15,335    10    1  

Både skum og dampsperre rundt vinduer?

 22     0
Har satt inn to nye vinduer nå, en kamerat som er byggingeniør anbefalte å bruke en tynn remse på ca 2cm med byggskum fra innsiden for å få tettet eventuelle helligdager i vindsperren. Dette har jeg gjort. Etter å ha lest litt på nett har jeg blitt litt usikker på om dette er riktig.
Jeg ser for meg at hvis jeg tetter godt med dampsperre på innsiden blir det veldig tett siden byggskummet virker forholdsvis tett?
På de gamle vinduene var det ikke brukt dampsperre mellom vegg og vindu, dette har jo gått bra siden de ble satt inn i 1971. Det var dog heller ikke brukt noe skum, med kun vindsperre under klemlist.

Spørsmålet er da:
Skal jeg tette med dampsperre fra innsiden eller skal jeg droppe dette? Rommet er et soverom så det blir vel litt fuktigere enn feks en stue, fuktmåleren har vist mellom 50% RF om sommeren og litt under 40% RF om vinteren når tempen er 20grader.

   #2
 633     0
Jeg avsluttet dampsperren mot stender, og stappet med glava mellom stender og vindu. Hadde som deg byggskum mellom stender og vindu.
   #4
 14     Hvalstad     1
Det tettes 100% både innvendig og utvendig i dag. Mange bruker en spesiell tape rundt vinduet utvendig for å sikre seg mot "helligdagene". Å bruke skum .... det kan jeg ikke nok om, men generelt - pass på å ikke skjære i skummen, da er den ikke "tettende" lenger. La den "herdes" til fast hinne - om du bruker skum. Ytre tetting skal være diffusjonsåpen - skal kunne puste.
Innvendig trekker man dampsperren inn "rundt" stender -  inn i vindusrommet. Den skal være helt tett i alle overganger og tapes fast til karmen. Det skal være helt tett.
Lykke til.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 22     0
hmmm okei, problemet er at jeg har brukt skum mot vindsperre for å tette helligdager. Skum er vel ikke diffusjonsåpen tror jeg?? Derfor blir det helt tett om jeg er nøye med dampsperre innvendig.

Dampsperren på det gamle vinduet ble avsluttet ved stender og det har jo gått bra, men jeg skjønner at det beste er vindsperre, isolasjon og dampsperre, men har ikke så lyst til å grave ut skummet...

Er jo ikke tvil om at du kan sakene dine siden det ser ut som om du jobber hos natre, er faktisk natre vindu jeg setter inn  ;)
   #6
 14     Hvalstad     0
Noen ganger må man tilpasse litt etter forholdene... Du bør tape mellom karm og stender på innvendig side. Tapen fester du da på den lille kanten ved siden av utforingssporet. Tett med et ekstra lag i hjørnene, de er ikke så lette å få til. Så trekker du dampsperra inn på utforingen, gjerne med dobeltsidig tape i mellom for å få det tettest mulig. Hvis du ikke er ferdig med alle vinduene kan det sikkert være like lurt å bruke utvendig tape som å skumme på de som er igjen. Det er flere leverandører på sånn tape, SIGA er en av dem. Har ikke riktig betegnelse på de to tapene foran meg nå men det finner du ut av tenker jeg. (Dette er ikke løsning ihht Byggforsk sine anbefalinger totalt sett, men en tilpasning til det du har begynt med som vil funke greit.)´
Håper alt ellers er bra og at du blir godt fornøyd med vinduene dine.
Signatur
   #7
 1,778     Norge     0
Hei. Plasten(dampsperra) Er der for at fuktighet ikke skal trekke inn i isolasjonen. Og byggskum tåler vel fukt så da holder det med byggskum rundt vinduet mot stenderne. Dvs at du kan avslutte plasten som tenkt.

   #8
 8,022     Bærum     0
Er det egentlig noe vits med plast innerst mot rommet mellom foring og vegg/stender? Hvis argumentet er at en skal unngå fuktighet fra oppvarmet rom inn i sprekken mellom foring og vegg/stender hvor mineralull/isolasjons befinner seg - så burde man jo egentlig bekledd foringen med plast på baksiden også (foringen er jo ikke diffusjonstett i seg selv?..) - men det er jo ikke vanlig....Eller?

Dersom man mener foringen faktisk er diffusjonstett vil jo lista som ligger mellom vegg og utforing være tilsvarende diffusjonstett (i alle fall om den monteres med en stripe akryl på baksiden mot begge anleggsflater) og således vil plast heller ikke være nødvendig...
   #9
 1,778     Norge     0
Litt usikker på hva du prater om. Men Ja jeg mener at du ikke behøver plast mellom foring og stender/vegg når det er fugeskum som isolasjon. Faktisk så kan plasten føre til at vann som trenger inn ikke kommer ut i gjen. Fugeskum er tett nok til at luft hverken trekker ut eller inn.
   #10
 633     0
I tilbygget mitt har vinduene stått uten foringer helt fram til nå nylig.
Jeg gikk og kjente etter kald trekk når det var -22 her før jul, og de kaldeste punktene var karmtreet i vinduene. Byggskummet som er mellom vindu og stenderverk føltes ikke kaldt, heller ikke stendere. Dette har nok med å gjøre at her er porøse asfaltplater og vindsperre, karmtreet i vinduet derimot, er i direkte kontakt med minusgradene.

Jeg mener at dette viser at man ikke vil få kondensering i dette hulrommet mellom foring og vegg, og dermed kan avslutte fuktsperren ved å klemme/tape denne mot stenderverk.