762
10
0
UK strømstøpsel med 3A sikring
25,359
Akershus
0
En kjenning lurte på om et UK støpsel med innebygget 3A sikring kunne klippes av og erstattes med en vanlig schuko.
Oppdaget at UK har et pussig system for strømdistribusjon, til info:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ring_circuit
http://www.theiet.org/forums/forum/messageview.cfm?catid=205&threadid=35752
Oppdaget at UK har et pussig system for strømdistribusjon, til info:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ring_circuit
http://www.theiet.org/forums/forum/messageview.cfm?catid=205&threadid=35752
Signatur
tavlemonterte sikringer.
Nevne det bare her fordi jeg aldri hadde vært borti detaljene i det engelske systemet.
En feit kurs til hele huset og små sikringer i støpsel eller stikk
Litt dumt hvis noe skjer i ett rom også blir hele kåken mørk...
Dere elektrikere, kan dere gi oss utenforstående en liten antydning: Når dere skal gjøre et mellomstørrelse oppdrag - legge opp en håndfull nye kurser, kanskje skifte ut det meste av et gammelt opplegg (les: slik at transport, papirarbeid etc. utgjør en relativt liten andel av totalen) - hvor stor andel de reelle kostnadene utgjør prisforskjellen på kabelen om det f.eks. legges 1,5 kvadrat, 2,5 kvadrat eller 4 kvadrat? Er prisforskjellen på kabelen stor nok til å synes i det hele tatt i regnskapet?
Ved en tilfeldig titt på CO sine nettsider finner jeg 50 m PR installasjonskabel på 3x1,5 hundre kroner billigere enn 3x2,5-varianten, en prisforskjell på 2 kr/m. Det kan neppe velte noe bygge- eller oppussings-budsjett!
(Jeg vil ikke bli forbauset om "markedspris" for å legge opp en 15A-kurs er halvannen gang prisen for samme kurs med 10A, fordi folk er villig til å betale det. Det er ikke det jeg spør om, jeg lurer på den reelle forskjellen i pris på kabelen. Eventuelt med tillegg av, for grovere dimensjoner, at tykkere/stivere kabel er så mye vanskeligere å handtere at det reelt tar mer arbeidstid å få ting på plass. Jeg kan ikke forestille meg at det er noen vesentlig forskjell mellom 1,5 og 2,5 kvadrat!)
Vil ikke oppgi prisene vi betaler inne hos grossist her, men kan si at limt PR 2x2,5 er ca 60% dyrere enn PR 2x1,5 inne hos oss. Likevel utgjør nok kostnaden inne til oss småtteri i forhold til alle andre kostnader. Det er timene som er kostbare!
Hvordan er egentlig det der?
Jeg vokste opp med at lysnettet liksom pr definisjon holdt 220V. Så, en gang i min ungdom (dvs for alt for mange år siden) leste vi i avisene at nå var det vedtatt at hele Europa skulle standardiseres på 230V.
Ble det faktisk gjort i Norge - ble det nominelle spenningsnivået i hele Norge øket med rundt 4,5%, fra 220 til 230 V? Er 220V, som norm, egentlig historie som ligger mange år tilbake i tiden? (Selv om du selvsagt kan måle 220V ute på landsbygda hos folk som bor langt fra kraftstasjonen!) Eller fortsatte kraftverkene å kjøre på akkurat samme nivå som før, fordi det var innenfor de toleransene EU har satt?
Og (ut fra HSt sin kommentar): Har også England offisielt gått ned til 230V, men fortsetter med samme gamle 240V-spenning fordi det er innenfor EUs toleransegrenser?
En kjettersk tanke slår meg iblant:
Det var slik at normalpærer i Norge hadde nominell levetid på 2500 timer. Nedover i Europa var normen 1000 timer, men lysutbytte pr watt var høyere: De kjøpte 40W-pærer der vi kjøpte 60W. Forklaringen vi fikk var at fordi vi har billig strøm vil vi heller sette inn sterkere pærer som varer lengre.
Var det egentlig forskjell på pærene? Eller lå forskjellen i at vi kjørte dem på 220V, da ga de mindre lys men varte i 2500 timer. Samme pære kjørt på "europeisk" 230V ville gi mere lys, men brenne ut fortere. Det vet jo alle at er tilfelle: Høyere spenning gir bedre lysutbytte men kortere levetid. Var dette hele forklaringen på ulik levetid og ulikt lysutbytte for pærer solgt i Norge vs. pærer solgt nedover i Europa? Det betyr i så fall at da vi skrudde opp fra 220V til 230V (hvis vi nå reelt gjorde det, da!) gikk også nominell levetid for lyspærene ned fra 2500 til 1000 timer, uansett hva norsk markedsføring hevdet.
Er det noen her som har konkret info om hvor mye levetiden for en glødelampe faller ved en 4,5% økning av spenningen (fra 220 til 230V)?
Nå har UK faktisk separate kurser i hus og leiligheter gjerne 4-5 kurser så sikring i pluggen er faktisk en tillegsikkerhet. Pluggene deres er store å klumpete så de har alltid plass til denne sikring.