ANNONSØRINNHOLD

Med SmartDør holder både sameier og privatboliger full kontroll på hvem som kommer og går. Foto: Smartly.

Publisert av Smartly

Nøkler på avveie i boligsameiet? Denne løsningen gjør at det aldri skjer igjen

Du har kanskje hørt om smarthus? Dette er intelligente boliger som ved hjelp av teknologi tilpasser seg din og familiens måte å leve på. Det kan for eksempel være styring av varme og lys, eller avanserte sikkerhetsløsninger som gir økt trygghet. Du har kanskje trodd at dette er noe som tilhører en fjern og fantastisk fremtid? ,

Styres via en app

Salgsdirektør Ketil Granbakken i Smartly forteller at fremtidens hus finnes allerede.

– Vi leverer det komplette smarte hjemmet, og har inngått partnerskap med ledende norske og internasjonale leverandører, sier Granbakken og utdyper:

- Den store fordelen er at det er basert på produkter du likevel har eller må ha i boligen din. Felles for alle løsningene er at de driftes av Smartly og styres av deg via en app på mobiltelefonen eller nettbrettet.

Som eksempler nevner han balansert ventilasjon fra Villavent og SmartVindu og SmartDør fra Nordan.
Den sistnevnte løsningen gjør at du blant annet kan få informasjon om barna har kommet hjem. Du får også video og tale fra smartdøren på mobilen din, slik at du kan håndtere det uansett hvor du er.

Bilde av Ketil Granbakken, salgs- og markedsdirektør i Smartly
Ketil Granbakken er salgs- og markedsdirektør i Smartly, som leverer smart teknologi til hjemmet. Foto: Smartly

Enova-tilskudd

Smartly Smarthusinstallasjon har blant annet en standardisert løsning for å styre belysning og varme. Boligen følger din måte å leve på ved at varmen og lyset går opp og ned og av og på, avhengig av hvordan du bruker den og hvilke rom du er i.  Med denne typen installasjon kan energiforbruket i en vanlig bolig reduseres med over 20 prosent i året. Dette er for øvrig noe Enova gir støtte til.

– I tillegg har vi en tjeneste for elbillading fra Schneider Electric, hvor vi driver ladeanlegg i sameier. Det gir deg mulighet til å booke lading på stasjoner ved hjelp av en app, forklarer Granbakken og fortsetter:

- Kostnaden på lading blir samlet inn, fakturaen sendes til den som har brukt strømmen og pengene blir satt inn på sameiets konto slik at de får dekning til å betale regningen. Det gjør at sameiet slipper installasjon, og man slipper krangel da alle får en nøyaktig oversikt over forbruket.

Nøkkelfri dør

Et viktig aspekt for sikkerhet i et sameie er at masternøklene er i trygge hender. Nøkkeladministrasjon kan ofte være en stor jobb, både for beboere og sameiet. Når masternøkler blir borte, mister sameiet kontrollen til ytterdørene og beboerne til sine inngangsdører. Når nye nøkler så skal slipes koster dette både tid og penger.

Det finnes i dag mange tilbydere av dørtelefoni, men Smartly har noen unike fordeler, blant annet at du slipper håndtering av nøkler.

– Tradisjonelt dørtelefonanlegg har bare tale. Anlegget vi tilbyr fra 2N, som er de største i Europa på dette, inneholder også video. Det vil si at når det ringer på døren nede, har du mulighet til å se hvem det er på appen din.

Dette er kjekt ved for eksempel leveranser eller besøk av håndverkere. Da får du video slik at du ser hvem du står og prater med, og de trenger ikke engang å vite at du ikke er hjemme.

– Du slipper også å legge kabel til hver og en leilighet, hvilket vil si en enklere og rimeligere installasjon. Smartly er en skytjeneste, så signalet går fra ringeklokken til døren via internettsambandet til sameiet og videre til appen.

Collage av håndverker foran døren, huseier og nærbilde av dør
Med en smartdør kan håndverken slippes inn uten at du selv er hjemme. Foto: Smartly

Enkel administrasjon

Anlegget fungerer både med kode og RFID-brikke. Dette er en elektronisk brikke du holder foran døren din, og som gir deg adgang til den eller garasjen. Det innebærer at all nøkkeladministrasjon er fullstendig fjernet. Styret har dessuten et eget webgrensesnitt som gjør at de kan resette alle beboernes koder og alle RFID-brikkene.

De kan lage nye koder og nye RFID-brikker, og man slipper låsesmed hvis noen mister hovednøkkelen til bygget.

– RFID-brikken og appen du bruker for å få adgang til boligblokken din, fungerer også som identifikator når du skal lade bilen. Så det er de samme brukerflatene på alle tjenestene, slik at du slipper å bruke flere apper eller ha mange brikker, forklarer Granbakken.

Og uansett hvor mange tjenester du bruker, det er det samme kundesenteret som hjelper deg dersom noe skulle skje.

– Vi har ett kundesenter for alle tjenestene våre som er åpent 24 timer i døgnet, slik at brukerne når som helst kan få hjelp. Du trenger ikke å tilkalle låsesmed eller vaktmester. Hvis for eksempel ladestasjonen ikke starter kan du ringe, bruke Facebook eller sende e-post til oss.

Trygghet for barn og eldre

Det er ikke bare du som får en tryggere hverdag med Smartly. Også barna dine og foreldre som bor alene vil føle seg bedre ivaretatt. Barna trenger ikke å tenke på nøkler, og du får beskjed i appen om når de har låst seg inn hjemme.

– Hvis en av foreldrene dine bor i en leilighet og er i ferd med å bli dement, kan dørsignalet bli sendt til mobilen din eller til hjemmehjelpstjenesten. Så kan du eller de bestemme om vedkommende skal slippes inn. Det er gir en vesentlig høyere grad av sikkerhet, sier Granbakken.

Dette kan du se mer om i denne videoen.

Og apropos sikkerhet: Når det gjelder strømbrudd, brann og lignende, prosjekteres og monteres samtlige løsninger Smartly leverer av autoriserte elektrikere slik at produktene tilfredsstiller norske krav og forskrifter.

– En hvilken som helst elektriker kan benyttes, og som regel har sameiet avtale med en de har brukt tidligere. Vi har ingen geografiske begrensninger, så vi kan levere over hele Norge.

Går strømmen i boligen din, har du ingenting å bekymre deg for selv om du har en smartlås da det finnes en batterienhet som driver den elektroniske låsen i inntil tre timer. For øvrig er alle sameier også pålagt å ha en egen sikringslås som brannvesenet bruker. Den må du installere uansett om du har vanlige nøkler eller dørlåser fra Smartly.

Et av sameiene som har valgt Smartly er Bjerknes Park i Bergen.

Vi vil ha mer teknologi hjemme

Rapporten Future Living VII, som er utgitt av Prognosesenteret, tar for seg norske husholdningers boligpreferanser i dag og i fremtiden. Det er nok ingen stor overraskelse at vi blir stadig mer interessert i teknologi i hjemmet, og ønsker å ta i bruk mer av dette fremover.

– Man ønsker gjerne smarthus med styring av inneklima og lys. Dessuten er sikkerhet viktig, og da spesielt i forhold til brann og innbrudd, sier markedsdirektør i Prognosesenteret, Kåre Elnan.

Og det er her nøkkeladministrasjon og dørlåsteknologi kommer inn i bildet. Både sluttkunder og boligeiere er opptatt av enkelhet, automatisering og trygghet.

– Nettopp derfor er smartdør også noe flere vil ha. I det hele tatt er all type smarthusteknologi noe som bare vil komme i større og større grad fremover, konkluderer han.

Her finner du nettsidene til Smartly med alt du trenger å vite om smarte hjem.