970    9    3  

VVB, komfyr, vaskemaskin og oppvaskmaskin på samme kurs

 59     0
For fire år siden byttet elektriker ut sikringene våre til automatsikringer. Når han var ferdig fikk vi den vedlagte lista over kursene til å henge i sikringsskapet. Etter at sikringa til komfyren begynte å gå veldig ofte denne uka sjekket jeg alle kursene i huset. Til min store overraskelse fant jeg ut at både vaskemaskin, varmtvannsbereder, oppvaskmaskin og komfyr alle var koblet til kurs 3. (20A)

Er ikke det rart? Eller farlig? Kan jeg klage på dette?
VVB, komfyr, vaskemaskin og oppvaskmaskin på samme kurs - 76D82062-7124-4EF1-8081-201B714B94DB.jpeg - Babanan

   #1
 25,352     Akershus     0
Vedkommende «elektrikker har sovet i timen. Du har jo egne kurser 4 og 7 for oppvask og vaskemaskin.
Å koble vvb mot komfyrkurs var noe en ofte så tidligere, da fast koblet, ikke over stikontakt. I dag er det ikke vanlig.

Det er ingen umiddelbar fare ved dette, men ved en eventuell kortslutning i et av apparatene, kan det ta for lang tid for en 20A å løse ut slik at også kablingen kan ta skade.

Du bør få flyttet over til 4 og 7. Vvb bør få egen kurs. Kanskje kan den henges på nr 8.

I mine øyne, en reklamasjonssak.
Signatur
   #2
 3,608     0
Det er kanskje et større spørsmål om man kan reklamere fire år etter at jobben ble utført.
   #3
 1,649     Asker      0
Er ikke det rart? Eller farlig? Kan jeg klage på dette?

Tydeligvis lite/ingen samsvar mellom faktisk kurs-fordeling og dokumentasjonen av denne. Kravet fra myndigheter er at det alltid skal finnes oppdatert og riktig dokumentasjon tilgjengelig i skapet; dette vil føre til et avvik og pålegg dersom det oppdages ved en kontroll.

Dersom TS har rett i sin observasjon er dette helt klart en (alvorlig) reklamasjon som er dekket under følgende lovtekst: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1989-06-16-63#KAPITTEL_4

Spesifikt:


(2) Reklamasjon kan ved arbeid på ting senest skje innen to år fra avslutningen av oppdraget. Dersom resultatet av tjenesten eller deler av den ved vanlig bruk er ment å vare vesentlig lengre, samt ved arbeid på fast eiendom, er lengstefristen fem år. Fristene etter dette ledd gjelder ikke så langt tjenesteyteren ved garanti eller annen avtale har påtatt seg ansvar for mangler i lengre tid.



(3) Tjenesteyteren kan ikke gjøre gjeldende at det er reklamert for seint etter (1) eller (2) dersom tjenesteyteren har opptrådt grovt aktløst eller for øvrig i strid med redelighet og god tro.


Er ingen tvil om pkt (3) her kan være gjeldende.

Husk bare å reklamere skriftlig med en utførlig forklaring og et tydelig krav til "åtgjerde" Cool.

Dersom riktig opplyst av TS står kursene 4 og 7 tomme (?!) og det vil normalt ikke være mange minutters jobb å fikse dette...
Signatur
   #4
 38,260     Lillestrøm kommune     0
Enig, men det kan jo hende at de ikke har lagt kabler tilbake til sikringsskap så det kan jo bli dyrt.

Men siden kursfortegnelse er feil så er reklamasjon greit.

Det er forøvrig ikke bra å overbelaste sikringer hele tiden så ikke helt enig med at dette ikke kan være farlig.
   #5
 911     2
Hvor går egentlig elektrikers ansvar ved rehabilitering av skap? Jeg har aldri hørt om at elektrikere fysisk sjekker kursfortegnelsen ved rehabilitering, i den forstand at de følger alle kurser, rør og alle ledninger i installasjonen til ende for å kontrollere forlegning etc.

Kreves det at elektriker faktisk drar frem komfyren og sjekker at det er komfyren og ikke noe annet som er koblet til komfyrstikket? Kreves det at elektriker faktisk kontrollerer at hver kurs går der gammel kursfortegnelse sier at den skal gå?

I dette konkrete tilfellet, hvor langt skal elektrikeren strekke seg for å kontrollere om det BARE er komfyr på komfyrstikket og ikke noe annet? Jeg har mer enn én gang opplevd at det i gamle hus er litt kurser "her og der" som ikke er 100% dokumentert, hvor mye skal elektriker undersøke når oppdraget utelukkende er å skifte ut innmat i skap?

Om det allerede før rehabiliteringen av skapet var koblet komfyr, VVB og vaskemaskin på samme 20 A kurs, kan man vel ikke kreve, uten å måtte betale for det, at elektriker rydder opp i tidligere tiders synder? Det er her nevnt at det tidligere ikke var helt uvanlig at VVB var på samme kurs som komfyren, men jeg har også sett 20A komfyrstikk på vaskerom...

Jeg bodde i et borettslag i Trondheim hvor NTE Elektro skiftet ut innmaten i alle sikringsskapene i borettslaget, 184 sikringsskap totalt + felles skap og tavler. Borettslaget hadde to typer leiligheter, 2-roms og 4-roms. Der ble det skrevet felles kursfortegnelse for alle leilighetene av samme type, dvs. alle 2-roms leiligheter fikk samme kursfortegnelse og alle 4-roms leiligheter fikk samme. Dette førte til kursbetegnelser som "VVB/bad/kjøkken" på flere kurser i samme skap. Sikringsskapene var i oppgangen og elektriker var aldri innenfor døren til leiligheten i det hele tatt. Er dette innafor?
   #6
 38,260     Lillestrøm kommune     1
Det er lett å glemme detaljer, jeg tenkte at det var gjort noe mere enn å bytte sikringer, så litt verre er det når sikringene bare er byttet.

Men står det ikke kabler inn på de såkalte ubrukte sikringene så burde det ha medført ar elektriker hadde reagert.
   #7
 25,352     Akershus     0
hakostra har helt klart en innfallsvinkel her som jeg ikke tenkte over. I mitt hode medførte bytte av innmat i skapet samtidig en slags «el-sjekken . En kan også spørre seg om ansvar når en skriver ut en ny kursfortegnelse. Påtar en seg med det et ansvar, eller er det godt nok å være en ren kopimaskin?
Jeg vet ikke, en skal tydeligvis ikke ha for bastante meninger.
Signatur

   #8
 1,649     Asker      0
Hvor går egentlig elektrikers ansvar ved rehabilitering av skap? Jeg har aldri hørt om at elektrikere fysisk sjekker kursfortegnelsen ved rehabilitering, i den forstand at de følger alle kurser, rør og alle ledninger i installasjonen til ende for å kontrollere forlegning etc.

Er jo et relevant og betimelig spørsmål !
Svaret ligger vel i hva som ble beskrevet i den opprinnelige bestillingen av jobben, kun utskifting til automater eller også en gjennomgang/kontroll av at anlegget er "ok". De fleste forbrukere uten innsikt vil nok forvente at når en autorisert installatør røsker ut hele innmaten av sikringsskapet og setter inn "alt" nytt, så skal det elektriske være på stell.
Tror også at nøkkelen er ligger om de omtalte kursene er kablet opp eller ikke. Er de ikke tilkoplet er er det god grunn til å reklamere. Er de koplet til betyr det jo i praksis at ledningsnettet i huset er i hytt & gevær (i forhold til kursdokumentasjon). Da kan det være rimelig at installatør ikke avdekket denne feilen.
Signatur
   #9
 266     0
Tror ikke dette er noe å klage på. Elektriker som renoverte skapet har - etter all sannsynlighet - byttet likt mot likt, og skrevet kursfortegnelse basert på den gamle kursfortegnelsen. Dette er vanlig praksis.

Men at du har VVB, komfyr, vaskemaskin og oppvaskmaskin på samme kurs tyder på at anlegget skulle hatt en ekstra sjekk (heller ikke reklamasjon). Dette er ikke OK.