560    11    0  

Tolke sikringskap

 136     Agder     0
Av ikke annet enn den rene nyskjerrighet og konstant ønske om å lære nye ting, stod jeg å stusset litt over oversikten av sikringskapet og tenkte... Hvorfor akkurat 50A OV? Og hvorfor er det 2x av de og jordfeilbryterne? Liker å forstå ting, liker ikke å ikke forstå ting... Da gnager det på meg til jeg forstår ting ;p Har smått stusset over det en stund nå. Husker smått i 2010 at Agder Energi mente det var muligens feil ved inspeksjon men de fikk krangla seg til enighet med installatøren og ting roet seg ned. Jeg vet jo grovt hvordan ting funker, men ikke helt hva som bestemmer verdiene.

Tolke sikringskap - sikringskap.jpg - OSva

   #1
 531     Sarpsborg     0
I hovedsikringstilfellet ditt, har du en sikring pr. leder, siden du har 2 har du enfas. Hadde du hatt 3x hadde du hatt trefas.
  (trådstarter)
   #2
 136     Agder     0
Så det er de lederne som har makskrav 50A per stk da, som 16A på PN ledere ellers i huset hvis jeg tolker det riktig.
  (trådstarter)
   #3
 136     Agder     0
Lurer videre litt på dette med faser.

Har forstått det slik at koblinger fra en av de 3 fasene mot PE/PEN blir 230V i et TN nett. Dette gir for meg mening så langt jeg kan om potensiale mellom +/-. Men det stopper litt opp på 2 og 3 fasekobling. Jeg har ikke hatt utstyr som bruker 400V så er uklar på hvordan dette egentlig kobles, men alle artikler jeg finner hittil nevner mye kobling mellom fasene. Så jeg lurer på hvis jord ikke er involvert, hvorfor fasene ikke kanselerer hverandre ut og skaper et 0 potensiale. Er det pga vekslinga i strømmen og forskyvninga mellom fasene at dette funker? Er mer kjent med DC og lavstrøm.

EDIT: Lest meg litt mer opp på stjerne(Y) og deltakobling(D) og har fått inntrykk av at D er det som brukes hovedsaklig i norge. Og da ved 3fase tilkobling er det alltid 2 aktive faser hele veien pga forskyvningen på dem, som gjør at det ikke blir 0 potensiale da strømmen går tilbake gjennom den inaktive fasen under rotering. Vel... Noe sånt, close enough? Null leder blir ikke brukt, men PE for vanlig beskyttelse mot støt.
Siste redigering: Wednesday, November 16, 2016 1:11:36 PM av Dag82
   #4
 25,359     Akershus     0
I Norge har vi to typer nett:
- 230V IT, ca 75% av forbrukerne, eldre bebyggelse og nye hus i gamle forsyningsområder
- 230/400V TN, ca 25% av forbrukerne, nye hus i nye områder.

IT har 3 faseledere og spenningen mellom dem, linjespenningen, er 230V. Alt vanlig hulholdningsutstyr kobles mellom to tilfeldige faseledere. Fra gammelt kalles dette énfaselast. I nyere terminologi blir det av enkelte kalt en tofaselast ved at lasten er koblet mellom to faseledere, selv om lasten bare ser en spenning.

TN har 3 faseledere og en midtleder, nulleder. Vanlig husholdningsutstyr kobles mellom en fase og N-leder og mottar 230V. Siden denne lasten er koblet til kun eén faseleder kalles den nå en enfaselast. Mao, enfaselaster ser bare 230V som ved IT selv om linjespenningen er 400V i TN

Trefaselaster mottar strøm fra alle tre faseledere. Her må en holde styr på stjerne/trekant og spenningsnivåer.

En pussighet er at dersom lastene i et TN hus er trefasekoblet og helt symmetriske, så nulles strømmen i N-leder vanligvis ut. (Det kan forekomme overharmoniske)

Signatur
   #6
 25,359     Akershus     0
Det har du jo helt rett i. TT har dog liten utbredelse og for vanlige folk er det liten forskjell på IT og TT, men rett skal være rett.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 136     Agder     0
Takk for svar KjellG. Gjerne utdyp hvorfor og når man vil ha stjerne (Y) kontra trekant (D) kobling når man skal bruke 3fase. Hvis det er utstyret som bestemmer f.eks., hvorfor trenger det ene kontra det andre.

Er forøvrig kun interessert i TN nett, blir litt mye å forholde seg til alle tre. Hovedsaklig også kun interessert i strømflyten i 3 fase uansett nett. Minner litt om børsteløse motorer som er aktive på 2 av 3 ledninger om gangen i RC verden. Der er jeg i motsetning til dette veldig godt kjent på hvordan ting virker.

   #8
 25,359     Akershus     0
Gitt en 3-fase motor. Den kan kobles i trekant og kjøres på 230V i et vanlig IT-nett. Samme motor kan stjernekobles og kjøres i et gammelt 380V IT-nett, eller i et moderne 230/400V TN nett. (N-leder kobles da normalt ikke)

Et gammelt triks for å starte store tunge el-motorer var/er å bruke en stjerne/trekantvender. En starter i stjerne og skifter til trekant når hastigheten kommer opp. Reduserer startstrømmen mm.

Generelt er det utstyret og ev bruken som bestemmer.

I moderne TN-nett er trolig det meste av utstyret vi menige treffer på, alt sammen stjernekoblet mot N-leder.
Er det noen spesiell situasjon du tenker på?

Edit. I TN og med dønn lik belastning mellom hver faseleder og N, vil summen av strømmene gjøre at det ikke går strøm i N-leder. I vanlig bruk i et hus vil det gå noe, avhengig av skjevheten i last på fasene. 
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 136     Agder     0
Ikke noe spesielt, bare lyst å forstå faser bedre. Fascinerer at man får 400V mellom 2 av dem, men trikset ligger vel i forskyvningen på de 120 gradene. Og at tredje fase blir brukt for å føre strøm tilbake i stedet for N som med enfase. Dette roteres kontinuerlig mellom dem ettersom de veksler.

Eller er jeg fremdeles på vidda? Takk for at du tar deg tid å tilfredstille nysgjerrigheten litt.
   #10
 25,359     Akershus     0
Hvis du ser litt ned her: https://en.wikipedia.org/wiki/Three-phase_electric_power

Så ser du at strømmen i de tre fasene pendler "hit og dit" etter som generatoren roterer. En kan ikke si at den 3. fasen fører returstrøm. Dette varierer hele tiden. Det som er rett er at strøm i en fase fordeler seg på de to andre, hele tiden. Dette i et system uten N-leder. I et TN-nett med N-leder og skjevlast, vil noe av strømmen gå i N. Ved symmetrisk last går ingen strøm i N.
Signatur