12,370
18
1
Kobling av jordfeilautomater i fordelingsboks
3
0
Har en campingvogn med et helårstelt, hvor jeg gjerne skulle unngått at strømmen til kjøleskapet går hvis det er jordfeil på en lampe. Hver "boenhet" har kun en 10 A sikring i fellesstolpe, og det er derfor vanskelig å skille det her. Har derfor kjøpt en liten fordelingsboks (http://www.malmbergs.com/no/frmProductDisplay_new.aspx?item=1724510) og et par jordfeilautomater fra Schneider (http://ecatalogue.schneider-electric.no/ProductGroup.aspx?groupid=118584&navid=25295&navoption=6) for å skille kjøleskap fra annet forbruk. Så langt så vel, men ble brått usikker når det kom til selve koblingen av jordfeilautomatene. Har forsøkt å Google det meste uten særlig suksess. Håper derfor noen her kan hjelpe...
Har en campingplass noen forpliktelser innenfor den enkeltes campingvogn/spikertelt?
Hvis vi antar at kjøleskapet står inne i vogna ville jeg ha montert nytt skap i vogna. Strømtilførsel utenfra normalt inn i underkant av automatene. Automatene festes normalt slik at de er tung å vippe opp, lett å smette ned. Det avdekkes med blindlokk over ledige automatplasser.
Bruk kabler tilsvarende det som er brukt originalt. Vær oppmerksom på at kabelskjøter må være i koblinggsbokser, ingen løse sukkerbiter. Pass på at jording utenfra videreføres inn i koblingen som før og til begge dine nye kurser? Dette kan skjøtes i den nye kapslingen din.
Med jordfeilbrytere er sikkerheten din hevet. Vær imidlertid oppmerksom på at dersom det er jfb i campingsplassens nett, så er du ikke helt garantert mot at jordfeil kan slå ut kjøleskapet/vogna di.
Som andre nevner, dette er egentlig jobb for fagfolk.
Er vel alltid jordfeilbryter på tilførselen inn i vogna, og for å sørge for selektivitet så burde vel jordfeilbryter endres der. Så ja man må antageligvis prate med eier av campingplassen
Edit: For å si det i klartekst forsinket jordfeilvern som lar forankoblet løse ut først for å sørge for at anlegg i campingvogn fortsatt er beskyttet med jordfeilvern som er krav.
Dersom en her mener at campingplassens nett skal endres, så innebærer det egentlig bare at hver boenhet får tilgang til to kontakter, fortinnsvis uten noen bakenforliggende felles jfb for best mulig selektivitet.
Forstod TS dithen at han ville forsøke en "splitt" på sin side. Enig i at en jordfeil vil gi konkurranse mellom TS' jfb og campingplassens jfb.
En helt annen løsning vil være en eller annen alarm slik at vaktmester kan foreta en gjeninnkobling. Ellers minimere utstyr i vogna som er tilkoblet ved fravær.
Ta ut kontakten til lampa.
Tanken ang 2 kontakter er god, men da må man risikovurdere seg rundt NEK 400 for å unngå jordfeilbryter og tviler på at noen installatør ønsker å legge seg god for det.
Om man skal klare å få til noe slikt må man kanskje utføre innstallasjonen i dobbelisolert utførelse, hele veien ifra stikk og da helt ut i vogn.. (usikker på om det er helt lov heller, men er en tanke som kanskje kan være mulig?)
Lowrider: "lampa" oppfatter jeg som hva som helst av last i vogna, f.eks. ovnen som skal holde den frostfri. Jording skal selvfølgelig være i orden.
Jeg er bare litt skeptisk til noen holdninger om at jordfeilbryterne "er til bry". Dette er en sikkerhet som er lagt inn for å hindre brann, skade og død, om melka blir sur, så er det en veldig, veldig, -veldig- liten pris mot det man får. Og det er noe feil! Da -skal- ting koble seg ut. Ikke det at dette nødvendigvis er TS sin holdning, jeg er generell her. Dersom man på død og liv ikke vil at et jordfeilvern skal løse ut, så kan man fjerne all jording. Det er livsfarlig og komplett idiotisk, og ved en feil melder man seg selv opp for en Darwin Award.
...Sorry, måtte "blåse litt". Men det TS egentlig spør om burde vel strengt tatt overlates til profesjonelle? Her er det også kanskje snakk om fin-trådet bevegelig ledning(?) og det er jo ikke alltid en bra kombinasjon avhengig av type klemmer. De profesjonelle vil også vite at det er "inn" nede og "ut" oppe, eller andre veien, det betyr ikke så mye.