6,047    15    0  

varme,jord,vann ,luft,kakkelovn?vanskeligevalg å lite erfaring om emnet.

 225     aurskog høland     0
hei,vi har tenkt til å legge vannbårenvarme rør i huset vi skal bygge nesteår,huset skal være på ett små bruk så vi har masse plass om vi skal velge jordvarme,skal bare ha varmen i første etasje,som er ca 125kvm i grunnflate, vi ønsker å kakkelovn,hva ville dere valgt?jordvarme å i tilegg en kakkelovn eller en kakkelovn man kan koble til oppvarmingssystemet??noen som vet priser på jorvarme? en mulighet er jo å å borre...min mann er gravmaskinfører så det rimligste for oss er kansje å grave på jordet....???

   #1
 557     Fetsund     0
Hei.

Jordvarme er ganske nytt i AS Norge. Se til svenskene, som har lang lang erfaring med dette - særlig jordslynger.

Hvis man graver til slynge selv, koster røra ikke mer enn 15-20 kr meteren. Og dette kan bli en langt billigere løsning enn energibrønn. Vær obs på at man tukler noe med varmen i bakken over slynga, slik at dersom man graver ned varmeslynga i dyrket mark må man være litt obs (våren kan komme litt senere pga varmen i bakken blir tatt opp av slynga).

Et nytt hus i dag er såpass godt isolert at jeg vil absolutt anbefale å tenke dere nøye om hvis dere tenker å montere en tradisjonell kakkelovn. Det kan fort bli veldig varmt. Derfor er tanken din om å montere en kakkelovn med mulighet for vannmagasin <-> husets akkumulator tank, en fornuftig tanke.

Søk på nett og du vil finne en god del informasjon om både jordvarme (slynger) og kakelugnar, som våre svensker er bedre på enn oss.. Smile
  (trådstarter)
   #2
 225     aurskog høland     0
tusen takk for svar:)er mye å tenke på, jeg får google litt mere om dette..
   #3
 10,486     Akershus     0
Ikke dumt å google litt, og slettes ikke dumt å tenke gjennom ting god tid i forveien.

Med tilgang på gravemaskin og mye land, ville jeg definitivt vurdert å grave ned sløyfer som nevnt over her, men vær altså obs på at det kan forstyrre temperaturen i bakken litt. Hvor mye vil jo avhenge av hvor dypt rørene ligger, hvor lang sløyfe du har, og hvor mye varme som hentes ut. Jeg MENER å ha lest et sted at man kan hente ut ca. 20 watt pr. meter, men tør ikke garantere at det stemmer. Dette kobles i såfall til en varmepumpe for å få temperaturen opp i noe som kan brukes. Dere vil fortsatt bruke noe strøm, men mindre enn med ren el.varme. Fordelen er at dette trenger man ikke gjøre med en gang. Legger du vannbåren varme i huset når det bygges, så kan du f.eks. varme opp med en el.kassett, og senere se an om dere vil investere i varmepumpe og jordsløyfe for å redusere strømutgiftene. En må se utgiftene litt opp mot hverandre. Er det f.eks. lurt å investere 100.000 i noe som sparer en for 5.000 i året?  Uansett, legger du vannbåren varme når huset bygges, så kan du bytte varmekilde til hva du måtte ønske senere.

Kakkelovn kan fort gi i overkant mye varme, så ser du på en slik, må du finne en som varmer vann slik du tenker på. Da går ikke så mye varme direkte til rommet. Har dere tilgang på ved, og gjerne bruker ved i stedet for strøm, så kan det fungere greit, men en "ordentlig" vedkjele installert i et slags teknisk rom vil nok være en mer praktisk løsning. Å dra all veden til oppvarming av hus og vann inn i stuen kan være litt plunder.

Det er flere her på forumet som jobber med alternative, litt utradisjonelle former for oppvarming. Jeg holder på med et ganske omfattende prosjekt, der jeg gjør om kjelleren til ordentlige rom. Der blir det vannbåren gulvvarme, samtidig som jeg installerer viftekonvektorer for å bruke vannvarme også andre steder i huset. En tank på 750 liter kommer antakelig på plass, og denne vil i hovedsak varmes av vedovn med vannkappe i stua, solvarme og el.kolbe. Da har jeg muligheten til gratis solvarme når sola skinner, varme fra ved når vi fyrer, og elektrisk oppvarming når det ikke er sol eller vedfyring. Tanken vil forsyne oss med både lunkent vann til varmeanlegget, og vanlig varmtvann. Den blir også klargjort for bruk med varmepumpe hvis det skulle bli aktuelt en gang.
Signatur
   #4
 221     tja     0
Du skriver at du ØNSKER kakkelovn og i tillegg at dette er et småbruk, og da har du kanskje tilgang på gratis ved? Om så er tilfelle er det mest økonomiske (og fornuftige) å installere kakkelovn med vannkappe. "Gratis" oppvarming hele vinteren.
  (trådstarter)
   #5
 225     aurskog høland     0
tusen takk for svar:) ja vi har en ganske stor skog å dermed har vi ved derifra. Smile
   #6
 1,519     Oslo     0

tusen takk for svar:) ja vi har en ganske stor skog å dermed har vi ved derifra. :)


Den er jo ganske langt fra gratis med mindre man finner enn viss terapeutisk effekt i å drive med ved (pappa gjør det, han har sikkert produsert nok ved på sitt nå nedlagte småbruk til at det kan fyres et par generasjoner før lageret er tomt). Siden dere bor på gård har dere sikkert allerede tilgang til en del maskineri dere kan bruke også.

Det er selvsagt nok betydelig rimeligere enn å kjøpe ved, men om man setter en pris på sin tidsbruk så er den ikke gratis. En kompis av meg drev litt med vedproduksjon på si for en del år siden, han sa at han kom ut på en grei timelønn ala en annen deltidsjobb han kunne tatt, men da hadde han gratis traktor, drivstoff ,motorsag osv ++ siden faren hans hadde alt på gården.
   #7
 615     Øvre Eiker     0
Jeg kan skrive under på det. Den veden jeg har hugget til nå i høst har gitt meg en timepris på under 100 kroner i forhold til å kjøpe. Nå er det litt worst case ettersom det er skikkelig kroket hegg med mye sammenfiltret kvist som vokser i en bratt skråning.

Men jeg regner det som gratis trening og avveksling. Fysioterapeuten min er også enig i at vedhogst er mye bedre for kroppen enn min normale jobb.

   #8
 1,015     Revetal     0
Finnes det nok jord er det helt meningsløst å bore spør du meg. Det er like effektivt om dere ønsker varmepumpe, og merkelig lite utbredt. Kanskje det er fordi det er så enkelt at mange kan klare det helt selv?

Ønsker dere kakkelovn så velg absolutt en som kan kobles mot varmeanlegget og varmtvannet. Det gir bedre fyringskomfort og ikke minst økonomi.

Har dere gratis ved så kan dere fyre på den mørkeste, stusseligste og kaldeste perioden på vinteren. Noen solfangere på taket dekker varme og varmtvann resten av året. Koster ca det samme som jordvarme, men er gratis i bruk.

Sørg uansett for at systemet fra starten av er såpass fleksibelt og enkelt å bygge ut at dere slipper kostbare midlertidige løsninger som må byttes ut. El-kassett som mellomløsning er derfor å kaste penger på dynga...
Signatur
   #9
 3,109     Norge     0
Har jordvarme sjølv, og dette med at våren kjem seinare stiller eg som eit stort spørsmålstegn, det har ikkje eg kunne registrere. Mine rør ligger på 0,9-1 m.

Det fine er at du har en vanvuttig høg kuldebærar-temperatur vår, sommar og haust, har i mesteparten av desse årstidene ligget på 13 grader hos meg. Varmepumpa som er oppgitt til å levere 7,2 kw er då helt oppe i 10,5 kw, og ho trekker fortsatt det samme 1,8 kw.

Men på det aller kaldaste om har eg en temperatur på 0 grader. detter er i ca 1 måned, då varmebehovet er størst.
Så eg vil meine at eg har en årsvarmefaktor som er høgre enn om eg skulle hatt energibrønn.
Og jordvarmen kosta meg den nette sum av 10000kr ( 700m)
   #10
 10,486     Akershus     0
Har du alt sammen i én lang slynge? Hvor grove rør, og hvor mange kvm?
Signatur