(trådstarter)
   #11
 1,429     Enebolig     0
Å, sånn sett! Ja, det kan kanskje funke. Verd et forsøk, takk! Jeg skal først prøve med den nye typen jordfeilautomat som Eaton skryter sånn av på hjemmesiden sin, og så kan neste skritt bli en UPS. Jeg har en på hytta, men det er fordi det er et litt upålitelig strømnett der ute, så det er ganske ofte kjappe utfall på fra et sekund og opp til et par minutter.

   #12
 2,435     Hordaland     0
En UPS som KjellG foreslår er en av mulighetene for å løse problemet. Utfordringen er at store strømforsyninger krever en god oppstartsstrøm. Det skal ikke så mye utstyr til på samme kurs før man møter problemene du opplever. Det beste ville vært å fordele utstyret på to kurser. En UPS har begrenset batterikapasitet, så ved langvarig strøbrudd (mer enn 10 minutter) så vil du kunne risikere at UPS'en er tom for strøm, og problemet blir det samme - sikringen løser ut når strømmen blir koblet inn igjen. I tillegg får du enda en enhet som krever oppstartstrøm, altså UPS'en selv.

Hvilken sikring har du pr. i dag? Jeg har ikke særlig tro på at du løser problemet med å bytte automatsikring igjen. Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #13
 1,429     Enebolig     0
Jeg har prøvd et par forskjellige, men det er noen år siden. Så det kan jo være at en ny sikring med innebygd jordfeilbryter kan funke bedre?
   #14
 38,317     Lillestrøm kommune     0
Det var lite antall lysrør på kursen de byttet sikring på jobb så jeg trodde egentlig ikke det skulle virke, men med ny sikring kan vi slå på lyset uten at sikringen går. Med den gamle var det nok å legge den inn på nytt så lå den inne men den feilet hver morgen.
   #15
 2,435     Hordaland     0
Hvorfor skal en sikring med innebygget jordfeilbryter fungere bedre, når problemet ditt er at utstyret trekker så mye strøm at sikringen løser ut momentant (elektromagnetisk) pga startstrømmen som utstyret trekker? Smile

En automatsikring har 2 primære funksjoner:

Overbelastning:
Et bimetall som varmes opp når strømmen passerer gjennom sikringen. Bimetallet er dimensjonert i forhold til hvilken størrelse sikringen har, f.eks. 10A, 16A osv. Strøm utvikler varme, så når sikringen er overbelastet vil bimetallet ha en såpass høy temperatur at sikringen løser ut.
Hvor lang tid det tar før sikringen løser ut ved overbelastning beregnes etter en faktor som kalles I2. Denne faktorverdien varierer og er avhengig av hvilken type sikring du har.

Kortslutning:
En liten elektrospole som detekterer store strømtrekk som passerer gjennom sikringen. Når strømtrekket blir mange hundre ampere vil elektrospolen trigges, som slår av sikringen for å beskytte kabler og utstyr som er tilkoblet kursen.
Hvor mye elektrospolen tåler (strømsjokk) er avhengig av hvilken type karateristikk som er valgt, f.eks. B, C, D osv... Denne kan beregnes med en faktor som heter I4.

For en B-automat er I4 verdien 3xIn, mens for C-automat er den 5xIn. Visst du har en 10A C-automat, vil det si at sikringen holder for strømsjokk opptil 50A. Store strømforsyninger trekker gjerne mye mer enn dette ved oppstart, hvor dette beregnes etter en cos(phi) faktor, som ofte er oppgitt på utstyret.


Så kommer jordfeilbrytere:
Jordfeilbryteren overvåker hvor mye strøm som går i hver ledning. Dersom det blir differanse mellom strømtrekket i lederne, altså at det går mindre strøm i én eller flere av lederne, så blir dette oppfattet som lekkasje, altså jordfeil. Sikringen vil da løse ut.

Nye jordfeilautomater har en slik lekkasjemåling integrert i sikringen, i tillegg til overvåking mot overbelastning og kortslutning.

Eaton Xditigal har en elektronisk styring som overvåker strømtrekket i hver leder mot jordfeil, mens ordinære jordfeilautomater har en liten trafo som overvåker strømtrekket. Xdigital har også I4 faktor for hvor store strømsjokk / startstrømmer sikringen holder før den løser ut.


Visst du finner ut hvilken sikring du har i sikringsskapet ditt i dag, så kan du få vite alle opplysninger om sikringen du har pr i dag, så kan du få sammenligne dette mot verdiene til en Xdigital sikring. Antagelig vil verdiene være nokså lik. Forskjellen er at Xdigital har en elektronisk styring, i stedet for mekanisk styring. I ditt tilfelle vil jeg ikke tro det vil gi noe forskjell om du har elektronisk eller mekanisk styring av sikringen, jeg tror du har for mye utstyr tilkoblet kursen. Smile
Signatur
   #16
 25,370     Akershus     1
Ved nærmere ettertanke så er en gjeninnkobler et feilspor her.

Hva er problemet:
Selv korte strømutfall fører til at kondensatorbatteriene i strømforsyningene tømmes. Når strømmen kommer tilbake etter ms/s/min, så er alle strømforsyningene tomme for strøm og skriker etter ny strøm, du har Babyboom-New-York-syndromet (som visstnok ikke førte til babyboom)

Hva kan gjøres:
1) Ved strømutfall, lynraskt kutte strømmen og koble inn utstyr ett etter ett når strømmen er tilbake. Må trolig bruke elektroniske releer. WoL vil ikke fungere da strømforsyningen vil være tilknyttet nettet.
2) Med UPS vil hele parken ha strøm et titalls minutter (noen timer). Tiden kan forlenges ved å sette mest mulig i standby eller stoppes.
3) dersom strømutfallet varer så lenge at UPS også går tom, kontrollert shut down og softstart av UPS når strømmen kommer tilbake.
4) Gjeninnkobler for det tilfellet at sikringen "tilfeldigvis" falt ut grunnet sjokk på linja
5) Fordele på flere kurser. (Til slutt vil hovedsikringen gå)

Pr nå har jeg mest tro på en UPS med moderat batteri og softstart.

Softstart kan kanskje fikles inn i UPS om en har innsikt. I prinsippet en drossel på DC siden og minst mulig kondensatorer før drossel. Alternativt så finnes kanskje en egnet soptstart å kjøpe? Dette er et allment problem som en skulle tro UPSen er bygd for?
Signatur