863    6    0  

Hvorfor ikke bruke 2-polet bryter overalt?

 506     Bærum     0
Hei.
Hvorfor bruker man ikke 2-polet bryter overalt? Den bryter jo begge kretsene N og L.

   #1
 38,286     Lillestrøm kommune     0
En trenger bare en brutt leder og sparer litt kobling. Når detver åpent anlegg er en 3-leder også penere hvis en skal ha frem både brutt og ikke brutt faseleder. Men ja i dag vil det være lurt å ha topolete brytere pga LED lamper.
   #2
 3,608     0
"Pris" fungerer alltid som argument når man skal produsere ti tusen, eller hundre tusen eller en million, av noe. Hvis det fungerer uten, da sparer man penger på å gjøre det som er nødvendig og ikke noe mer.

Særlig i et TN-system er det "nesten unødvendig" å bryte N-lederen - den skal jo være på jord-potensiale, om alt er riktig, og det er L som brytes. Det kan fungere fint i faste opplegg. Men så har altså kontinental-Europa standardisert på en upolarisert stikkontakt, og med en enpolet ledningsbryter kan det like godt være at du bryter forbindelsen til jord, men beholder et 240V-potensiale 'utenfor' bryteren - det avhenger av hvilken vei støpselet er satt i kontakten. (Storbritania bruker polariserte kontakter, så der kan man alltid sikre seg at det er L som brytes.) Dette er jo et godt argument for å fullstendig unngå ledningsbrytere - de aller fleste av dem er enpolede. Selvsagt kan du prøve å sette inn støpselet den ene veien, slå av bryteren og se om potensialet forsvinner. Hvis ikke, snu støpselet; da bør det forsvinne! Men det er jo litt tungvint, og lite pålitelig.

I IT-systemer er det jo ikke noe N og L - lederne er symmetrisk om jordpotensialet. Kommer du mellom 'feil' (dvs. ikke brutt) leder og jord har støtet du får bare halvdene så høy spenning, men det hjelper ikke å snu støpselet andre veien; du får like mye støt da. Om du foretrekker halvering av spenningen, alltid, framfor fuill spenning med 50% sjanse, avhengig av hvilken vei støpeselet står, er noe du selv kan få avgjøre Smile

Topolede brytere ville både vært bra i IT-systemer og TN-systemer. Vi burde ta kostnaden med det overalt. For fast opplegg er det riktignok mindre risiko i TN-systemer - der kan man alltid sikre seg at det er L som brytes, men i IT burde absolutt begge ledere brytes. Selv om bryterne er dyrere.
   #3
 25,358     Akershus     0
Synes 1-polet bryter er ok. Utstyret betraktes som spenningssatt inntil støpselet er trukket ut eller kurssikringen er slått av.

Led-glimting kan være et problem, men forhåpentligvis vil dette rette seg med tiden.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 506     Bærum     0
Aha, forstod litt men ikke alt Smile

Hvorfor er det lurt med 2polet pga. LED?
Jeg tenker på sikkerheten... med 2polet bryter man jo strømmen og kan fikle litt.
   #5
 25,358     Akershus     0
Med 1-polet bryter kan en oppleve svakt lys i enkelte led-pærer. Dette pga kondensatorvirkning i ledningsnettet.
Signatur
   #6
 682     0
Aha, forstod litt men ikke alt Smile

Hvorfor er det lurt med 2polet pga. LED?
Jeg tenker på sikkerheten... med 2polet bryter man jo strømmen og kan fikle litt.

Før man "fikler", tar man kurssikringen og sikrer denne mot innkobling.

NEK400 anbefaler forøvrig allpolig brudd "overalt"..