10,273    18    0  

Syk av inneklima?

 119     0
Vi har et litt underlig problem..! Vi bor i et hus fra 70-tallet og har nå pusset opp mye.

Fruen i huset har fra dag 1 klaget på svie og kløe i halsen i husets kjeller. Kjelleren er fullt innredet med alle husets soverom. Jeg har pusset opp nesten alle veggene, også de som er under terreng. Ca halvparten av kjelleren er under bakken. Jeg har funnet noe råte i et gammelt kjølerom(kondens), men alt dette er nå fjernet. På tross av dette forsetter helseplagene og vi klarer nesten ikke å være her nede.

Noen som har forslag til hva det kan være? Kjemikalier, radon, gass, etc. hva som helst?
Noen som har opplevd noe tilsvarende?
Jeg tror ikke det er uoppdaget fukt/mugg. Det mer målt flere steder med fuktmåler og det er ikke er ikke funnet utslag. I tillegg er alle vegger som er åpnet vært tørre.

HSt
   #2
 36,730     Lillestrøm kommune     0
Støtter Midas spørsmål her, jeg har benyttet et IR-termometer til å lese av temperatur i lufteventiler, en kan da med lav utetemperatur lett og raskt fastslå om luft går inn eller ut.  Trykkforhold kan variere veldig med vær og vind så har du ikke ventilasjonsanlegg så er det ikke sikkert at veggventiler gir ønsket luftbytte.  Har du ikke ventilasjon men har vedovn i kjeller vil denne ofte trekke luft ut ved bruk og har du nok lufteventiler vil dette kanskje kunne gi økt luftbytte.  Radon merker du ikke fysisk som du beskriver. (men skal du gjøre noe med ventilasjon ville jeg måle først, www.canary.no gir deg elektronisk måler).
   #4
 2,264     0
Stemmer i for mugg/sopp-sporetester her.
Koster litt å gjøre det, men snakk med et firma så finner du prisleiet.
Tror de tar prøver og dyrker fram dette i labarotorium.

Soppsporer i lufta er kjent for å kunne gi luftveislidelser på ganske kort tid, i noen fall, astma, som du må leve med livet ut.
jaf
   #5
 6,340     tromsø     0
Finn den fuktigst plassen i kjeller under utvendig jordband der du tror det er mygla. Ta et lite hull i vegg nederst (10*10cm). Lys inn med lommelykt og lukt. Fukt er ofte på mursiden (motsatt side av tapet. Prøv med en avfukter og steng ventiler om sommeren da er det fuktig ute. Om sommeren er det "høy luftfuktiget, som kan kondensere mot kalde flater...
  (trådstarter)
   #6
 119     0
Takk for alle svar!

Vi har faktisk tatt muggsopptest fra Mycoteam. Den viste "sparsomme mengder" sporer fra mugg. Denne testen ble tatt rimelig kort tid etter at jeg fant mugg i et kjølerom.

Det er ikke mekanisk avtrekk i huset. Jeg har derfor bestilt loftavtrekksvifte fra Flexit.

Mitt hovedspørsmål er om andre har opplevd å bli syke av hus, og hva som evt var løsningen for dem!
   #7
 13     Oslo     0
Vi hade mugg på hytte under soverommet når jag var barn vilket gjort att jag fikk astma och än idag (30år senare) fortsatt har veldiga bihuleproblemer.

Vi fannt ut var muggen med hjelp av en mugghund. Litt som en knarkhund men spesialiert på mugg. Mina føreldrer letade månadsvis utan finna noe, men hunden markerade med en gång den kom in i huset och gikk rett bort dit det sedan visade sig vara mugg inne i treverket. Tror han sa att hundar har omtrent 10.000 gångar starkare lukt en mensker.

Detta var i Sverige men jag skulle tro det finns noe liknande i Norge. Det var en svær Rottweiler som kom och enligt ägaren var det lite lurt att prøva kosa med den når den kände mugglukt  Grin

  (trådstarter)
   #8
 119     0

Vi hade mugg på hytte under soverommet når jag var barn vilket gjort att jag fikk astma och än idag (30år senare) fortsatt har veldiga bihuleproblemer.

Vi fannt ut var muggen med hjelp av en mugghund. Litt som en knarkhund men spesialiert på mugg. Mina føreldrer letade månadsvis utan finna noe, men hunden markerade med en gång den kom in i huset och gikk rett bort dit det sedan visade sig vara mugg inne i treverket. Tror han sa att hundar har omtrent 10.000 gångar starkare lukt en mensker.

Detta var i Sverige men jag skulle tro det finns noe liknande i Norge. Det var en svær Rottweiler som kom och enligt ägaren var det lite lurt att prøva kosa med den når den kände mugglukt  :D


Tusen takk for svar. Jeg sendte akkurat e-post til firma som driver med dette!
   #9
 3,258     Akershus     0

Vi har et litt underlig problem..! Vi bor i et hus fra 70-tallet og har nå pusset opp mye.
Fruen i huset har fra dag 1 klaget på svie og kløe i halsen i husets kjeller. Kjelleren er fullt innredet med alle husets soverom. Jeg har pusset opp nesten alle veggene, også de som er under terreng.


Du har fått målt myggsporer av mycoteam som konkluderer med at det er på ett moderat nivå. Det jeg lurer på er hvor tidlig dere begynte med oppussingen? Maling/sparkel osv betyr jo at det har dunset ut betydlige mengder kjemikalier siden dere flyttet inn.

Ellers er jo "svi og kløe i halsen" veldig difust, kan jo være en liten filleting som din kone reagerer på, nye møbler/tepper/madrasser kan feks avgi ekstremt mye kjemikalier. Er det kjøpt/tatt inn noen planter i kjelleretasjen? Har dere husdyr? Hva med gullfisk? (mange som reager ekstremt på foret til gullfisk), har dere vaskerom/tørketrommel/klær i kjelleren (støv)? Hvordan foregikk oppussingen, ble det isolert i vegger (støvkilde), ble det saget i materialer som støver ekstremt? Osv, osv.

Det er tusen mulige årsaker og jeg tror det blir helt feil å sykemelde huset. Det som er opplagt er vel at deres oppussing og innflytting er den største endringen i huset og da er det nærliggende å tro at det også kan være årsaken til problemene.

Jeg ville gått til fastlegen og tatt de vanlige testene på allergi og evt bedt om en henvisning til spesialist hvis testene ikke gir noen resultat. Ved å finne ut hva din kone muligens reagerer på kan dere luke ut evt syndere i huset.

Difuse opplevelser som kløe i hals kan også være fysiske mainfestasjoner av psykiske opplevelser. Like mye som en plutselig kan oppleve å måtte på dass i en stressa situasjon så kan en oppleve andre fysiske reaksjoner på andre situasjoner. Spørsmålet kan jo være om kona di opplever stress ifht til å gå ned i en kjeller? I så tilfelle er hun ikke alene om det. Opplever hun kløe og sviende hals i andre situasjoner eller er det kun når hun går ned i kjelleren? Liker hun kjelleren?

I det hele tatt.. jeg ville tolket Mycoteam sin test som en friskemelding ifht soppsoporer og begynt "jakten" en annen plass.
Signatur
   #10
 1,725     Trondheim     0
Man skall jo ikke glemme at muggsporer finnes overalt hele tiden både ute og inne. Hvis man har målt "sparsomme mengder" så er dette ikke noe unormalt i et gammelt hus. Hund kan sikkert lukte mugg men spørsmålet er om man blir klokere av det, er ikke sikkert at det gjør dere klokere hvis man ikke finner råte og mugginfiserte byggmaterialer i større omfang.

TS beskriver jo at han har fjernet det som var av dårlige materialer, og det er ikke funnet fukt hverken med måler eller ved riving.

Vet ikke hva plagene kan komme av, men råte/mugg virker ikke som en sansynlig orsak.

MVH
Sakke