38,405    28    13  

Furu OVERALT! Male eller panellakk, hva blir finest?

 6     Akershus     8
Hei!
Dette er vel en smakssak, men som totalt uerfaren når det gjelder oppussing, hadde det vært flott med noen synspunkter:-)
Vi flytter inn i en leilighet nå, som er dominert av furu. Det er litt som å være på hyttetur egentlig. Alle tak og vegger (unntatt badeveggene) er furu.
Velget står mellom panellakk hvit, f.eks. Jotun sin på vegger OG tak, eller male vegger lyse og tak hvitt. Evt. panellakk i taket og veggene males. Eller? Andre forslag?
Og så er det furu-dører og vinduene da.. Hvite? Taklister skal vel være som taket, og gulvlister som veggene.. Huff.. Håper noen forbarmer seg over oss og kommer med noen tips! Ombestemmer meg frem og tilbake hvert 5.minutt, og nå er det på tide og dra og handle inn utstyr snart 8-)

En ting til.. Der det har hengt bilder etc. er det tydelig lysere.. Er maling det eneste som vil skjule dette, eller kan man gjøre noe "smart" der om man panellakkerer? Er bare et par steder, så får evt. henge opp bilder der!
Furu OVERALT! Male eller panellakk, hva blir finest? - Furu.jpg - Annine
Furu OVERALT! Male eller panellakk, hva blir finest? - Furu..jpg - Annine

   #1
 3,387     2
Det kan bli utrolig flott når du dorer inn alle spiker, sparkler over, legger egnet materiale i alle overganger mellom bordene og forsegler mot lekkasje av kvae, grunner og maler.

Litt jobb, men blir mye flottere enn gips eller annet billig underlag. Malt panel viser kvalitet. Penere enn alt annet vil jeg påstå.
   #2
 20     bergen     0
Vil på det sterkeste anbefale maling. Dette av 2 grunner:
1. maling vil gjøre det mye lysere og dermed vil rommene bli større
2. mye enklere få ett fint resultat med maling enn med panellakk.

vil også anbefale dere å bruke vannbaserte/vanntynbare produkter, en akrylbasert maling i 20glans. Dette grunnet pris og at utførselen blir enklere. Bare husk at ved bruk av vannbaserte/vanntynbare er det MEGET viktig at grunningen får stå å lukke seg lengst mulig.
  (trådstarter)
   #3
 6     Akershus     0
Takk for raske svar! :)
Hvor lenge bør grunningen tørke? Vi har ikke dårlig tid, så venter så lenge som anbefalt!

Hva med taket, blir det "helt feil" å panellakkere det, og male veggene? Hvis vi har mye hvitt i?
   #5
 71     Oslo     0
Mal tak og lister, og ta 2-3 strøk panellakk på vegg (vurder etter 2 strøk om du vil ha det lysere), er du nøye blir det veldig bra!
   #6
 3,387     1
Dette handler selvsagt om smak, men jeg tør nesten garantere at dersom tak, lister og vegger males med en skikkelig maling vil verdien og trivselsfaktoren stige betraktelig.
En leilighet med så mye furu er nok priset lavere enn same leilighet ferdig malt. Så maling vil føre til en prisstigning. Jeg har vært med på å male flere leiligheter og hadde selv en bolig som ble malt og endringen er alltid helt utrolig. Det er en grunn til at furu faktisk ikke er så populær lenger og det er at malte panel er veldig mye finere, i følge den generelle smaken.
   #7
 875     1
Vi kjøpte for en stund tilbake et hus på 133m2 hvor alle tak var furu, det vi gjorde da før vi flyttet inn:

1. Dekket alle gulv med plast/papir
(event vask alt om det er røyket inne eller det er fettete)
2. Tok kvistlakk på alle kvistene x2
3. Tok grunning på hele taket.
4. 2 strøk med maling

Husk at plankene vil mest sannsynlig trekke seg sammen når vinteren kommer(tørrere luft) og du vil få sprekker i taket/veggene der hvor panelen er skjøtet.

   #8
 20     bergen     1
En vannbasert grunning bør minimum få tørke 24, aller helst 48 timer.

Jo mer hvitt dere har i panellakken jo vanskeligere blir den å jobbe med og jo lengre tid tar selve jobben. Veldig lett få synlige skjøter/overganger med panellakk og i tak med større lengder er det vanskeligere hele tiden jobbe vått i vått å stryke godt nok ut.

Trikset med vannbasert er å bruke nok med maling. Påfør alltid med rulle og stryk ut med kost etterpå. Fyller også mye bedre opp en oljebasert så man kan skjule glipper mye bedre og slippe foreksempel fuge.

   #9
 1,387     Tromsø     0
Jeg har vært gjennom runden med å panele/lute/panellakke på 80 tallet, og da moten skiftet, har vi malt alt sammen. Jeg angrer ikke på at vi panelte de glatte flatene, jeg synes panel er en fin og robust innerkledning, og den tåler både spikerhull og noen slag og støt.

Jeg kvistlakket over alt, grunnet med heftgrunn, antagelig dels olje og dels vannbasert, avhengig av anbefaling til enhver tid. Oljebasert gir kanskje best resultat. Når det er grunnet, viser alle sprekker, kvisthull o.l, og da gikk jeg over og fylte alt med akrylmasse. Jeg er mest fornøyd der jeg også fylte alle hull langs listene. Så slipte jeg lett med sandpapir over alle ujevnheter i treverket. Det er mye finere når man får bort "piggene'" i treverket.

Så har jeg malt med 2 strøk dekkmaling. Vannbasert tørker fort og lukter lite, men man må være rask med utstryking. Oljebasert jevner seg bedre ut, men må ha lenger tørketid, og lukter mer. Jeg synes det har blitt bra resultat med vannbasert.

Vi har malt all panel bortsett fra kjøkkentaket, som er behandlet med lys panellakk. Vi angrer på at vi ikke malte det også.
Jeg vil helt klart anbefale maling framfor panellakk, men det er selvsagt spørsmål om smak og behag.

I dag finnes det også maling som skal isolere gammel røyklukt i tak og vegger.
   #10
 187     Frei     0
Jeg hadde latt taket og listene vært som de var og malt resten . Men dette er jo selvsagt smak og behag .