15,327    20    0  

Maling av ubehandlet treverk

 414     Norge     0
Hei

Må det påføres kvistlakk og/eller sperregrunn om en skal male ubehandlet treverk med kvister? Er det eventuelt noen type maling man slipper dette med? Lys eller mørk farge?

Spilelr det noen rolle hvor lenge treverket har stått?

   #1
 5,188     Østlandet     0
Ja, bruk for all del kvistlakk!
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 414     Norge     0
Et tynt strøk? Hva med sperregrunn?

Kan dette benyttes istedenfor?
   #3
 16     Sandefjord     0
Bruk Heftgrunn. Da slipper du kvistlakk, også sparer du et strøk med maling. Er det fett på overflatene så vask gjerne av først, men med Heftgrunn trenger du ikke det hvis du ikke vil/ønsker. Det vil gasse litt

Jeg bruker Heftgrunn på alt treverk jeg maler.
  (trådstarter)
   #4
 414     Norge     0
Det holder med et strøk heftgrunn? Tynner du ut denne noe om treverket tidligere er ubehandlet?
   #5
 16     Sandefjord     0
Et strøk, rett i fra bøtta. Får en hvit matt overflate som dekker godt ved et strøk.
   #6
 3,706     Ringerike     0
Regner med at det er innvendig panel vi prater om  :)

Foreløpifg er det bare 2-komponent poluretanmaling som sperrer nær 100% mot kvist gulning. Regner også med at du vil heldekke med maling og derfor ikke vil ha synlig trestruktur. Regn med at du får både synlige kvistsprekker og gulning av kvister (etter noen år) avhengig av temp og fukt i rommet. Legger ved ett bilde som viser resultat av motstand mot gulning. 4 malingssystemer fra 4 malingsleverandører. Bilde er fra test utført på Treteknisk i et prosjekt som gikk på dette med kvistgulnig.

Beste testet ble 2 lag kvistlakk og 2 lag lady.

Fælt å si det som en tremann, men bruk MDF om du kal ha heldekkende malt og ikke trepanel, sparer deg mye arbeid både nå og i framtida :(

EDIT: rapport om dette kan bestilles her.
Siste redigering: Friday, December 10, 2010 9:48:53 PM av Bidda
Maling av ubehandlet treverk - KvistGulning front.jpg - Bidda
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 414     Norge     0
Vil det ha noen betydning om panelen er lutet eller har stått helt ubehandlet i over 3 år?

   #8
 541     oslo     0
bidda har rett.Gjentatte påføringer med kvistlakk + gjerne sparkling med to-komponent sparkel utsetter prosessen som fører til at kvister vil gulne malingen over tid. Følger du rådet med å bruke MDF, skal du få et tips når det gjelder "endeveden", som ellers vil suge uforståelige mengder maling - kan virke som om uansett hvor mye du påfører er det borte i løpet av en time. Kuren mot dette er å blande vanlig trelim, Casco e.l. med vann i forholdet 1:1.(50/50). Først et tynt strøk (gjelder vel i alle sammenhenger), la tørke, for så å gjenta - denne gangen kan du ha på mer.

TipsOm man først klarer å legge ett strøk syltynt, gir dette, nesten uansett produkt meget kort tørketid og påfølgende strøk kan utføres kort tid etter.Dette er selvsagt avhengig av flere faktorer bl.a. temperatur, men tykkelse på sjikt som påføres er helt avgjørende.
   #9
 3,258     Akershus     0
Er litt urettferdig å nær sammenligne MDF og panel. Tre er tre og MDF er MDF.

Mer arbeid med tre nå, men jeg tror ikke folk river panelet sitt om 10-15 år.

MDF og andre Korepanelvarianter derimot.... på lik linje med fiskemønstertapet, strie, osv borger de for relativt mye ekstraarbeid og kostnad i fremtiden.
------------------------

Så om jeg skulle ha en varig vegg som jeg ønsket å unngå å måtte rive om relativt få år ville jeg valgt panel. Om jeg liker å pusse opp og uansett ville endret stil om relativt få år, da må MDF være tingen. Riktig nå, enkelt og kjapt i bruk, billig og sikkert ikke så ille å flekke ned i 2020, eller deromkring.


Signatur
   #10
 3,706     Ringerike     0

Vil det ha noen betydning om panelen er lutet eller har stått helt ubehandlet i over 3 år?


Det vi så klart i testen var en forskjell på resultatet om den var malt før 14. dager etter høvling. Altså ikke noe problem for en forbruker men for eks for produsenter som, Hasås, Bjertnæs osv. så betyr det at de nå har endret rutiner slik at de får den tiden før det males (vi snakker fremdeles om innvendige paneler).

Treet lever og "blør" i det uendelige ser det ut til, har hørt om en kirke fra 1820-tallet ble helmalt innvendig og der kom kvisten etter ca 4 år.

.....er fremdeles av den oppfatning at skal panelen helmales (tildekking av kvist og trestruktur) kan en likegjerne velge noe annet.

Legger ved et bilde fra mitt eget kjøkken, panel som er lakket i antikkhvit, kvist grønn etter ca 5 år, nå (1. år siden)har fruen lagt på 2 lag kvistlakk og malt 2 strøk, så får vi se hvordan det blir etterhvert.

Legger ved bilde også av et annet "helmalt heltrepanel-utfordring" nemlig hvistsprekk. Pga fuktigheten i panelen ofte ligger på 15-18% når høvlet og kommer inn i hus hvor likvektsfuktigheten normalt er 6-10% så sprekker kvisten og er da den helmalt så blir kvisten egodt synlige.

Selv hadde jeg brukt heltrepanel men brukt beis/lakk med minst ett lag kvistlakk = synlige kvister og struktur = naturlig tre som er penest selvsagt  Wink
Maling av ubehandlet treverk - Grønnkvist.jpg - Bidda
Maling av ubehandlet treverk - Kvistsprekk i helmalt panel.jpg - Bidda
Signatur