Ja, et godt varemerke kan resirkuleres på nye produkter. Sammenlikn VW Golf fra 1974 med dagens Golf. Eller diverse generasjoner av Toyota Corolla, der variasjonene er ennå større, bl.a. bakhjulstrekk på 70-tallet kontra forhjulstrekk på nyere modeller. Så "Drygolin" i dag trenger slettes ikke være det samme som "Drygolin" da far var ung.
Jeg driver nå og maler sørveggen med Drygolin. Vanlig. Ikke dekkbeis eller "extrem". Jeg ville ha et kjent og velprøvd produkt. Men ble litt skeptisk da gutten bak disken på Obs Bygg påstod at Drygolin nå var vannbasert? Men nei, både i følge boksen og Jotuns hjemmesider samt det faktum at det trenges white spirit for å reingjøre pensler gjør at det virker som samme gode gamle oljemaling. Men detaljert sammensetning kan nok allikevel være endret, for å tilpasse seg endrede miljø- og helsekrav, blant annet.
Signatur
Bor i horisontaldelt tomannsbolig fra 1948 i Tromsø. Utdannet geolog, jobber i med gravesøknader i kommunen.
Generelt om trådens topic: Treverk kan råtne om det males tett på alle kanter, dersom det ikke er tørt nok når det males. Men man kan ikke ta det for gitt at det vil råtne i nær framtid. Stakittgjerder ville i såfall ikke hatt en snøballs sjans i helvete. De varer gjerne noen tiår.
At stakittspiler har kortere levetid enn veggpanel kan muligens ha sammenheng med at de er malt på alle kanter, men det kan også ha sammenheng med at de gjerne står nærmere bakken, er utsatt for vind, regn og snø på alle kanter, og ikke er beskyttet av noe tak og takutspring.
Jeg husker forøvrig omtrent på tiden med "Demidekk-skandalen" at Jotun lanserte et ennå mer skandaløst produkt for vinduer som het "Vindekk". Reklamen sammenliknet med Goretex-jakker og anbefalte en tett maling innvendig på vinduene, og diffusjonsåpen Vindekk utvendig. Det høres i teorien lurt ut, eventuell fuktighet ventileres ut. Men da vi byttet vinduer som var delvis råtne etter 30-40 år med Drygolin til nye vinduer som ble malt med Vindekk utvendig, ja da råtnet nyvinduene på ca to år... Mulig Vindekken pustet ut, men den slapp sannsynligvis like mye fuktighet inn....
Så min konklusjon er at levegger og gjerder etc som skal males eller beises på begge sider: Det holder i mange år, dersom treverket er OK tørt, og man bruker velprøvde produkter.
Signatur
Bor i horisontaldelt tomannsbolig fra 1948 i Tromsø. Utdannet geolog, jobber i med gravesøknader i kommunen.
Må bare få oppklare noe når det kommer til "demidekk-skandalen" som du nevner over her. Det var ingen skandale. Det var isåfall "forbrukerlatskapsskandalen" om det var noe. Demidekk var en del av et system som MÅTTE ha gruning for å fylle cellemembranet i treet så vannet ikke trenger inn. Dette var det nesten ingen som gjorde, de peisa bare på med 2 strøk demidekk som kapslet fukta inn i cellemembranen i treet, og ergo så råtner det. Det samme er greia nå idag, når det begynner å bli populært med utvendige malingssystemer (Grunnolje - Grunning - Toppstrøk), men det er fremdeles noen som peiser på med to strøk akrylbasert maling og forventer at alt skal bli bra.
Personer som fulgte systemet i den tid som demidekk var populært har ikke hatt noen flere problemer med råte enn personer som har malt med f.eks Drygolin o.l.
Mulig du har rett, men var Jotun og fargehandlerne flinke nok til å opplyse at det trengtes grunning før man dekkbeiset? Og i så fall, hvilken grunning? Trebitt oljebeis, eller fantes Visir eller tilsvarende produkt dengang?
Som jeg husker det, ble dekkbeis lansert som et produkt for de som hadde beiset huset brunt hvert tredje til femte år på 60-70-tallet, og endt opp med et nesten svart hus. Nå kunne de bytte til lyse farger, og fortsatt beholde noe trestruktur, uten å dekke den med tjukk malingsfilm. For de kundene var sannsynligvis huset godt nok grunnet fra før. Det er ikke umulig at "demidekkskandalen" begrenset seg til hus der man brukte Demidekk rett på nytt treverk, og at det ikke var en bruk Jotun i utgangspunktet anbefalte.
Det samme er greia nå idag, når det begynner å bli populært med utvendige malingssystemer (Grunnolje - Grunning - Toppstrøk)
Jeg er skeptisk til at utviklinga går mot slike "systemer". Det fører til at man må ha tre strøk (minst) og risikerer å leie lift tre ganger for å få malt huset, grunninga skal jo f.eks. tørke to til fire døgn før den overmales i vanlige norske sommertemperaturer. Hvis de setter forbrukeren i fokus, bør de utvikle produkter som både trenger inn i treet og legger en beskyttende film som holder minst 10 år med ett strøk.
I fjor ble jeg virkelig sjokkert da malingspusheren ikke ville selge meg Trebitt til et nytt gjerde uten å selge fargeløs Visir grunning samtidig. Jeg er oppvokst med å smøre Trebitt rett på nytt panel på hus og hytter, og de har holdt godt siden 70-tallet. Trebitt ble tilogmed anbefalt som grunning for hus som skulle males - Trebitt før vinteren, og male ferdig med Drygolin neste vår. Så å grunne før man beiser med Trebitt hørtes helt på trynet ut for meg.
Butinox oljebeis kunne de derimot anbefale. Den trengte ikke at man grunnet først. Scanox - Jotun: 1 - 0.
Signatur
Bor i horisontaldelt tomannsbolig fra 1948 i Tromsø. Utdannet geolog, jobber i med gravesøknader i kommunen.
Jeg skjønner godt skepsisen din til systemer, og for den vanlige mann i gata er det mye mer tungvindt! Men for noen år siden ble det bestemt at det skulle være slutt på oljebaserte produkter av miljøhensyn, og de oljebaserte produktene som selges nå om dagen er kun på dispans. Nå som oljebasert overflatebehandling er på vei bort, så må folk utvikle systemer for akrylbasert. Nå skal det dog sies at akrylbaserte systemer er helt fantastiske å jobbe med, og man har mye lettere for å få vasket det bort både fra fingre og f.eks vindusbrett om man søler. En korrekt gjennomført systembehandling bevarer også fargen og glansen mye lengre enn en bra oljebehandling.
Noe av grunnen til disse systemene er og kanskje malebransjens ønske om å profesjonalisere faget mer, slik at det genereres mer arbeid, når folk blir skeptiske til systemene, det tar lengre tid osv. Mye lettere å sette det bort til oss da vel?;)
Angående demidekken så har jeg ikke hørt noe om hvilke underlag det var snakk om at "katastrofene"oppsto på, men vi fikk høre det på en produktinformasjon fra en konkurerende produsent at Demidekk faktisk var ei bra maling om systemet ble fulgt:) Så når konkurenten velger å skryte av et gammelt produkt så stoler jeg på det ihvertfall,hehe. Det kan godt være at det ikke ble informert eller understreket nok om hvor viktig det var med grunning, jeg er desverre ikke gammel nok til å huske så langt tilbake!;p
Var med på et "oppklaringsprosjekt" på begynnelsen av 90- tallet. Kort var vi 2 som besøkte Tromsø Trondheim Oslo og Stavanger og lette etter årsaker på byggeplasser (byggemåte/materialvalg) og samtidig befarte vi råteinfiserte hus. Fant ingen hus i Tromsø men brukte bare 30 min til å finne råte på vindskier på et 2 år gammelt hus på Sola. For å gjøre historien kort: Demidekk var ikke difusåpen nok, slapp fuktighet inn men begrenset ut. Råtesoppen må ha noen forutsetninger for å utvikles, blant annet: høy gjennomsnittsfuktighet (kystnærestrøk) og en del dager med lufttemperatur over 20 grader. Det forklarer hvorfor vi ikke fant problematikken i Tromsø. Det er da klart at de som brukte råtebeskyttelse som førstestrøk gikk klar av råten, men erindrer at de fikk ofte avflassing.
diverse generasjoner av Toyota Corolla, der variasjonene er ennå større, bl.a. bakhjulstrekk på 70-tallet kontra forhjulstrekk på nyere modeller.
Verdens mest solgte bil ;D Helt latterlig. VW eller Ford kunne ha slått dette hvis de hadde fortsatt å kalle bilene sine type1 eller model t. Ford Focus= "T".
Når det råtnet under Optimalen hos meg så var det på en bplig hvor det var benyttet en Jotun, mener å huske det var demidekk, tidligere. Det gikk til helvete.
Men der jeg benyttet den på ny kledning ble det veldig fint. Det var med stående panel overligger og underligger og jeg grunnet først og beiset ett strøk på alle underliggerne og så grunnet og beiset jeg et strøk på overliggerne før jeg slo dem på veggen og gav hele den ferdige veggen et strøk med Optimal.
Men der det var annen beis/maling fra før der flasset det enormt særlig på hjørnene av bordene enda det var gjort så pinlig nøye etter boka. Og råte ut av h.. På noen steder skulle jeg dekke en blåfarge med hvit Optimal og selv om jeg benyttet foreskreven pensel og fremgangsmåte gikk det flere steder inntil 5 strøk før det ble hvitt.
Nå bruker jeg kun trykkimpregnerte materialer utvendig. Hus, garasje, kattehus, gjerde etc. MøreRoyal i brun på hus og garsje og på kattehuset har jeg kjøpt den beisen som de benytter på MøreRoyal, eller rettere sagt pigmenstsuppa. Jeg bruker også den på endeved og limtrebjelker for de blir ikke produsert i MøreRoyal.
Noe av grunnen til disse systemene er og kanskje malebransjens ønske om å profesjonalisere faget mer, slik at det genereres mer arbeid, når folk blir skeptiske til systemene, det tar lengre tid osv. Mye lettere å sette det bort til oss da vel?;)
Nei, hvis systemet øker arbeidsmengden og dermed prisen man må betale for å sette bort jobben, øker terskelen for å leie inn profesjonelle. Dessuten, det er en del av norsk kultur å gjøre ting selv, ikke minst når det gjelder vedlikehold av hus, så her frykter jeg malebransjen er på feil spor. ::)
Men, det kan selvsagt være parallelle markeder for produkter som koster sekssifret å behandle huset med med og garanteres i ikke bare 12-15 men kanskje 20-25 år for de som ønsker og kan betale dette, og for enklere produkter som man selv bruker noen få tusenlapper på å smøre på selv med 6-10 års intervaller.
Signatur
Bor i horisontaldelt tomannsbolig fra 1948 i Tromsø. Utdannet geolog, jobber i med gravesøknader i kommunen.
Jeg driver nå og maler sørveggen med Drygolin. Vanlig. Ikke dekkbeis eller "extrem". Jeg ville ha et kjent og velprøvd produkt. Men ble litt skeptisk da gutten bak disken på Obs Bygg påstod at Drygolin nå var vannbasert? Men nei, både i følge boksen og Jotuns hjemmesider samt det faktum at det trenges white spirit for å reingjøre pensler gjør at det virker som samme gode gamle oljemaling. Men detaljert sammensetning kan nok allikevel være endret, for å tilpasse seg endrede miljø- og helsekrav, blant annet.
At stakittspiler har kortere levetid enn veggpanel kan muligens ha sammenheng med at de er malt på alle kanter, men det kan også ha sammenheng med at de gjerne står nærmere bakken, er utsatt for vind, regn og snø på alle kanter, og ikke er beskyttet av noe tak og takutspring.
Jeg husker forøvrig omtrent på tiden med "Demidekk-skandalen" at Jotun lanserte et ennå mer skandaløst produkt for vinduer som het "Vindekk". Reklamen sammenliknet med Goretex-jakker og anbefalte en tett maling innvendig på vinduene, og diffusjonsåpen Vindekk utvendig. Det høres i teorien lurt ut, eventuell fuktighet ventileres ut. Men da vi byttet vinduer som var delvis råtne etter 30-40 år med Drygolin til nye vinduer som ble malt med Vindekk utvendig, ja da råtnet nyvinduene på ca to år... Mulig Vindekken pustet ut, men den slapp sannsynligvis like mye fuktighet inn....
Så min konklusjon er at levegger og gjerder etc som skal males eller beises på begge sider: Det holder i mange år, dersom treverket er OK tørt, og man bruker velprøvde produkter.
Det samme er greia nå idag, når det begynner å bli populært med utvendige malingssystemer (Grunnolje - Grunning - Toppstrøk), men det er fremdeles noen som peiser på med to strøk akrylbasert maling og forventer at alt skal bli bra.
Personer som fulgte systemet i den tid som demidekk var populært har ikke hatt noen flere problemer med råte enn personer som har malt med f.eks Drygolin o.l.
Som jeg husker det, ble dekkbeis lansert som et produkt for de som hadde beiset huset brunt hvert tredje til femte år på 60-70-tallet, og endt opp med et nesten svart hus. Nå kunne de bytte til lyse farger, og fortsatt beholde noe trestruktur, uten å dekke den med tjukk malingsfilm. For de kundene var sannsynligvis huset godt nok grunnet fra før. Det er ikke umulig at "demidekkskandalen" begrenset seg til hus der man brukte Demidekk rett på nytt treverk, og at det ikke var en bruk Jotun i utgangspunktet anbefalte.
Jeg er skeptisk til at utviklinga går mot slike "systemer". Det fører til at man må ha tre strøk (minst) og risikerer å leie lift tre ganger for å få malt huset, grunninga skal jo f.eks. tørke to til fire døgn før den overmales i vanlige norske sommertemperaturer. Hvis de setter forbrukeren i fokus, bør de utvikle produkter som både trenger inn i treet og legger en beskyttende film som holder minst 10 år med ett strøk.
I fjor ble jeg virkelig sjokkert da malingspusheren ikke ville selge meg Trebitt til et nytt gjerde uten å selge fargeløs Visir grunning samtidig. Jeg er oppvokst med å smøre Trebitt rett på nytt panel på hus og hytter, og de har holdt godt siden 70-tallet. Trebitt ble tilogmed anbefalt som grunning for hus som skulle males - Trebitt før vinteren, og male ferdig med Drygolin neste vår. Så å grunne før man beiser med Trebitt hørtes helt på trynet ut for meg.
Butinox oljebeis kunne de derimot anbefale. Den trengte ikke at man grunnet først. Scanox - Jotun: 1 - 0.
Noe av grunnen til disse systemene er og kanskje malebransjens ønske om å profesjonalisere faget mer, slik at det genereres mer arbeid, når folk blir skeptiske til systemene, det tar lengre tid osv. Mye lettere å sette det bort til oss da vel?;)
Angående demidekken så har jeg ikke hørt noe om hvilke underlag det var snakk om at "katastrofene"oppsto på, men vi fikk høre det på en produktinformasjon fra en konkurerende produsent at Demidekk faktisk var ei bra maling om systemet ble fulgt:) Så når konkurenten velger å skryte av et gammelt produkt så stoler jeg på det ihvertfall,hehe. Det kan godt være at det ikke ble informert eller understreket nok om hvor viktig det var med grunning, jeg er desverre ikke gammel nok til å huske så langt tilbake!;p
Egne prosjektfilmer på YouTube
Verdens mest solgte bil ;D Helt latterlig. VW eller Ford kunne ha slått dette hvis de hadde fortsatt å kalle bilene sine type1 eller model t. Ford Focus= "T".
Men der jeg benyttet den på ny kledning ble det veldig fint. Det var med stående panel overligger og underligger og jeg grunnet først og beiset ett strøk på alle underliggerne og så grunnet og beiset jeg et strøk på overliggerne før jeg slo dem på veggen og gav hele den ferdige veggen et strøk med Optimal.
Men der det var annen beis/maling fra før der flasset det enormt særlig på hjørnene av bordene enda det var gjort så pinlig nøye etter boka. Og råte ut av h.. På noen steder skulle jeg dekke en blåfarge med hvit Optimal og selv om jeg benyttet foreskreven pensel og fremgangsmåte gikk det flere steder inntil 5 strøk før det ble hvitt.
Nå bruker jeg kun trykkimpregnerte materialer utvendig. Hus, garasje, kattehus, gjerde etc. MøreRoyal i brun på hus og garsje og på kattehuset har jeg kjøpt den beisen som de benytter på MøreRoyal, eller rettere sagt pigmenstsuppa. Jeg bruker også den på endeved og limtrebjelker for de blir ikke produsert i MøreRoyal.
Nei, hvis systemet øker arbeidsmengden og dermed prisen man må betale for å sette bort jobben, øker terskelen for å leie inn profesjonelle. Dessuten, det er en del av norsk kultur å gjøre ting selv, ikke minst når det gjelder vedlikehold av hus, så her frykter jeg malebransjen er på feil spor. ::)
Men, det kan selvsagt være parallelle markeder for produkter som koster sekssifret å behandle huset med med og garanteres i ikke bare 12-15 men kanskje 20-25 år for de som ønsker og kan betale dette, og for enklere produkter som man selv bruker noen få tusenlapper på å smøre på selv med 6-10 års intervaller.