27,391
38
10
Takrenne montert med fall feil vei.
519
2
Hei.
På mitt nybygg har takrenne blitt montert med fall feil vei. Ikke så mye at det renner over takrennen ved regn, men det ligger hele tiden vann i enden av renna.
Er dette noe jeg skal akseptere, eller skal jeg stå på krav om at den må ha fall mot nedløp?
mvh
På mitt nybygg har takrenne blitt montert med fall feil vei. Ikke så mye at det renner over takrennen ved regn, men det ligger hele tiden vann i enden av renna.
Er dette noe jeg skal akseptere, eller skal jeg stå på krav om at den må ha fall mot nedløp?
mvh
Er diskutert flere ganger dette
Moderne takrenner skal tåle å stå fylt med vann lenge. Kravet om fall i takrennene er tatt bort fra forskriftene.
Det er delte meninger om hvorvidt man trenger fall eller ikke. Personlig tilhører jeg gruppen som synes det absolutt bør være fall, men det er mange andre som sier at dette ikke er viktig. Derfor vet jeg ikke om tilfellet ditt kvalifiserer som reklamasjonsgrunn, selv om det står mye vann der og selv om dette åpenbart ikke er lurt, for eksempel med tanke på is, korrosjonn, eller rett og slett bare takrennens evne til å ta imot og lede vekk vann. Selv ville jeg ha fikset dette på egen hånd. En av de tingene som leverandøren min faktisk klarte greit sist var å legge takrenner med fall, så jeg slapp å gjøre noe med det selv :-)
Holder på med dette på en venns hus nå. Men huset er nesten 14m langt, så vi er usikre på om takrennen kommer til å se veldig skjev ut om vi lager såpass med fall. Har du vært borti lignende situasjon?
Nedløp på ander side vil komme i konflikt med inngansparti og vindu.
Hva betegnes som betydlig motfall?
mvh
Jaha?? 3 cm feil på en ende sier jo ingenting? Det må jo være målt i feil fall i x mm/ pr meter takrenne.
Jeg synes nå antall cm i feil ende var en grei måte å angi hvor mye motfall man maksimalt kan tolerere. Det sier noe om hvor nært man er at takrennen blir overfylt og renner over, hvilket strider mot intensjonen med å ha takrenne i det hele tatt, og det sier noe om hvor mye vann som blir stående i takrennen - det kan være viktig for korrosjon, isdannelse, og oppsamling av rask.
Den måten å angi maks motfall på passer med intuisjonen min om at på et kort strekk kan takrennen være ganske skjev uten drastiske konsekvenser, mens på et langt strekk vil selv littegrann motfall pr meter kunne bli alt for mye når det er snakk om mange metere.
(At jeg selv fortsatt vil insistere på fall i riktig retning er en annen sak...)
Kanskje litt klumpete å måle? :-) På en meter blir det en mikrometer fall. De fleste overflater har en ujevnhet som er mye større enn en mikrometer... Lakk kan ha en tykkelse på et par hundre mikrometer, og forsinking noen titalls mikrometer...
For å måle et fall på 1 ppm skal man være ganske stødig på hånda når man står der på stigen med vateret, og man må passe på å ikke puste i retning takrenna...
Var mye vann i den renna.
Helt riktig alt som HSt skriver, men det går an og jukse litt med og klippe beslaget og tre et nytt under etter omgjøring.
Skal det gjøres fagmessig så må hele beslaget av for deretter og gjøre om på renna.
Og så må beslaget på plass og ny papp må sveises.
Smått primitiv selvnivelleringsmekanisme, men det blir bra nok. Så hadde jeg riktig høyde i begge ender, og satte øverste skrue til rennekroken i pannebordet 3,5 cm over den røde streken og øverste skrue i rennekroken på motsatt side 2 cm under. 5,5 cm på 11 m, altså. En stram snor mellom dem, merking til øverste skrue på alle sammen, og ferdig med det. Jeg ettermålte for moro skyld med en 2 m rettholt, og det var iallfall ikke mer enn en millimeter feil på fallet noe sted jeg målte, og det skyldtes nok monteringen av rennekrokene, ikke målingen. Det funket iallfall ypperlig, og vannet det renner som bare det. ;D
Brukte for øvrig samme greia til å merke opp for støttelistene til kjøkkenskapene, og de ble ifølge Hultafors-vateret 100 % riktige. Ikke veldig mange ting man kan bruke den laserdingsen til, men den er helt fantastisk til det den er brukbar til.
Entreprenør har ikke planlagt for taknedløp der vi hadde tenkt og fall blir derfor nå feil ift. dette. Spørsmålet er nå om vi til tross for feil fall likevel skal ta nedløpet der vi ønsker?
Det er snakk om å flytte ifra hjørnet og ca. 5 meter. På hjørnet blir det da ca. 15-20 mm lavere enn dette nedløpet.
At det står vann i renna ser vi jo aldri. Spørsmålet er om det kan oppstå skader? Velger vi å ha nedløpet der som entreprenør har valgt ødelegger vi inntrykket av fasaden her, noe vi nok kommer til å ergre oss mer over enn litt vann i renna:-)
Hva ville dere ha valgt?
Sleneset - langtidsprosjektet som endelig realiseres
Da er det bare å skaffe seg sand, gjørme og mose, og kjøre på.
Det er lagt Ruukki Classic C tak og ikke bare og bare å ta opp igjen... Kanskje er jeg for snill, men jeg venter nå iallfall bare på en tilbakemelding på om vi kan la det bli slik jeg ønsker til tross for at det da vil bli stående vann i dette hjørnet av takrenna.
Sleneset - langtidsprosjektet som endelig realiseres