665    5    0  

Sette inn terskel i dør

 2     0
Hei!

Jeg har et lite prosjekt der jeg pusser opp ett soverom. Dette har nå fått nytt laminatgulv og det gjør at jeg må ta ett velg hva jeg skal gjøre under døra. Det har aldri vært en terskel der, men i og med at det er et soverom som ligger rett ved siden av en knirkete trapp så kan jeg tenke meg å sette inn en terskel for å dempe støyen. Alternativet er å legge laminaten under døra og avslutte med en list av et slag mot det andre rommet (som er en gang.)

Så da er spørsmålmålet til flinke fagfolk og hobbysnekrere der ute; hva er best (og riktig?) måte å sette inn en terskel på? Det er en ny dør som forrige huseier satte inn før vi overtok huset i sommer, så jeg vil anta at en ferdigterskel vil passe i sporene på dørkarmene. Underlaget, for å ha nevnt det er tykk furuplank lagt direkte på bjelkelag. Det er ca 25mm klaring fra gulv til dør.

I mitt hode er det flere ting som man kan gjøre:
  • Tilpasse lengde på ny terskel og "banke" den på plass og eventuelt feste med dykkert. Må jeg isåfall ha ett eller annet belegg under her for å unngå knirk?

  • Skjære ut spor i dørkarmen på begge sider slik at terskel passer inn og kan "dyttes" på plass under dørkarmene.

  • Demontere hele døren og dørkarmen og skru fast terskel i dørkarm.



Hva er best av dette, eller er det andre løsninger som vil fungere bedre?

   #1
 15,425     0
Løs terskel har jeg ikke noe tro på, den må i såfall limes mot de fleste retninger. Da unngår du knirken også.
Ny karm er også en løsning. Pakkene koster vel ikke så mye. Er det ikke fingerskjøter i hjørnene lenger ?
   #2
 1,962     Sandefjord     0
Jeg hadde valgt å lage en terskel (og har gjort det i et tidligere prosjekt).

Brukte eik glattkant i ønsket dimensjon og tilpasset den til å passe inntil karmen. Terskel gir en fin overgang mellom to gulv/to rom. Dersom det er høydeforskjell mellom gulvene, kan terskelen lett tilpasses det.

For å feste terskelen ville jeg brukt et fleksibelt lim som feks Tech7.

Vis oss gjerne bilder av prosjektet og løsningen du velger.
   #3
 1,333     Bergen     0
Alle metodene du nevner fungerer greit for å feste ny terskel, den siste best og mest arbeidskrevende. Du nevner ikke om det er flat eller ordinær terskel du tenker på, men hvis du endrer eksisterende klaring under dør så bør du tenke på hvordan dette ev vil påvirke ventilasjon av rommet.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 2     0
Hei og takk for svar. Feste med tech7 høres nesten litt for enkelt ut, men det er jo det geniale med tec7.. Jeg kjøpte en ferdigterskel på byggmax i går til 89 kroner. Den var akkurat litt for liten og sporene i sidene var større enn de jeg har i døren, så da må jeg lete mer.

Jeg har i utgangspunktet tenkt å tette igjen mest mulig, men det er et interessant moment Kolvorok kommer med mht ventilasjon. Dette har jeg egentlig ikke tenkt på, men det er selvsakt viktig, og spesielt viktig på et soverom! Hvordan vet jeg om jeg kan tette igjen? Kan jeg isåfall velge ett kompremiss og velge en flat terskel som likevell er en del høyere enn gulvet, og vil denne gi noe lydisolering?

Det jeg har merket meg er at det er veldig trekk under terskelen nå. Dersom det står åpent vindu så er det en solid luftstrøm ut den veien. Dette vil jo være ventilering selvsakt, men også et inne hapen til varmetap. Nå er dette et ganske lite soverom på litt over 8 m2 i mer eller mindre full takhøyde. Soverommet er vendt mot nord og har ett vindu og èn klaffventil ut. Huset er fra 1920, og selv om det er oppgradert siden den tid er det nok ikke de mest moderne løsningene som er valgt.
   #5
 1,333     Bergen     0
Du kan jo teste noen dager før du gjør noe med terskelen. Steng spalten under dør provisorisk og sjekk hvordan det fungerer med ventilasjon av rommet. Merk fx hvordan du opplever luften i rommet - når du går ut og kommer tilbake - og se om det har endret seg med dugg på vinduet om morgenen.

Det kan jo også hende at det klarer seg med å endre rutiner for lufting ved bruk av åpent vindu og klaffventil. Spesielt om disse står et stykke i fra hverandre.
Signatur