(trådstarter)
   #11
 68     0
Hei igjen, og takk for tilbakemeldinger!

De første innleggene var for å skaffe informasjon for og dempe frykten og få et mer normalt syn på ting.
Det er først på det siste innlegget vi virkelig søker informasjon og får svar på bla. vannbåren varme, belysning, valg av el-anlegg osv.

Om det er seriøst eller ikke å skaffe seg informasjon, svar, tips og forslag på disse tingene for være opp til andre å bedømme. Men for oss er det absolutt seriøst å skaffe seg informasjon om disse tingene. Fordi den ene gangen i livet vi bygger hus, så vil vi gjerne gjøre så overveide og riktige valg som mulig - og det er veldig seriøst i våre øyne.

Derfor er vi fremdeles veldig takknemlige for flere svar, tips, innspill og anbefalinger før vi gjør opp våres egen mening om alt dette.

   #12
 1,015     Revetal     0
Det kan være begge deler om det er som ren rådgiver/konsulent i forkant eller etterpå i eksisterende varmeanlegg.

Jeg prøver å gi så komplette og helhetlige råd og tips om alle mulige alternativer som kan passe best for hver enkelt. Jeg tilbyr selv mange ulike produkter og løsninger, men hvor mye av dette jeg til slutt leverer er veldig ulikt. Jeg tipser ofte om hvor kunder kan handle selv produkter som passer bedre enn hva jeg selv har "på hylla". Det viktigste i ethvert hus og varmesystem er at helheten spiller best mulig på lag. Det er veldig lett at mange individuelt kjempegode produkter og smarte løsninger ødelegger for hverandre fordi de ikke får muligheten til å være så effektive de kunne vært.

Jeg tar aldri betalt for å ta en nærmere prat og gjennomgang på telefon, slik jeg også prøver å gi nøytrale tips og råd her på forumet til de som lurer på ting innenfor de felt jeg har noe å bidra med. Ser det som en naturlig og viktig del av jobben for selvom mange velger ulike og andre løsninger kan det ha mye å si for fremtidige valg og ønsker at det i starten blir valgt produkter/løsninger som enkelt og effektivt senere lar seg kombinere eller bygge ut/endre/justere på uten store unødvendige ekstrakostnader.
Signatur
   #13
 176     Bjørkelangen     0
Du kan jo vurdere en enkel kablet Smarthusløsning for det elektriske anlegget. Da kan du legge alle brudd i sikringsskapet. Med litt logikk på samme sted kan du muligens operere huset tilnærmet som normalt men med mange av kursene strømløse. Da aktiveres kun kursene du til enhver tid trenger avhengig av bruksmønsteret.

Forøvrig et aspekt og anvendelsesområde av et smarthussystem vi aldri har solgt eller tenkt på i særlig grad tidligere... Men mulig er det helt sikkert.
Signatur
   #14
 98     Stange     0
Vi kan ikke påstå at en toleder varmekabel avgir elektromagnetisk stråling som er farlig.

Det er likevel mange som har betenkeligheter med varme kablene noen cm under gulvet - spesielt med små barn i huset.

Med vannbåren varme slipper man i allefall å bekymre seg for det.

Fordelene med komfort og energifleksibilitet som nevnt over er selvfølgelig det aller viktigste.

Inntjening av vannbåren varme er en merkelig myte som har satt seg fast. Hvorfor snakker man ikke om inntjening på elektrisk oppvarming eller vedovn? Jo selvfølgelig fordi man må ha oppvarming.

Inntjening er først relevant når det er snakk om energi besparende innretninger med begrenset levetid - som feks varmepumpe.

Det er dessverre vanlig å ta prisen på et omfattende anlegg med vannbåren varme og varmepumpe og dele på antatt levetid for varmepumpen.

Det blir helt feil, og som en dårlig sammenligning som å beregne inntjening av en hel bil i løpet av dekkenes levetid Smile
Signatur
   #15
 1,015     Revetal     0
Myten om ekstrakostnad med vannbåren varme har også mye å gjøre med at mange husleverandører i sin pakke har valgt panelovner og varmekabler som "standardleveranse", og som alt annet som ønskes anderledes og endret i huset så betyr det ofte for oss som kunder et rent påslag, uten å få godskrevet mer enn smuler på hva som blir tatt ut.

I disse tilfellene blir det på sett og vis en tilleggskostnad, men om disse fra starten av settes opp som 2 ulike alternativ så er det omtrent samme pris.

"Standardleveranse" fremover blir artig å se hva husprodusenter legger seg på.

Skal dagens standardpakke fortsette nå med "TEK16" betyr det også at passivhus leveres som standard, mens vannbåren varme som alternativ kan bygges med noe mildere og billigere isolasjonskrav.

Ellers veldig enig i hva Varmetema sier om inntjening. Varme kan aldri lønne seg, det er en ren komfortsak at vi ønsker å holde alle rom med behagelig temperatur, hele døgnet, hele året. Vi beregner ikke inntjening på sofaen eller TV-stolen, parkett vs laminat, det går kun på trivsel og komfort, og det billigste ENØK-tipset jeg gir kunder er å heller kjøpe varmedress og holde huset kaldt. Vi burde også gå tilbake til én ukentlig vask i balja Smile

Siden dere er tidlig i planleggingsfasen så er det derfor viktig å få inn vannbårne varmeplaner så tidlig at dette ikke blir ekstrakostnad. Det behøver nemlig overhodet ikke bli det når mye av alle elektriske kurser og tilkoblingspunkter som ellers er standard da blir overflødige og kan trekkes ut.



Signatur