#41
 22,342     Akershus     0

Hvor god jord du trenger på ditt anlegg bestemmes av størrelsen på trafoen  som forsyner huset ditt.
Den er avhengig av kapasitansen i nettet. Utregning fra trafostørrelse er et estimat.

  (trådstarter)
   #42
 269     Nesodden     0
Kapasistans ved 50 Hz ja, det er sant.

Og da er det vanskelig å vite ut ifra en slik måling hvordan en jordfeil med en annen frekvens vil arte seg..
Men hva hvis jeg målte med likestrøm da? Tror jeg har en 220v likeretter liggende fra noen elektrolyse greier leg lekte med som ungdom. ( gøy med knallgass Wink )

Signatur
   #43
 7,686     Bærum     0
Hvorfor er det interessant ved andre frekvenser enn 50Hz? Forøvrig er det ikke sikkert kapasitansen endrer seg med frekvensen. Impedansen derimot.
  (trådstarter)
   #44
 269     Nesodden     0
Lynnedslag regnes vel som høyfrekvent, og jeg mener feil på feks lysrør og motorer kan lage høyfrekvente feil.

Sikker på at du ikke blander kapasitans og impedans?
Uten å lese meg opp på de presise termene, vet jeg jo at den "tilsynelatende strømmføringsevnen" til en kondensator øker dramatisk med frekvensen.
Signatur
   #45
 7,686     Bærum     0
Det er nok du som blander. Kapasitans (C) er egenskapen til en kondensator og måles i Farad (F). Reaktansen (X) for en kondensator avtar med frekvensen (f).
X=1/(2*pi*f*C)
. Kapasitansen på en kondensator kan også variere med frekvensen, men det skyldes at kondensatorer ofte også har en viss "spoleeffekt". Impedansen er den totale motstanden i en krets som inneholder flere frekvensavhengige komponenter. Dette blir litt kort, men er et litt komplisert område å ta her. Mye bra på wikipedia om feltet. Forøvrig ville jeg tro lyn er DC. Høyere frekvenser enn 50Hz får du helt riktig fra motorer, frekvensomformere dimmere etc. Antar at dette ikke er dimensjonerende for jording i hus. Dette får noen av elektrikerene her uttale seg om.
  (trådstarter)
   #46
 269     Nesodden     0
Hehe, ja det er du som har rett terminologi.
Takk for drøftinga Smile
Signatur
   #47
 4,110     Akershus (Follo)     0

Forøvrig ville jeg tro lyn er DC.

Ja lyn er DC i den forstand at det ikke skifter polaritet.
Men med tanke på impedans så er det viktig å forstå at lynnedslag har en ekstremt kort stigetid, og dermed frekvenskomponenter langt opp i spektrumet. Så komponenter i et lynvern skal ha lavest mulig impedans. Stigetiden på et lyn er kortere dess nermere det er. Så om det slår ned i inntakskabelen din så snakker vi om ganske ekstremt korte stigetider. Grunnet såkalt skin effekt bør mangeleder jord brukes.

Jeg kjøper ikke teorien om at dårlig jord er bedre når lynet slår ned. Den teorien gikk ut på dato den dagen skikkelige overspenningsvern kom på markedet. Lyn trenger ikke engang å slå ned i nettet for å gjøre skade om det bare slår ned like i nærheten (EMP).

Kapasitansen til en kondensator endrer seg med frekvensen? Nei, men ekvivalentkretsløpet for en kondensator er en kondensator i serie med en (lav) motstand og i parallell med en (høy) motstand, det hele så i serie med en induktans. For noen kondensatorer er denne induktansen liten, for andre er den større (elektrolytter). For lagdelte kondensatorer er induktansen stort sett tilledningene, så gjør dem så korte som mulig. For viklede kondensatorer bidrar elektrodene vesentlig.

Har du en grøft, så benytt muligheten til å forbedre jord. Det kommer ialfall jeg til å gjøre etter egen erfaring med overspenningsvern og forbedret jord i en leilighet og "billigjord" i andre leilighet i en tomannsbolig. I sistnevnte leilighet skrotet Tor m Hammeren alt av elektrisk og elektronisk utstyr for et år siden. I den førstnevnte overlevde alt. Glimtet og skrallet kom samtidig, så den gikk nok rett i inntaket. Jeg tror på god jord, halleluja!

Signatur

   #48
 22,342     Akershus     0
Kapasitansen til en kondensator endrer seg med frekvensen?
Jordfeilstrømmen i et IT nett er avhengig av kapasitansen, induktansen og resistansen av nettet og kan ikke enkelt beregne slik at kapasitansen tilsynelatende endres. Kanskje det var det som var tenkt?
   #49
 55     Eidsvoll     0


Forøvrig ville jeg tro lyn er DC.

Ja lyn er DC i den forstand at det ikke skifter polaritet. Så om det slår ned i inntakskabelen din så snakker vi om ganske ekstremt korte stigetider. Grunnet såkalt skin effekt bør mangeleder jord brukes.

Har du en grøft, så benytt muligheten til å forbedre jord. Det kommer ialfall jeg til å




Vil det ikke være bedre med en massiv leder ved lynnedslag, aller helst kopperbånd el.l?
   #50
 4,110     Akershus (Follo)     0
Nei, ikke i forhold til tversnittet (#). Likestrøm fordeler seg i hele tversnittet. Pulser med rask stigetid, som lyn, går i overflaten. Mangeleder har stor overflate i forhold til tversnitt. Jeg har ikek prøvd selv, men vil anta at om du guggler på "skin effect" finner du mer info om dette.
Signatur