3,413    12    0  

Maling på vindusforinger sprekker opp - hva skjer?

 84     0
Maling på vindusforinger sprekker opp - hva skjer?  - 20160718_211609.jpg - emilskjMaling på vindusforinger sprekker opp - hva skjer?  - 20160718_211713.jpg - emilskj

Dro hjem til middag, godt fornøyd med å være ferdig med vinduene i utleiesokkelen. Når jeg kom tilbake nå i kveld,  ble jeg møtt av dette synet. Malingen har krakkelert i større eller mindre grad på store flater. Hvorfor?  Foringene var tidligere lakkert,  de er mattet med sandpapir,  vasket med salmiakk  grunnet med heft- og sperrgrunn,  og malt med to strøk butinox panel. Pusset og vasket med rent vann mellom hvert lag. Skikkelig tørk på alle lag. Problemet var også synlig etter første strøk, gamblet på at det skulle bedre seg. Det gjorde det ikke,  i alle fall ikke i stor grad.

Foringene består av enkelte nye deler, disse har klart seg bra. Problemet har oppstått på gamle deler og på selve vinduskarmen. Hva må til? Er det noen vits med flere strøk? Prøvde å skrape et lite felt helt bart og pusse godt ned og male på nytt nå i sta, det ser ut til at det gir bedre,  men ikke fullgodt resultat. 

Noen som har innspill om dette? Vil jo gjerne slippe jobben med å skrape og pusse alt på nytt,  og da må jeg i alle fall være sikker på godt resultat...

   #2
 2,044     0
Det kan være at malinga ble for mye oppvarma av sola mens den tørka. Ujevn temperatur i tørkeperioden. Luftfuktighet har også noe å si, for høy eller lav. Kanskje en kombinasjon av begge.
  (trådstarter)
   #3
 84     0
Jo, har vært inne på tanken. Særlig luftfuktigheten har nok ikke spilt på lag i dag. Vekselvis regntungt og sol, og full gjennomlufting i rommet under påføring og tørk. Men det forklarer ikke forskjellen mellom forskjellige underlag. Har utvidet foringene med hobbyplater. På det nye treverket er malingsoverfalten ok. Videre har jeg sparklet noen områder, der er overflaten også ok, om det er nytt eller gammelt treverk under sparklet.

Videre ble ett av vinduene grunnet to strøk i fjor høst, de andre to et strøk forrige uke. Resultatet etter grunning så i begge tilfeller ok ut, det er etter påføring av maling at det krakkelerer.

Kan gammel lakk reagere med malingen, gjennom et lag med grunning?
  (trådstarter)
   #4
 84     0

Gjorde noen tester i dag. Grundig pussing med sandpapir, og nok et strøk på de allerede malte flatene, gav et merkbart bedre resultat. Tar dermed sjangsen på å male et, evt to strøk til, og ser hvordan det blir. 

Har noen vinduer som ikke skal gjøres noe med i denne omgang, og et av disse var allerede grunnet. Bestemte meg for å gjøre noen tester:

Vindu 1, ikke grunnet, et strøk butinox Panel, dør og vindu:

Maling på vindusforinger sprekker opp - hva skjer?  - 20160719_221314.jpg - emilskj

List, Vindu 1

Maling på vindusforinger sprekker opp - hva skjer?  - 20160719_221331.jpg - emilskj

Vindu 2, Grunnet med Tjeralin Heft- og sperrgrunn, malt med et strøk butinox Panel, dør og vindu:
Maling på vindusforinger sprekker opp - hva skjer?  - 20160719_221350.jpg - emilskj

Foring, Vindu 2:

Maling på vindusforinger sprekker opp - hva skjer?  - 20160719_221418.jpg - emilskj

Grunning:

Maling på vindusforinger sprekker opp - hva skjer?  - 20160719_221456.jpg - emilskj

Skal være varsom med å trekke generelle konklusjoner ut fra dette, men for meg virker det som om denne grunningen på gitte underlag kan reagere med malingen fra Butinox. For egen del kommer jeg da til å prøve en annen grunning neste gang.

TSt
   #5
 14,622     0
Har ikke hatt problemer med innemaling når jeg har benyttet grunning, men har gjerne benyttet produkter fra samme produsent. Selv om maling er dyrt kan det kanskje lønne seg å spandere 50 kr mere på en boks og få produkter som en garantert passer sammen. Du skriver du har vasket med vann etter at du har slipt. Har kluten vært med på vask med skyllemiddel eller har det ikke tørket godt nok før maling, to andre teorier ?

Men at en kan oppleve noe rart vet jeg ut i fra bunnstopp på båt.  På slutten av 80 tallet hadde vi problemer med Hempel bunnstoff.  Her måtte grunning overmales etter x timer men før det var gått at annet angitt timer.  Men ute i Norge var det ikke alltid like lett å gjette hvilke tider en skulle vente grunnet lav temperatur. Når en bommet så fikk en brede striper som var helt bare for maling, filmen sprakk opp og trakk seg tilbake før den tørket helt.  Her byttet vi fabrikat og hadde ingen problemer senere.
  (trådstarter)
   #7
 84     0
Malingen var Butinox Panel, dør og vindu, halvblank A-base.

Kommer nok til å bruke grunning av samme fabrikat som malingen senere ja, for å eliminere den potensielle feilkilden.

Skal ikke garantere at det ikke kan være feilkilder i vasking osv, men synes likevel det er rart når resultatet som sagt er bra på de delene av foringene som er nye. Har etterisolert veggene innover, og skjøtt på foringene med hobbyplank for å komme ut på ny veggtykkelse. Foringene var limt i vinduet, så de lot seg ikke enkelt bytte i sin helhet.

TSt
   #8
 14,622     0
Har benyttet Gjøko og Jotun grunning på slike detaljer før uten problem, siden du ser det er OK på flater som er ferdig behandlet fra før høres det enten ut til å være grunningen eller noe du har gjort med denne før toppstrøket som er årsaken. Men Jotun heter også acryl grunning så ikke så let å forstå. Overholder du tid imellom strøk ? Synes å huske at grunnigen tørket fort men at det står at en ikke kan overmale før etter en viss tid. Husk å legge på mere tid hvis temperaturen er lavere enn angitt eller luftfuktigheten høyere.
  (trådstarter)
   #9
 84     0
Overflaten er ok på områder som var ubehandlet fra før. Det er tidligere lakkerte flater som er problemet. Formulerte meg sikkert litt uklart der.

Mente tiden var tilstrekkelig, var i alle fall over høyeste overmalingsintervall oppgitt på spannet. Forholdene var antakelig litt ugunstige, tror luftfuktigheten har vært høy de dagene jeg malte.Men nå har det stått et par dager, får forhåpentligvis testet grundig nedmatting og nytt strøk i større skala i kveld, så får vi se hvordan det går.
Nbk
   #10
 2     0
Det er mest sansynlig urenhenter i overflaten sperregrunnen ikke sperrer. puss ned og legg på et par strøk ren kvistlakk. Det løser de fleste problemer.