6,993
10
0
Hva mener man når men sier et gammelt sikringskap/el anlegg?
17
Akershus
0
Vi ser på et hus som er bygget i 1960, og uten å ha lest noe av takstpapirer eller vet noe om det elektriske anlegget, lurer jeg på om dette er noe jeg må regne med å måtte bytte ut hvis vi kjøper huset?
Hvis noe er defekt må defektene utbedres.
Det er selvfølgelig tryggere med et nytt anlegg, men installerer du noen jordfeilbrytere blir sikkerheten nesten som på nyere anlegg.
Det er ikke stort å spare på å bare bytte sikringene, ny "boligpakke" (stort fint sikringsskap + jordfeilautomater) fra f.eks shneider koster omtrent det samme som det kun sikringene koster kjøpt løst, og da må man ha avdekning, målersløyfe, nipler m.m i tillegg.
Hvis det er lagt KULO kabel i huset ditt, så er det ikke mye man kan gjøre med denne før den må rives og byttes ut med PR. Det er ikke lov til å løsne kulo fra veggen.
Steike så flink du er med fremmedord da gitt. Er det mulig å oversette sånn at vi som ikke er elekrikkere kan forstå noe??? ??? Det er kanskje ikke meninga at vi skal forstå noe av det heller forresten... ::)
PR er "normal" kabel, den hvite du ser oppå lista mellom stikk osv hjemme hos folk.
Det er ikke uvanlig at koblinger er irret istykker, vært borti tilfeller der både jord og fas kutter midt i kursen fordi det er for mye korrosjon på koblingene. Og ikke minst at vannrøret kan være byttet med plast, dvs ingen jordelektrode.
Om det er skjult anlegg i huset, så er det ikke dumt å skifte ut/oppgradere sikringsskapet. Det finnes "rehabliteringsskap" som du kan montere "over" disse gamle "60-talls skapene". Så er det nye sikringer/eventuelt oppgradere noen av kursene/punktene til dagens standard.
Kabelen med stoff utenpå er nok antagelig eldre enn 1960. den heter heller ikke Kulo.
Kulo er kabel med ytterkappe i aluminium, den er blank utenpå og er ikke lovlig i områder med jording. Dvs. kabel med blank kappe skal ikke finnes i rom med jording, vannrør eller i rom uten isolerende gulvdekke f.eks betong.
Hvis anlegget er fra 1960 så er det modent for utbedringer, du kan regne med påkostninger.
Du må ikke regne med å bytte det, men det er sterkt anbefalt da det på ingen måte er like sikkert som anlegg i dag. Hvis alt er originalt mangler du jordfeilbryter på våtrom og kjøkken, noe som er veldig dumt. Og det er heller ikke dimensjonert for dagens bruk mtp kurser. Da det er mye mer elektrisk utstyr på hver kurs i dag kan det fort bli mye overbelastning og det er heller ikke bra over tid. Sprø kabler og korroderte koblinger vil forekomme.
Skal du pusse opp dette huset vil jeg anbefale deg å gå over det elektriske anlegget og se hva som er "kritisk" å gjøre noe med, helt fra sikringsskap og ut til resten. Samt også å gå over jordingen, da det ikke er sikkert at jordingen (som minsker faren for støt) er bra heller.
Det viktigste rommet du kan tenke på angående oppgradering er kjøkkenet. Microbølgeovn, oppvaskmaskin, vannkoker, kaffetrakter etc. er apparat som trekker mye strøm. Og selv om du ikke bruker alle samtidig vil det være en risiko for at du sprenger sikringer da anlegg som er bygd i 1960 ikke er dimensjonert for denne bruken.
Hvis du får i huset kan du bare ringe en elektriker og spør om han vil komme å ta en elsjekk til deg. Det er en sjekk som koster 1000-1500 kroner, og han går over alt det viktigste i huset helt fra sikringsskap til jordingsmålinger. Han kan fortelle deg det du trenger å vite om anlegget ditt, og komme med anbefalinger om hva som bør gjøres.
Men når det er sagt, slike sjekker er hundre ganger bedre enn et besøk fra eltilsynet.
Ja, det er det. Det er mange ganger jeg har funnet åpenbare feil som tilsynet ikke har funnet. Og for ikke å snakke om selve skaptilkoblingene. De hopper tilsynet glatt over... ::)