4,210    3    0  

Ventilasjon på bad

 2     0
Hei.

Jeg har et bad som står i dag uten ventilasjon. Ikke noe form for avtrekk for fuktighet.

Jeg har planer om trekke et spirorør opp til luftekanal som ligger på loftet. Burde jeg trekke et rør for tilluft også? Burde jeg sette en vifte i tak på badet for avtrekket?

hilsen ny i forumet Smile

   #1
 5,337     Tromsø     0
Når er huset bygd? Er det veggventil i badet? Ventil i vindu? Spalte under dør?

Luftekanalen du skal koble det til, er det en uten vifter og varmeveksler som går fra luftepipe på taket og til andre rom i huset, kan du merke om det er noen trekk i ventilene som er koblet til den kanalen?
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 2     0
hei er bygget på 60 tallet, men badet er nesten nytt.. er kun ventil på vinduet for tilluft. ikke mye luft som slipper inn tror jeg. luftekanalen er uten vifte/varmeveksler.  ja det trekker bra i kanalen
   #3
 5,337     Tromsø     0
Min erfaring med hus fra 50-70-tallet er at noen steder funker avlufting fra bad gjennom en passiv kanal over tak greit nok sammen med en veggventil eller luftespalte under dør eller i vindu. Andre steder, som mine foreldres hus i Oslo, tar det tid å få ut duggen etter et bad eller en dusj, muligens fordi det blåser mindre og er dårligere trekk i luftepipa.

Det du tenker på kan funke uten vifte. Eller ikke. Om du skal ha vifte på luftekanal som også går til andre rom, plasser den ikke i baderomstaket men så nær utløpet som mulig, så du ikke blåser dolukt inn i andre rom.

Men, siden det er vindu og yttervegg her, så er sannsynligvis enkleste og mest effektive løsning å sette inn en ventil med vifte i ytterveggen i stedet for å lage en kanal opp gjennom loftet. Her er ei vifte som både er lys-, fukt- og bevegelses-styrt, bør dermed fange opp både dobesøk og dusjing.

Om det er for lite tilluft på på badet, og du ikke har luftespalte under døra, så fiks det enten med å sage litt av døra eller frese bort litt av terskelen, noen har også huller i døra med eller uten ventilasjonsgitter. Da får du varm tilluft fra andre rom og ikke kald uteluft.


Signatur