12,850    25    0  

Allpolige brytere og støvtett materiell i garasje?

 794     Rogaland     0
Ser i Montørhåndboka at det står "Det er vel utenkelig å se for seg en garasje med isolerende gulv (9.2.2.5), og derfor må man regne med ytre påvirkning BC3. En konsekvens av dette er at brytere for lys og annet utstyr bør være allpolige."

Hvor mye vektlegger dere dette i risikovurderingen?

Garasjen er kledd, isolert, malt, spotter i taket, så standarden er som et innerom å betrakte, med unntak av betonggulv og at grunnmuren går ca. 30cm opp på vegg. Det er ikke innlagt vann og ikke sluk i gulv, kun på utsiden, men vil naturligvis komme vann/snø inn med bilene som parkeres der inne. Stikk/brytere planlegges minimum en meter oppe på veggen.

   #1
 923     0
Utan at eg skal uttale meg som ein elektrikar, men utifra slik eg har forstått det, så vil vel det faktum at det er betonggulv avgjerde dette, og du må ha både topolt brudd og jord/dobbelisolert materiell.
Hadde det vore tregolv og/eller golvbelegg kunne det vel ha stillt seg annleis.

Vil vel stille seg likt i ein kjellarleilighet med betonggolv au.

-overhodeikkjeelektrikar....
   #2
 21,481     Enebolig     0
En risikovurdering vil tilsi allpolig bryter pga "ledende" betonggulv.
  (trådstarter)
   #3
 794     Rogaland     0
I praksis så betyr dette altså samme som en ofte ser på bad, forankoblet allpolig bryter som i en del tilfeller sjelden benyttes. Ser det samme på utelys, hvor mange er det som faktisk slår av bryteren før de bytter pære?
   #4
 21,481     Enebolig     0
På bad gjelder allpolig brudd kun på 230V belysning, og i de tilfeller produsenten krever det (gjelder feks mange vifter) Hensikten med allpolig brudd er at anleggsdelen skal kunne gjøres spenningsløs dersom man feks henger fast. Lite sannsynlig, ja, men mulig.
  (trådstarter)
   #5
 794     Rogaland     0
Det er ikke meningen å være vanskelig her, men hvorfor utgjør det en forskjell fra bad? Slår ikke av stikkontaktene der med bryter. Og i garasje vil en alltid ha sko på seg.

Hos meg er det snakk om en 10A kurs til lys og port++, og en 16A til stikk, så da forstår jeg det slik at en allpolig "hovedbryter" på hver kurs vil tilfredsstille regelverket. Ønsker ikke at disse benyttes til vanlig, da blir det bare trøbbel med varme/portåpner/smarthusstyring...

Eventuelt vurdere plastgulv.
   #7
 25,354     Akershus     0

På bad gjelder allpolig brudd kun på 230V belysning, og i de tilfeller produsenten krever det (gjelder feks mange vifter) Hensikten med allpolig brudd er at anleggsdelen skal kunne gjøres spenningsløs dersom man feks henger fast. Lite sannsynlig, ja, men mulig.


Er det da krav til at en skal kunne nå brytere mens en henger fast? "Mens en henger fast", er en fortsatt i stand til å betjene en bryter?  I mitt hode innebærer det "å henge fast" at musklene er paralysert og en ikke klarer å bevege seg for å komme fri, langt mindre betjene en bryter. Finnes det noen statistikk på "å henge fast"?

Hvordan er det med allpolig brudd i utlandet? Litt annerledes kanskje med TN -nett.
Signatur

   #8
 21,481     Enebolig     0
Mange spørsmål her. Legg merke til at jeg ikke argumenterer for en sak, men opplyser om lovverk og normer. Man mener tydeligvis at det er mer sannsynlig at Ola Dunk får støt ved pæreskift enn ved bruk av apparater tilkoblet stikkontakt. Forsåvidt ikke helt hinsides, de fleste apparater til bruk på bad er i klasse 2 utførelse. Sko på føttene er forøvrig ingen forsikring mot strømgjennomgang.

Man skal selvsagt ikke kunne betjene bryteren hvis man skulle klare å henge fast. Men kona skal forhåpentligvis klare å gjøre noe med saken. Når man ser hva firmaer og produsenter gjør for å omgå kravet (feks intern topolt bryter på lampen) blir det enda vanskeligere å se hensikten.
I utlandet er problematikken fraværende i en normal boliginstallasjon grunnet TN-nett.
  (trådstarter)
   #9
 794     Rogaland     0
Skal godt gjøres at kjerringa er tilgjengelig til å skru av den bryteren tidsnok...

Kjenner noen til tilfeller hvor dette faktisk har skjedd? Hva var i så fall årsaken?

Og legger en for eksempel gulv fra garasjegulv.no/jula, så behøver en ikke lenger allpolig brudd?

Er det krav til allpolig brudd på utestikk også? Det ble iallfall ikke lagt oppsv elektriker her for noen måneder siden. Hvorfor utgjør det i så fall en forskjell om jeg står på belegningssteinen ute eller på betonggulvet inne i garasjen? Det virker på meg som at garasjen, som tross alt er tørr, behandles strengere enn utestikk?

Mange spørsmål her, men tankene surrer og jeg er av typen som har behov for å forstå ting og se en form for logikk/fornuft i ting jeg blir fortalt.
   #10
 682     0
Stikkontakter krever ikke brudd i det hele å store. Det er i hovedsak belysning, vifter og annet som krever en forankoblet allpolig bryter. Plastgulv, da mener du slike fliser? Jeg ville nok uansett vurdert det dit hen at allpolig brudd er på sin plass.
Hadde du lagt parkett/belegg e.l i garasjen kunne saken kanskje stilt seg annerledes. I allefall hvis du fjerner garasjeporten så en bil full av snø ikke kan kjøre inn :)
Dog anbefaler NEK at man har allpolig brudd i alle rom likevel..
Men er det et problem å ha en 2polt bryter i garasjen?

En stikkontakt er ok som servicebryter, henger du fast, napper kona ut støpselet..