19,738    7    9  

Lime treverk med trelim eller Tec-7?

 1,387     Tromsø     2
Eg synest det ofte er enklare å lime tre med Tec-7 enn trelim. Aktuelt gjeld det møblar og skap innandørs. Tec-7 reklamerer med at den kan erstatte trelim. Nokon som veit om det er forskjell på styrke, holdbarheit osv?


HSt
   #1
 36,862     Lillestrøm kommune     1
Når jeg skulle lime utendørs så ble jeg overrasket når det gode vinterlimet jeg trodde var der ute ikke finnes.  (Vinterlimet stilte fortsatt krav til innendørs konstruksjon, det som er for utendørs bruk krever mer enn +5C).

Jeg fikk her anbefalt Tec-7 eller tilsvarende.  Nå svarer det ikke på spørsmålet ditt, men gir deg i allefall beskjed om at fler har fått råd som ligner. Tec-7 trekker jo ikke inn i overflaten som et lim kan gjøre så dette er vel det som kan være negativt.
  (trådstarter)
   #2
 1,387     Tromsø     1

Tec-7 trekker jo ikke inn i overflaten som et lim kan gjøre så dette er vel det som kan være negativt.


Av den grunn er det sikkert viktig å presse flatene godt ihop, slik at massen blir tvinga i kontakt med treverket.
   #3
 1,333     Bergen     0
Hvis du med trelim mener «det hvite limet som vi brukte på sløyden», så har det sine begrensninger. Det krever bl.a. at fugene er helt plane og tåler ikke særlig belastning. Et velkjent eksempel er vaklevorne stoler. Tåler heller ikke fukt i noe særlig grad.

Alternativet kan være polyurethan-lim - det også krever helt plane limfuger, men tåler press og fukt.

Når det gjelder liming av stoler og flater med dårlig pasning så er epoxy min favoritt. Det kan farges opp med fx beispulver e.l. om det trengs. Tec-7 har jeg ikke noe erfaring med på tre, men har brukt det på stein/metall med godt resultat.
Signatur
   #4
 6,704     Akershus     0
På sparket klarer jeg ikke finne noe særlig informasjon om hvor sterkt vanlig trelim faktisk limer. Men vi vet fra før av av Tec7 limer med en styrke på 27 kg. pr cm2. Jeg kan ikke innbille meg at trelim slår den.

Trelim blir steinhardt når det herder, mens Tec7 er elastisk. Det synes jeg ofte er en fordel når jeg skal lime treverk.
   #5
 2,264     2
Min erfaring er at hvis du limer sammen 2 flater med trelim, så er dette sterkere enn treverket i seg selv. Prøver jeg å bryte det fra hverandre, så ryker treverket før limet gir seg. Dette gjelder da ved liming av sideflater, og ikke endeved.
  (trådstarter)
   #6
 1,387     Tromsø     2
Takk for alle innspel. Eg ser for meg at eg kjem til å bruke både trelim og Tec-7 også i framtida. Dei har kvar sine fordeler, slik eg ser det.

Viss maksimal limstyrke er viktig vil eg bruke trelim og la stå i press over natta.
Viss flatene er ujamne og eg vil få jobben fort unna med minst mulig søl, er det nærliggande å bruke Tec-7.
   #7
 875     Østfold     1
På sparket klarer jeg ikke finne noe særlig informasjon om hvor sterkt vanlig trelim faktisk limer. Men vi vet fra før av av Tec7 limer med en styrke på 27 kg. pr cm2. Jeg kan ikke innbille meg at trelim slår den.

Trelim blir steinhardt når det herder, mens Tec7 er elastisk. Det synes jeg ofte er en fordel når jeg skal lime treverk.

Gammel tråd dette, jeg vet.

Men jeg har testet en del trelim etc. de siste to ukene og kan fortelle at vanlig trelim (det hvite vi er vant til med navn Casco etc.) er ekstremt sterkt hvis forholdene ligger til rette for det. Det krever som bent ganske plane og rene flater og man bør legge litt press på den første stunden. Etter 24 timer ønsker jeg deg bare lykke til med å rive i fra hverandre de to trestykkene som er limt. Jeg har vertfall ikek klart det (uten å brekke selve trestykket)

Tec7 har også sin plass og jeg har også testet dette de siste dagene. Tec7 er mer elastisk og fyller bedre. Ikke renner den slik trelim gjør heller, så mulig mindre klin. Baksiden er prisen. Den er ikke veldig billig.

Jeg har ikke testet trelim og Tec7 opp mot hverandre, men jeg kan inbille meg at Tec7 kan erstatte trelim på flere områder faktisk.
Signatur