10,040    7    2  

Jordfeilautomat ABB karakteristikk Bk og Ck

 144     Romdalen     2
Hei

Jeg har skjønnt at dette er noe nytt som ABB har kommet med men er ikke heilt sikker på va det er. Jeg skjønner så langt at karakteristikken på en jordfeilautomat sier om den er treg eller rask og lite sån at ved lite overbelastning så tar det så lang tid før den slår ut og ved mye overbelastning så går det litt raskerer. Og så vises det i noen grafer.
C er treg og B er raskere. Men hva er dette Bk og Ck som ABB har?

   #1
 21,481     Enebolig     0
Bk og Ck har en lavere I2 verdi, Dvs at den kan overbelastes mindre enn "tradisjonelle" B og C automater. Grunnen er at man skal kunne bevare 16A med 2,5mm2 forlegning etter NEK2010 (som setter strengere krav til overlast i isolert vegg)
   #2
 22,342     Akershus     0
B og C sier noe om momentanutløsning. I praksis sier det noe om du klarer å starte for eksempel motorer på kursen.

"k" en forteller at du ikke kan "overbelaste" sikringen så mye over lengre tid. I2 verdien sier hvor mye du kan "overbelaste" i en time.
  (trådstarter)
   #3
 144     Romdalen     0
Oj denne har jeg misset! Takk for bra svar! Jeg tenkte bruke disse ved oppgradering av elen i min leilighet. Allt blir ruska ut og gjort opp igjen. Det jeg lurer litt på nå er hvis det er noen poeng at jeg bruker disse? Veldig mange 10A kurser som ligger litt på kanten i belastning og da tåler jo disse automatene mindre enn de vanlige. Regner med at det bare er på nye anlegg det er krav til disse eller er det på oppussing også?
   #4
 538     Øst-Finnmark     0
DSB har gitt følgende retningslinjer (elsikkerhet nr 62):
Dersom alt elektrisk rives i et rom og bygges opp på nytt skal nye NEK400 benyttes.
Dersom en del av av gammel installasjon beholdes skal den nye installasjonen utføres med samme grad av jording som tidligere. Var det ujordet tidligere skal det være ujordet nå også og det trenger ikke monteres jordfeilautomater.  Dersom du kun skal oppgradere sikringsskapet fra skrusikringer kan du montere automater uten jordfeilbryter, da det uansett er en forbedring.
   #5
 22,342     Akershus     0

Veldig mange 10A kurser som ligger litt på kanten i belastning og da tåler jo disse automatene mindre enn de vanlige. Regner med at det bare er på nye anlegg det er krav til disse eller er det på oppussing også?

Du skal bruke de nye dimensjoneringsreglene hvis du har røsket bort alt. Det behøver ikke å bety at du må bruke "1,2" sikringer. De "nye" sikringene tåler egentlig ikke mindre. Forskjellen ligger i hvor mye de tåler av kortsiktig overbelastning.
  (trådstarter)
   #6
 144     Romdalen     0
- > Torfinn. Alt blir rusket ut og jordfeilsautomater overalt. Har man vel begynt og ruske så er det vanskelig og stoppe, det er eneste grunnen. Smile Ck automater er kjøpt in til alt.

- > hans9001. Ja det er vel akkurat det. 2200W hårføn på badet, 300W varmekabler på badet og en 300W skotørker i entrén så har man brukt opp disse 10A og er ute i kortsiktig overlast sone. Akkurat denne kursen er det ikke rom og oppgradere til 2,5 kvadrat heller men jeg trur det ska gå greit. Dette er akkurat sån det var når huset var nytt. Håret mitt er ca 5mm långt så det kan gott vare at jeg kan gå ner litt på effekten på hårføn. Wink Wink

Nå når jeg leser sOPp sitt inlegg igjen så skulle dette med 1,2 bare vare på grunn av kombinasjonen 16A/2,5kvadrat.

Ja ja, blir det problem med hårføn så må jeg vel bare prøve og skifte den ut til en vanlig C.
   #7
 22,342     Akershus     0
Du kan få bruk for Ck sikringer i andre tilfeller enn på 16A/2,5mm2. Husk anlegget må dimensjoneres.

Husk at 1,2 gjelder for en time. Kortsiktig kan du overlaste mere enn dette.