere lufting, isolert utvendig med 50 mm rockwool mark plate (fantastisk virkning mot varmetap og lyd). La den uten kuldebroer og brukte 28x100 imp som horisontale lekter utenfor vind tetting. Skrudde med 140mm skruer rett i stender.Isolerte med ny 100 rockwoll i vegg og la lektet inn og isolerte med 5cm til innvendig. Totalt 200mm isolasjon nå. Ville startet med isolering. Rett isolert, så vill huset ditt bruke 50% mindre strøm. Da kan el anlegget og varmepumpe sikkert dimensjoneres annerledes. Huset blir iskaldt i januar. Når det er 10-20 minus ute. Jeg bruker 2 panel ovner nå. 1 på stue og 1 på kjøkken. Gir lett 20 varmegrader inne, når det er 20 blå ute. Ovnene går på "tomgang", like mye av som på. Før uten isolasjon var de på konstant (led indikator), og det var iskaldt. Det fungerte i praksis slik at en måte fyre med ved for å få opp temperaturen. Det virker som el anlegg fra 1960 rett og slett ikke er dimensjonert for å holde 20 grader inne,når det er 20 minus ute. De er dimensjonerte i 1960 ut fra at ved fyring skulle varme når det var på det kaldeste.
Siste redigering: Friday, August 14, 2015 9:57:33 AM av jaf
   #2
 475     Stavanger     0
Det første en gjør er å konstantere at tak/undertak er ok og har levetid frem til ett tidspunkt du har penger til å fikse det. Alternativt fikse det (om det er modent for rehab/bytte, eller det er snakk om restlevetid på ett år eller fem!) før du bruker penger på annet.

Taket må være tett, takrenne 100% og ytterkledning og vinduer i god stand. Så fokuserer en på det innvendige arbeidet...
  (trådstarter)
   #3
 10     0
Takk for tilbakemeldinger! Vi har tenkt å ta taket/utvendig kledning/isolasjon til våren, men godt tips å få tatt en ekstra sjekk nå før vintern for å sørge for at det ikke lekker.

Vi ønsker å ta mest mulig innvendig først før innflytting - da slipper man å bo i et oppussingsprosjekt med barn etc. Det er grunnen til at vi begynner inne...

Noen andre tips for hva man må huske på å ta en stilling til?

   #4
 1,463     Harstad     0
Mange dårlige konstruerte/bygde hus på den tiden.

Er det mye svikt/gynging i etasjeskille? Kanskje dere vil stive det mer av?

Planløsning bør dere se på, er det kanskje nytt vann og avløp som må etableres hvis dere flytter på rom? Evt. Tilbygg/påbygg?

Er det kjeller under bakkenivå? Hvordan er drenering?

Generelt bør dere tenke fuktsikring først. Topp, bunn og alt mellom:
Tak, takrenner, beslag, kledning mot grunnmur (slagregn), fall fra bygning, drenering, utkragede bygningsdeler, inntrukket fasade etc..

Signatur