#41
 4,270     0
Mener at kravet/anbefaling i NEK 400 er maks 3% internt i huset for en lyskurs og med maks last.

Hvis du måler 5v tap på, 1500 watt er det snakk om ca 2%. Med en 16A kurs vil du kanskje doble belastningen og dermed fort komme over 3%.

  (trådstarter)
   #42
 269     0
Skjønner. Men i praksis så vil det aldri bli full belastning på en sikring, pga mange kurser.
Eineste er VV tank som bruker 3kw. Utenom dette er det Vp som drar 1,7kw.
Ellers er det kun lys/små apparater fordelt på resten av kursene.
Slik eg tolker dere så er det da innenfor så lenge ikke en kjører maks belastning, og heller ikke bruker for lange skjøtekabler?

Var ned til nærmeste nabo idag som har helt nytt hus. Han har 15a C sikringer og 2,5mm2 kabler på alle vanlige kurser også..
  (trådstarter)
   #43
 269     0
Er det noen som har kommentarar til hvorfor det kjem ørsmå blink i lyset når en feks kobler pc til kontakt i veggen, eller når en slår på bryter for strøm til stikk i eit rom?
Har dette også med lave kortslutningsstrømmer å gjøre?
   #44
 2,435     Hordaland     0
Små lysblink når man kobler til ulike belastninger har ikke en direkte sammenheng med kortslutningsstrømmer.

Det som skjer i anlegget ditt - min oppfatning vel å merke - er at du har antagelig lange kurser med "små" tverrsnitt. 2,5mm2 tverrsnitt er i bunn og grunn helt normalt for en 15/16A kurs. Samtidig skal det ikke så mange titalls meter til før man begynner å støte på ulike problemer. Det hele handler om at kablene får redusert evne til å føre strøm, desto lengre kabelen er. Det første som skjer er at spenningen vil redusert når man begynner å belaste kursen, fordi kabelen har sine begrensninger. Det neste problematikken er kortslutningsstrømmer. Siden kabelen har sine begrensninger, og dette blir forverret desto lengre kabelen er, så vil kortslutningsverdiene bli redusert desto lengre kabelen er. Man kan si at disse to problemstillingene øker eksponentielt.

Eksempel:
Visst man har en kabel som er 10 meter, så kan dette redusere spenningen med 1% og kortslutningsverdiene med 20%. Øker man kabellengden til 20 meter, så kan dette medføre at spenningen reduseres med 4%, og kortslutningsverdiene er redusert med 75%. La meg gjøre oppmerksom på at dette er kun et eksempel, for å illustrere at når man dobler kabellengden så vil reduksjonen av verdiene gjerne øke mer enn det dobbelte.

Naboen din, som har et helt nytt hus, har antagelig et mye kraftigere inntak enn deg. Siden du har 0,47kA kortslutningsverdi på inntaket så gir dette et klart tegn på at du har et svakt inntak. Det er svært sjeldent at kortslutningsverdiene er lavere enn 1kA på inntaket. Dette gjør deg mer sårbar i forhold til spenningsfall / spenningsdipp. Som du ser på dokumentasjonen du har lagt ut over så kan du forvente opptil 5% spenningsfall på kjøkkenkursen. Når du i tillegg har et veldig svakt inntak, vil du kunne få spenningsfall også på inntaket. For at du skal kunne unngå problemer med små lysblink som følge av spenningsfall behøver må du ha et over gjennomsnittet bra nett.

Når man har valgt å legge opp en 40 meter lang kurs med 2,5mm2 kabel, mot en C16A sikring, i et anlegg hvor man har 0,47kA på inntaket, så vil jeg påstå man har gjort noen dårlige valg. Dette bekreftes gjennom dokumentasjonen din med at man sitter igjen med en kortslutningsstrøm på 0,19kA på stikkontakten, og sikringen behøver minst 0,16kA for å løse ut momentant ved kortslutning. På en dårlig dag, når du har lav spenning i huset, så vil kortslutningsverdiene være enda lavere. I følge dokumentasjonen var det 218,9V den dagen målingene ble foretatt, hvor jeg vil tro du har opplevd lavere spenning enn dette.

Eksempelet til oddbjoh over er et godt eksempel på noe som kan skape en farlig situasjon:
De fleste skjøtekabler har 1,5qmm kabeltverrsnitt, som gir enda større reduksjon pr meter.

...og en billig støvsuger kan ofte ha lavere tverrsnitt og følgelig enda større reduksjon per meter. Med 10 meter støvsugerledning med skulle det ikke overraske meg om man kan få en farlig situasjon dersom støvsugeren kortslutter.

I praksis betyr dette at du aldri bør koble en støvsuger til kjøkkenkursen, da du har null garanti for at sikringen løser ut om en kortslutning skulle oppstå. Likeens bør du aldri koble til apparater med lang tilførselskabel, eller skjøtekabler. Du har allerede så lave kortslutningsverdier i stikkontakten, at marginene er brukt opp.

Dersom denne kursen (kjøkkenet) gir et riktig bilde av det elektriske anlegget ditt, så kan mye tyde på at man har valgt å strekke grensene også flere plasser.

Dette gir da en helt naturlig forklaring på hvorfor du opplever spenningsfall / spenningsdipper, lysblink og lignende, hver gang en større belastning kobler inn. En PC lader er en stygg induktiv/kapasitiv last som kan trekke startstrøm på noen opptil hundre ampere. Denne startstrømmen er svært kortvarig (under 0,5 sekund), men den er nok til å skape et lysblink i dårlige nett. En slik startstrøm er omtrent som en liten kortslutning. C-automater har større toleranse for slike strømstøt / strømpeaker, som gjør at sikringen ikke løser ut. Her kommer også problemstillingen tilbake med at siden C-automater har større toleranse for slike strømpeaker, så er det fare for at den faste kabelforlegningen i/på vegger kollapser eller tar fyr før sikringen får tid til å løse ut, dersom strømpeaken er for stor - eksempelvis en kortslutning.
Signatur
   #45
 4,270     0
Bare en liten kommentar for ikke å skremme deg for mye. Med den nye trafoen fra everket har du sannsynligvis fått høyere kortslutningsstrøm på inntaket og dermed en bedring også på kjøkkenkursen.

Men gitt at du har vært i grenseland tidligere mener jeg det er fornuftig å få målt for sikkerhets skyld.

Spenningsfall i kablene påvirkes i liten grad av nytt inntak dessverre, som eydybdal sier har du relativt lange strekk på 2.5qmm.
  (trådstarter)
   #46
 269     0
Takk for gode og grundige svar.

Tok noen telefoner i går.
E-verket: De ville ikke legge seg bort i anlegget i huset, men opplyste at 0,4-0,9kA var helt vanlig i hele området her, uten å sjekke nøyaktig for mitt. Det var sjelden/aldri over 1ka..

Installatør: Han mente at det var ingenting å bekymre seg for, uten at han tok seg tid til å å åpne mappen for å finne beregningene. Når jeg leste opp det som stod på utskriftene mente han at siden han hadde godkjent dette så var det nok ok...
Han sa videre at viss jeg følte meg tryggere med B automater så var det ingen problem å bytte til det, men han mente det ikke var nødvendig.

Inntakskablene til husene rundt er helt like (vertfall lik størrelse fysisk) som mitt. Dem andre har også akkurat samme utfordringer som meg med at det blinker i tide og utide, men også hos dem så er det blitt en bedring etter ny trafo kom.

Er veldig spent på hva elektriker (fra ett annet firma) har å komme med av målinger. Er det andre ting enn kortslutningsstrøm han bør måle når jeg først har han her?

Etter det som er komt fram i forumet her så haller jeg mot å bytte til B automater på hele anlegget dersom dette vil gi ett tryggere anlegg.
   #47
 4,270     0
Han sa videre at viss jeg følte meg tryggere med B automater så var det ingen problem å bytte til det, men han mente det ikke var nødvendig.

Jeg ville kanskje heller vurdert å oppgradere noen av de lange strekkene du har med 2.5qmm kabel til 4qmm. Dersom det er skjult anlegg i gode rør bør det ikke være veldig dyrt/vanskelig å trekke om og det vil hjelpe både på Ikmin og på spenningstapet.

   #48
 25,370     Akershus     0
Send et brev til e-verket og be om kortslutningsverdier for din adresse. Da må de i det minste svare skriftlig.

Syntes svaret fra dem var lettvint og verdiene lave.

Hvis naboen har kraftigere inntak enn deg, må det i prinsippet skyldes at han bor nærmere trafoen enn deg. En kraftigere stikkledning kan også hjelpe, men i ubetydelig grad siden den er så kort.

Ad lysblink, LED-lys? De er følsomme for korte spenningsvariasjoner og reagerer på små strømmer. En tråd her som diskuterer påvirkningen om det er enpolet brudd på en lang sidegren til bryter. Ledningen kan ekvivaleres med en kondensator over bryteren og koblingen blir mer følsom for (høyfrekvente) transienter.
Signatur
  (trådstarter)
   #49
 269     0
Har studert litt på bilder frå byggeperioden, og tok en ny telefon til installatør.
40meter er eit tall han har lagt inn i beregningene for å vere "sikker".

For kjøkkenet sin del har jeg målt opp at det kan ikke vere mer en 30meter til punktene lengst vekke.
Håper det kan gjøre det litt bedre.

Det er 16mm rør i hele anlegget. Ser for meg at det vil vere en ganske heftig jobb å bytte ut til 4mm2 siden det er mange kurser.. Vil ikke det bli vanskelig? Tenker prismessig også vil det gjerne bli like greit å bare bytte sikringer siden en sparer en del timer på arbeidet?

Det er 12v halogen spotter vi har.
   #50
 4,270     0
Bytte fra C til B-automater vil ikke gjøre noe i forhold til blink i lyset, men sikringen vil gå raskere ved feil på anlegget.