6,426    8    0  

Grunne før eller etter tapet?

bt
 3     0
Har sparklet sponplater, skal så tapetsere med "overmalbar" tapet. Noen nevner på å grunne før en tapetserer og noen etterpå. Hva sier folket her inne? og grunningen er det greit med bare jotaplast eller bør det være "skikkelig" maling? Smile

   #1
 708     Buskerud     0
det må grunnes først, bruk den malingen du eventuelt har eller en billig lateksmaling. kan godt gå på en miljøstasjon å finne noe der som fungerer, helt gratis og helt greit
   #2
 330     0
Hvis du ikke grunner, vil tapetlimet bli sugd inn i sponplatene, og tapetet falle av... :-\
   #4
 153     Rogaland     0
Intensjonen med å grunne, er i ditt tilfelle for å mette tapeten. Ellers kan tapeten falle av slik som nevnt, fordi den absorberer alt limet.

Selv om latexmaling er billig, er det og den malingen med dårligst heft. Fordelen er at det i fremtiden vil være lettere og fjerne tapeten.
Latexmalingen er veldig vannløselig. Dvs den er ikke særlig vaskbar, og vil bil sittende igjen på en litt "våt" vaskeklut.
Så om du ser for deg en tapetfjerner som fungerer på damp, så blir jo dette en bra ting.

Andre alternativ er akrylmaling. Den er dyrere enn latexmaling, men setter seg bedre. Den lar seg heller ikke påvirke av vann like lett.
En eventuell feilblanding selges ganske rimelig. Ulempen kan fort bli at tapeten blir mye vanskeligere å fjerne i fremtiden.

Men IKKE bruk oljebasert produkter til å grunne med. Det kan ødelegge sponplatene dine.

Når det gjelder å male oppå tapeten som blir det samme prinsipp. Man kan bruke grunning for å mette. Eller man kan prøve seg frem med to strøk først. Jeg ville ha anbefalt å gå rett på med malingen. Dette fordi at grunning er dyrere enn maling. Her gjelder og det samme for heftegenskaper med latex og akrylmaling.Signatur
   #6
 602     oppland     0
Leggeanvisning:
1: sørg for at underlaget er tørt, glatt og fritt for støv

2:grunn sponplatene med rimelig, men grei akryl maling, med minimum 10 glans. Ikke bruk oljemaling, da denne kan gjøre så sponplatene kan gå i oppløsning.
(grunningen her er til, for å unngå at limet trekker inn i sponplate. Og at tapeten løsner av veggen.

3:Grunn gjerne tapeten med samme rimelige akrylmaling, som på sponplatene. Hvor mye maling som går her vil variere ut fra hvordan tapeten er. Er det en tykk fibertapet, miljøtapet, ferdig grunnet tapet.
Spør i butikken hvilken type det er. Velger du feks en ferdig grunnet tapet, legger du bare malingen du vil ha i toppstrøket i to lag. Grunning utenpå malingen er egentlig å fylle tapeten med maling, så velger du en mer sugende tapet, vil det gå mer maling til fyllinga.

4:Vurder rommet du skal ha tapeten og velg maling etter behov. Eks jotun easy clean på kjøkken og gang(pga sin vaskbarhet) eller bruk gjerne den rimelige malingen på soverommet.

Tips: kjøp deg en god tapetkniv og en pakke ekstra knivblad. Fibertapet spiser blad, då du bør ta et knekk for hvert skjær. Dette for å unngå krølling....
Håper du ble litt klokere Smile
   #7
 21,481     Enebolig     0
Malerne brukte ferdig grunnet tapet hos meg, da slapp man å grunne. Men brukte vel et spesielt lim da.