574    8    0  

Muligheter for å ta i bruk induksjonstopp

 3     0
Hei
Vi tar over nytt hus om litt som fortsatt har skrusikringer.
Vi ønsker å ta i bruk induksjonstopp, det gjør ikke de som bor der idag. Jeg har tatt bilde av skjemaet fra skapet med oversikt over alle kursene (se vedlegg), og lurer på om noen har noen erfaringer og tips til hvilke alternativer man har for å få til dette?

Kursene som brukes på kjøkkenet er nr.4, 9 og 12. Alle er 16A så vidt jeg forstår.
Vi har planer om å bytte ut til automatsikringer på sikt, men ikke med en gang. Vi ønsker å få til å bruke induksjonstopp først siden vi uansett må bytte benkeplate.
Muligheter for å ta i bruk induksjonstopp - Sikringsskjema.jpg - Zazi

   #1
 25,368     Akershus     0
Trolig er kurs nr 1 felles for komfyr og varmtvann. Ikke usannsynlig at det står en 1,2,3-bryter vor vv nær komfyren.

I så fall kan du koble til induksjon her uten mer om og men. Dersom du kjører ekstremt hardt på komfyren kan det være nødvendig å skru ned vv, men neppe sannsynlig.

Til stekeovn kan en trolig koble seg til kurs 4 eller 9.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 3     0
Hei, takk for svar, det gir meg håp =)
Får sjekke ut litt nærmere når vi overtar om en uke. Hvis det er en 1-2-3 bryter nær komfyren, så kan jeg sette den slik at den ikke bruker full effekt? Har jeg skjønt det riktig da?
Med fare for å høres dum ut, hvor mange ampere bruker VV-tanken? Er det ikke slik at induksjon skal helst ha 25A alene? Eller klarer den seg med litt mindre?
   #3
 25,368     Akershus     0
Du vil trolig finne et skilt på vvb med effekt, f eks 2000W. Dersom du dividerer med 230, får du strømmen ved den effekten.

Tidligere hadde vvb gjerne to elementer. Med en 1,2,3 kunne en velge mellom flere effekttrinn. 1 er minst effekt.

Dersom du summerer alt som er mulig å slå på samtidig på koketoppen, er det trolig langt over 25A. Du reddes av at ikke alt brukes eller kobler seg inn samtidig. Mange kjører greit på 20A kurs. Trolig kan du også kjøre med 16A, men da med litt omtanke. Med skrusikringer kan du også regne med at de klarer en stund med betydelig overbelastning.

Vil tro at dette vil funger greit.
Signatur
   #4
 34     0
Enig med KjellG. Har selv skrusikringer, og elektriker monterte ny induksjonstopp for to dager siden. Kravet iht. brukermanualen for induksjonstoppen er kurs med 25A, og helst 30A. Elektrikeren koblet toppen til en 20A kurs, og forklarte at sikringen sannsynligvis ikke vil tåle belastningen hvis jeg kjører alle fire plater på boost samtidig. I praksis gjør man vel aldri det.

Samtidig advarte han mot å kjøre induksjonstoppen på samme kurs som VVB. Da mente han at den totale belastningen ville bli altfor stor.
  (trådstarter)
   #5
 3     0
Takk for svar begge to, jeg blir litt klokere Smile

Bønni: Har du da toppen alene på den kursen?

Ville det vært mulig å bytte ut en av de andre 16A kursene som brukes på kjøkkenet med en større? Eller er det mer jobb enn jeg tror? Jeg er villig til å betale litt for det, men hvis det blir dyrt for en sånn liten jobb så kan jeg kanskje vente til vi bytter ut hele skapet uansett.

Det beste hadde vel vært å få lagt opp en egen kurs for toppen, blir det dumt å gjøre mens man har fortsatt skrusikringer, og så i etterkant bytte til automatsikringer? Eller vil ikke det ha noe å si?

   #6
 34     0
Nei, da har jeg både koketopp og stekeovn på samme kurs.

Om det er lurt og dyrt å trekke opp en ny kurs kan jeg ikke svare deg på.
   #7
 25,368     Akershus     0
Du har 35A hovedsikringer. Det er mao kanskje slik at du må være en aning forsiktig med samtidighet uansett.

Kjenner noen som har 35A. Nylig oppgradert med varmekabler, oppvask, micro, stekeovn og induksjon. Funker uten praktiske problemer.
Signatur

   #8
 6,705     Akershus     0
Har også 35A hovedsikringer. Småbarnsfamilie med "kaoset" det medfører: vaskemaskin, tørketrommel, oppvaskmaskin, komfyr og induksjonstopp går fra tid til annen samtidig. Også på vinteren når vi har 2-3 ovner stående på. På det drøye året vi har erfaring med dette har vi ikke opplevd noen problemer.