629    12    1  

Eketroannlegg på huset og muligheter for oppgradering

 8     0
Hei, vurdere å kjøpe elbil (ikke tesla, men en ny 2020 model) men jeg har skjønt at elannlegg på huset er litt gammel og bør oppgraderes. 

Først, vil jeg si at jeg har ikke peiling på elektro greier, så dette er bare ting jeg har prøvd å finne ut selv på nettet eller å snakke med elektrikker. 

Hvis jeg forstå riktig, har vi en fase med 2x35A som hovedsikring (se bildene). Det står inntakssikring 35 x på denne liste på skapet. 

Elektrikkeren sier at vi bør oppgraderes til tre fase og bytte ut hele gamle annlegg (skrusikringer) om vi skal kjøpe elbil eller ikke. Fikk quote for skapet som var på 18,000kr eller noe slik, men å oppgradere til tre faser var dem ikke sikker på og skulle se på det, men etter jeg har skjønt på nettet er det ikke billig. 

Vi tenker at å oppgradere er ikke dumt uansett, men spørsmål er om det er helt nødvendig å gjøre det før vi kjøpe elbil eller ikke eller om vi kan bare sette inn eget kontakt og sikring til elbilen og bruker en schuko lader midlertidig (heldigvis har jeg ladere på jobb som kan brukes gratis og det er met av hurtigladere i området vi bor i hvis det er helt nødvendig).

Hva mener dere?
Eketroannlegg på huset og muligheter for oppgradering - 20200724_085131-01.jpeg - schnitzel
Eketroannlegg på huset og muligheter for oppgradering - 20200724_085126-01.jpeg - schnitzel

   #1
 911     0
Innmaten i sikringsskapet ditt er antikvarisk og elektrikeren har helt rett, det bør byttes uansett.

Jeg fikk oppgradert fra 2x35 A til 3x63 A inntak samtidig som jeg skiftet sikringsskap inne for kostnaden av et utvendig tilknytningsskap. Trefase inntakskabel lå allerede frem til huset i god nok dimensjon (luftspenn skiftet ut og ny trefase kabel gravd ned for 20-30 år siden eller deromkring). Tror knapt at elektrikeren hadde merarbeid med det kontra å beholde 2x35 A hovedsikring. Jeg var selvfølgelig heldig, siden kabelen fra TKS til sikringsskap bare trengte å føres gjennom én vegg og var begrenset til ca. 3 meters lengde. Gammel kabel gikk fra bakken, utvendig opp på loft og ned i kjeller, så vi sparte mye kabel på å fikse opp i dette hos oss.

Hos deg kan det selvfølgelig være annerledes. Om du har gammelt dårlig luftspenn, langt til trafo eller allerede overutnyttet nett lokalt kan det som du nevner bli dyrt. Mulig du kan oppgradere noe uansett, dette bør undersøkes.

Om du vil lade elbil på eksisterende 2x35 skap må du nok regne med enten et system for overvåking av strømtrekk på hovedsikring og dynamisk lading, eller en lader som er satt opp til 8-10 A. Om laderen trekker 16 A samtidig som VVB kobler inn er nesten 100% av belastingen på hovedsikringen utnyttet, kjedelig om vinteren eller om du står på kjøkkenet og lager mat...
   #2
 25,352     Akershus     0
Kjenner flere som klarer seg med 10A elbillading. Det er helt avhengig av hvor langt du kjører pr døgn mot hvor lang ladetid du har pr døgn. Batteristørrelsen har ingen betydning, men et større batteri gir fordel av at en kan jevne ut toppene bedre. Med lite strøm er det en fordel med en ladestasjon som er koblet mot hovedsikrngene. Ladingen går opp og ned etter som det er ledig effekt.
Signatur
   #3
 911     0
Ja, gjennomsnittlig daglig kjørelengde for norske personbiler, fossil eller el, er 32 km. Så er det noen som kjører langt, så mediantallet er nok lavere enn dette (men SSB publiserer ikke median kjørelengde så hva det er akkurat vet jeg ikke).

Mange elbiler bruker rundt 0.2 kWh per km, for 32 km er det 6.4 kWh.

De fleste bilene kan vel lade ned til i alle fall 8 A, mange kanskje enda lavere. Med 8 A kan man i løpet av en 10-timers "nattlading" (f.eks. fra 21 om kvelden til 07 neste morgen) lade 92 km. Dette holder sannsynligvis godt for de aller fleste, med mindre man er blant den promillen som pendler timesvis med bil hver dag. Kommer man hjem fra hytta med flatt batteri kl. 21 har man altså ~90 km på batteriet neste morgen kl 07.

Like vel bør man oppgradere dette sikringsskapet uansett, og undersøke hva som er mulig mtp. større hovedsikring mens man samtidig er i gang.
  (trådstarter)
   #4
 8     0
Vil bare si takk for alle svarene!

Har vært i kontakt med Eidsiva og har fått svar at jeg kan omlegge til 3 fase som gir meg 3x35(40)A. Men når har jeg mere spørsmåler og er enda mere forviret. Vi har i dag 2x35 A.

Jeg spurte om han trodde at det bli nok kraft i huset om vi skulle kjøpe en elbillader. Og det kunne han ikke gi svar på og sa at vi måtte kontakte el-installatør om denne spørsmål. Men eventuelt kunne det oppgraderes nettverket på våres bekostning.

Men, hvor mye strøm trenger man egentlig for slik? Vi er som folk flest vil jeg si når det komme til strømbruk. Jeg har prøvd å regne ut hvor mye strøm vi bruker. Nå, vær så snill være snill. Som sagt jeg har null peiling på elektrofag, men jeg har prøvd å lære meg opp litt de siste dagene.

Watts = A(mps) x V(olts).

Så det vil si at om vi få tre faser har vil tilsammen kapasitet til å ha el-utstyr som krever max 24,150 Watt?

35x230= 8050
x3 = 24,150

...eller? Jeg prøver å forstå dette her og her sikker bomma massevis, så ler så mye du vil Grin Men venligst forklare meg hva er feil.

Men, jeg kan ikke tro at i mitt lille hus kreves så mye kraft. Vi driver ikke med å varme isbjørn baller her liksom.

De mest strømkrevende ting som jeg kommer på er:

Varmvannstank i kjelleren
Vaskemaskin
Komfyr
Varmekabel på badet
En eldre varmepump (som vi vil oppgradere til en nyere model snart)
Guttens data (cirka 700W PSU)
Flattskjerm TV (eldre type)
Tre Konvektovner for bruk i vinter (en på hver etasje) (om vi oppgradere varmepumpen er det ikke sikkert vi trenger å bruke all tre)

Så, om jeg legge på en elbiladere på 16A. Har vi da nok strøm om vi oppgradere til 3? Blir det bra nok effekt?



   #5
 2,088     klippdalen     0
om du har 3fas så blir regnesykket noe annerledes Smile

kvadratrota av 3 x spenning x amp


1,732 x 230 x 35 = 13942w.. rundet opp til 14 kw




man dimensjonerer vel heller aldri til aktuell forbruk.

det er lett å undetenke forbruk

men ta kid'ns data.. 700w PSU.. den er grei, så kommer skjerm, lys, høyttalere, panelovn osv osv osv..

det røiner på relativt fort Smile
  (trådstarter)
   #6
 8     0
om du har 3fas så blir regnesykket noe annerledes Smile

kvadratrota av 3 x spenning x amp


1,732 x 230 x 35 = 13942w.. rundet opp til 14 kw




man dimensjonerer vel heller aldri til aktuell forbruk.

det er lett å undetenke forbruk

men ta kid'ns data.. 700w PSU.. den er grei, så kommer skjerm, lys, høyttalere, panelovn osv osv osv..

det røiner på relativt fort Smile

Enda mere forviret Grin
Så, med 1 fase 35Ax2. Hva har vi da? Bare for å sammenligne. Er det 8kW?
   #7
 911     1
om du har 3fas så blir regnesykket noe annerledes Smile

kvadratrota av 3 x spenning x amp


1,732 x 230 x 35 = 13942w.. rundet opp til 14 kw




man dimensjonerer vel heller aldri til aktuell forbruk.

det er lett å undetenke forbruk

men ta kid'ns data.. 700w PSU.. den er grei, så kommer skjerm, lys, høyttalere, panelovn osv osv osv..

det røiner på relativt fort Smile

Vel, jeg vil si motsatt. Mange overvurderer eget forbruk og regner med for stor samtidighet. I realiteten er det sjelden at man klarer å trekke så himla mye samtidig i en vanlig husholdning. 700 watt på en PC er helt urealistisk, selv om strømforsyningen kan levere det. En vaskemaskin trekker 2 kW, men bare de minuttene den varmer vann. Ovner er termostatstyrt og kobler sjeldent inn samtidig. Lys i dag er bare noen få watt, høyttalere ca. 0 watt og så videre.

   #8
 38,260     Lillestrøm kommune     0
Samtidighet blir fort et tema med varmeovner som står på Max og bilen som lader samtidig og kjøkken på full rulle. I TS sitt tilfelle vil det å få mest mulig varme over på varmepumpe være gunstig. Men jeg har ikke satt meg ned å regne på dette men det er jo generelt lite på inntaket her.
   #10
 64     0
Wow... 18.000,- var dyrt.

Et lokalt firma i Arendal har fastpris på 9000,- ink mva. for å bytte til automatsikringer. Dette inkluderer hovedsikring, overspenningsvern, rehabiliteringsramme, dokumentasjon og inntil 6 kurser. Mener de tar ca 800,- ekstra for flere kurser. Altså ca 10.500,- for å få de 8 kursene du har nå.

Tror du bør høre rundt litt.

NB. Når du bytter fra skrusikringer til automatsikringer så klarer du ikke å belaste kursene på samme måte som du gjorde før. Ser at du kun har 20A til komfyr, og du vil kunne oppleve problemer med denne. Samme gjelder for 10A kursene dersom de er høyt belastet fra før med mye ovner osv. på vinteren.