13,686    11    3  

Tek 10/15, aktivhus, tømmerhus, laft?

 331     bøgda, Midt Norge     0
OK, nybegynner er en uansett...
I huset jeg bor i er det omluft, Tek07. Det er et tett hus.  Men vi lufter da via dører/vinduer uansett. Når vi bygger nytt hus nå i løpet av tre år fram i tid, hva kan en velge bort.
Hvis en bygger laftet tømmerhus, hvordan er da reglene mht omluftsystem. Dette med ekstra isolasjon ifølge tek10, og laftet tømmer.
Må en ha omluft i  ALLE nybygde hus, i hht Tek 10, eller kan en legge inn mekanisk utskifting av luft, lyrer etc.
Hvordan kan en bygge uten all teknikken men innenfor kravene.
Trer TEK 15 i kraft fra 2015, eller vil det få innvirking før.

?
Signatur

   #1
 10,486     Akershus     1
Omluft ??  ???


Tenker du på balansert ventilasjon? Hvis du har balansert ventilasjon, og fortsatt må lufte med vinduer/dører, er det noe gæli et sted.
Signatur
   #2
 10     0
Antar også at du mener balansert ventilasjon.

Mht. TEK10 og boligbygg med laftede vegger stilles det kun krav til dimensjon på yttervegger, varmeisolasjon og vinduer (se bildet jeg har lagt ved). Det betyr at krav til balansert ventilasjon, lekkasjetall etc. faller bort. Som tabellen viser, må tak og gulv allikevel isoleres godt og på linje med veiledende krav i TEK10 (forutsatt at du bygger helårsbolig).

Vet ikke eksakt når TEK15 trer i kraft. TEK10 trådte i kraft 1. juli 2010, samtidig som det ble tillatt overgangsbestemmelser. Det innebar at man i ett år etter at forskriften trådte i kraft kunne velge å følge gamle forskrifter. Jeg vil anta at det samme vil skje når TEK15 trer i kraft.
Tek 10/15, aktivhus, tømmerhus, laft? - § 14-6 Laftede vegger.JPG - fsor
  (trådstarter)
   #3
 331     bøgda, Midt Norge     0
Beklager, med omluftsystem, mener jeg balanser ventilasjon ja, klart (for meg, men ikke for alle.)
Ikke noe galt med vårt omluftsystem, men vi liker nå en gang at utelufta kommer inn! Vi bor på landet, og kald friskluft på sovermommet er ikke noe vi syns balansert ventilasjon kan skaffe. Så vi kjører begge deler. Og da får vi nå en tanke om et hus som puster sjøl, med mekanisk lufting, lyrer, vinduer oppe, etc. Og kanskje i lafteteknikk med moderne vri, store vinduer, moderne former etc. Fikk igrunnen svar fra siste innlegge her.
Signatur
   #4
 10,486     Akershus     0
Det er nettopp frisk luft som kommer inn. Det er over hode ikke noen som helst snakk om "omluft". Det sitter en varmeveksler i slike ventilasjonsaggregat, så mye av varmen som trekkes ut av andre rom kommer inn igjen via ventilasjonen. Jeg monterer balansert ventilasjon her også, men det blir litt etter eget hode, ikke nødvendigvis hva en ventilasjonstekniker mener er riktig, nettopp fordi jeg , slik som dere, ikke nødvendigvis vil ha varmluft inn på soverommet.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 331     bøgda, Midt Norge     0
Jeg klager ikke på ventilasjoene i huset her nå, jeg ønsker egentlig at luft skal komme inn ved å åpne opp, ikke ved at et system driver luften inn.. Begge deler føles litt smør på flesk. Men jeg vet ikke mye om dette.
Signatur
   #7
 37     0
Hei, hei alle

Ville bare legge til - at mye av kritikken fra arkitekter og andre mot teknisk forskrift, er nettopp at den vektlegger for mye det tekniske, på bekostning av det vesentlige formålet med forskriften.

Videre bygger det på det for meg selvsagte prinsippet om at det er lettere å åpne et vindu eller å ta et teppe ved individuell opplevelse av varme.

Med de siste tekniske forskriftene kan man risikere at man ikke må åpne vinduet, men man må heller trykke på en skjerm og vente 10 minutt på reell, universell standard effekt. Og da er det vel bedre med gode gamle gensere eller vinduer som kan åpnes? Brukbare hus.

For de som er ytterligere interessert, anbefales artikkelen "The engine is not responding" av arkitekt Bjørn Berge.
http://www.gaia-agenda.no/naturlig_byggeri/BB%20Engine%20isn't%20responding%20ARKITEKTUR%20N%201%202011.pdf

   #8
 9,677     Kysten     1
Jeg forstår ikke at balansert ventilasjon er et problem. Varmeveksler kan slås av. En er sikret nok frisk luft i alle rom. En tar vare på energi. Filter tar bort pollen og skitt i luften. Jeg ser kun fordeler med det.
   #9
 5,337     Tromsø     0
Et hvert ventilasjonsanlegg med rør, pumper og filtre hvor det kan samle seg støv og attpåtil dannes muggsporer er en potensiell inneklimabombe dersom det ikke får nok og riktig vedlikehold. Stort problem i mange halvgamle skolebygg. I et privat småhus kan man anta at vedlikehold av ventilasjon er noe de færereste tenker på i det hele tatt, og det kan være et argument for lufting gjennom vinduer, veggventiler og luftepipe med selvtrekk.
Signatur
   #10
 253     Risør     1

Omluft ??  ???


Tenker du på balansert ventilasjon? Hvis du har balansert ventilasjon, og fortsatt må lufte med vinduer/dører, er det noe gæli et sted.


Vi har et TEK10-hus, isolert godt over kravene. Og har balansert ventilasjon. Men når det er så varmt som nå har vi så mye som muilg åpent. Verandadøra står åpen døgnet rundt. Balkongdøra på soverommet står helt åpen natta igjennom.
Det er jo ingen som nekter oss det....? Kommer jo ikke et TEK-politi og arresterer oss og plomberer dørene....?

Jeg skjønner ikke problemstillingen... Selvfølgelig blir balansen forstyrra, og varmegjenvinningen "ødelagt", men det gjør vel ingenting...? skal jo ikke spare på varmen nå uansett, bruker jo ikke energi på oppvarming, så ingenting å spare?

Og at det blir "forbudt" med vinduer som kan åpnes er selvfølgelig bare en myte. Kravene om fluktmuligheter vil jo ikke forsvinne...
Signatur