#11
 52     0

I prinsippet så skal NEK400 2010 utgaven følges ved renovering. I utgangspunktet så har ingen forskrifter tilbakevirkende kraft i norge. Så man kan renovere huset sitt til den stand det var da det var nytt. Det vil si at et hus fra 75 kan elanlegget renoveres til 75 standard. Men dersom man river ut alt det gamle så har dsb sagt at man da må følge nye regler. Man kan ikke da velge å bare følge deler av ny forskrift og litt av den gamle. Hva skal man skrive på samsvarerklæringen? 2010 utgaven eller eldre.

Hmmm..... hvordan skal man tolke dette med å "rive ut alt det gamle"? Hva hvis man skal renovere elanlegget i en blokkleilighet fra sekstitallet. Man vil gjerne skifte ut alt av pn, brytere, montere stikk m/jord, endre kurser, etc, men man er fremdeles prisgitt det gamle innstøpte skjultanlegget. Og dette harmonerer vel nødvendigvis ikke med antall stikk, kobling i takbokser osv.
Det kan da ikke være meningen å måtte installere et nytt åpent anlegg?

   #12
 5,111     Sørnorge     0
Hvis det er meningen at man skal legge opp nye rør hvis man fornyer ledningen eller det som er tilkoblet i endene av ledningen, er jo hele poenget med rør borte!
   #13
 40     0
Correct me if Im wrong.
Men er det ikke et spørsmål om det er klassifiseres som nyinstalasjon eller ikke. Når det gjelder hvilken norm man skal følge?
Eller er jeg helt ute på luggeføre?:P

Det vil si at dersom man renoverer et kjøkken og bruker gamle kabler samt at man bytter till 30ma jordfeilsautomater i skapet. Så vil jeg ikke si at det går under en nyinstalasjon. Men dersom alt blir trekt nytt fra skapet så er det en nyinstalasjon.

Right?
   #14
 45     0
Ved renovering er det ikke behov for og følge Nek 2010.
Du kan kun bruke NEK 10 hvis du kan dokumentere at allt er iht NEK Fra sikringskap og ut.

Er sikringskapet avdekket iht NEK 10 og du legger en ny ledning ut derfra MÅ man følge NEK 10.
Hvis det ikke er det så kan man skrive i samsvarseklæringen at man legger opp etter NEK 10, men tilkoblingen i skapet utfører man iht FEB91 hvis det er den som ble fulgt den gangen.

Har prosjektert noen eneboliger og lagt opp strøm i noen boliger. Jeg er ansatt i en installasjonsavdeling i et everk og har endel med EL tilsynet der og gjøre. Den nye bolignormen er faktisk ikke laget pga man skal "tjene" mer. Det er faktisk ikke FOR mye kontakter. Det er ca akkurat passe!

Den er laget for og hindre "useriøse" bedrifter og legge ut tilbud på jobber med 3 kontakter i en stue. 2 i Kjøkken, ingen i ganger osv........
Det er mye dårlige anlegg bortover hvor det kryr av skjøteledninger.


Men over til det du spørr om.
Du må ikke følge NEK 10 helt og holdent. Det holder med at elektrikeren kan dokumentere at elsikkereheten er økt med bl.a  jordfeilbrytere på vær kurs, byttet til jordet anlegg. osv.
Det viktigste er at dette blir skrevet i RISIKOVURDERINGEN og på samsvarsæklæringen.

Si du skal følge NEK 10 i gammelt skult anlegg med færre punkt, da kan trikkern skrive i risikovurderingen av han har risikovurdert at det er renovering og det ikke er behov for flere punkter.  MEN bruker du da skjøteledninger og får el tilsynet på besøk så må dette utbedres, og da er det vel bedre og planlegge anlegget slik at du slipper det? Smile