I følgebyggforsk skal det også monteres en vanntett membran under hele vinduet og litt opp på sidene dersom vinduet monteres inntrukket i veggen. Dette gjelder dersom vinduetmonteres innenfor vindsperre og isolasjon. Prinsippet er uansett at det skal være totrinns tetting på en vegg. Det vil si at veggen skal være helt tett om man tar av ytterpanelet.
Det styggeste jeg ser er etterisolerte hus med vinduer langt inni veggen fordi eieren ikke hadde tid eller råd til å flytte vinduene lenger ut. Man kan se det samme på svenske hus, men der er det gjort bevisst. Like stygt selvsagt. 3 cm inn i veggen kan jeg klare, men det peneste er når vinduene står jevnt med kledningen. Hvis man er bekymret for at vinduene står lenger ut enn vindsperren kan man bruke byggeskum (som man kanskje bruker uansett).
Og når jeg flyttet til Norge så syntes jeg at husene så rare og litt stygge ut med vinduene i flukt med kledning og nesten null takutstikk... I tillegg har jeg aldrig vært i så mange kalde hus som her.
De fleste land i verden ligger jo i en varmere klimasone enn det Norge gjør. Vi hr en byggeskikk som er tilpasset norske forhold. Små takutstikk minsker varmetapet. Vinduene ytterst er for å tétté enklest mulig mot regn og vann. Trehus er jo heller ikke det vanligste i mange andre land.
De fleste land i verden ligger jo i en varmere klimasone enn det Norge gjør. Vi hr en byggeskikk som er tilpasset norske forhold. Små takutstikk minsker varmetapet. Vinduene ytterst er for å tétté enklest mulig mot regn og vann. Trehus er jo heller ikke det vanligste i mange andre land.
Finland har kaldere klima en Norge.... Tilpasset for norske forhold...her kom det igjen.... Det är regn, vær og luft i andre land også. At små takutstikk minker varmetapet må du begrunne/doumentere, slik jeg har førstått så har dette nesten null med saken å gjøre. Derimot er det langt mer viktig hvordan overgang vegg/tak er laget med tanke på isolasjon/vintetting. I passivhus/moderne hus underletter 0 takutstikk/skjægg vindtetting, men dette har jo ike vært et tema så lenge. hus fra 70-80 og tom 90-tallet har jo ikke denne tekniske løsningen med uavbrutt vindsperre. Langt takutstikk beskytter vegg og vinduer mot regn og slitasje og bidrar sterkt til å hindre fuktskader i vegg. Kan være at vinduer montert langt ut er bra ved mye regn/slagregn men man nuller jo ut dette med korte takutstikk slik at hele veggens høyde er utsatt for regn.
Og når jeg flyttet til Norge så syntes jeg at husene så rare og litt stygge ut med vinduene i flukt med kledning og nesten null takutstikk...
I tillegg har jeg aldrig vært i så mange kalde hus som her.
MVH
Sakke
Finland har kaldere klima en Norge....
Tilpasset for norske forhold...her kom det igjen.... Det är regn, vær og luft i andre land også.
At små takutstikk minker varmetapet må du begrunne/doumentere, slik jeg har førstått så har dette nesten null med saken å gjøre. Derimot er det langt mer viktig hvordan overgang vegg/tak er laget med tanke på isolasjon/vintetting. I passivhus/moderne hus underletter 0 takutstikk/skjægg vindtetting, men dette har jo ike vært et tema så lenge. hus fra 70-80 og tom 90-tallet har jo ikke denne tekniske løsningen med uavbrutt vindsperre.
Langt takutstikk beskytter vegg og vinduer mot regn og slitasje og bidrar sterkt til å hindre fuktskader i vegg. Kan være at vinduer montert langt ut er bra ved mye regn/slagregn men man nuller jo ut dette med korte takutstikk slik at hele veggens høyde er utsatt for regn.
MVH
Sakke