7,136    8    0  

Pipe fra 1950, malt med oljemaling. Hva nå?

 5     0
Vi har kjøpt et hus fra 1950 hvor pipen på kjøkkenet etter all sannsynlighet er malt med oljemaling. Denne har begynt å sprekke og flasse litt. Vi har nå mattet ned med stålbørste og skrapt vekk løst.

Siden vannbasert på oljebasert ikke er bra, lurer jeg på hva vi kan bruke for å sparkle ujevnheter. Finnes det oljebasert sparkel?

Jeg kommer til å male med oljebasert maling til slutt. Heftgrunn og to strøk matt maling.

   #1
 22,342     Akershus     0
Jotun har en sparkel på tube (husker dessverre ikke navn) beregnet for malteflater og tre. jeg har brukt den på oljemalt tre med hell. Havfett grundig, ellers løsner det igjen.
  (trådstarter)
   #2
 5     0
Svigerfar gikk rett på med platesparkel etter stålbørsten, og han mener det bør være greit når den er mattet ned.  :-\ Så da bør jeg gå over det igjen!

Vil en grundig salmiakkvask være god nok avfetting?
   #3
 22,342     Akershus     0
Tja, Aceton gir bedre resultat.

Platesparkel = gipsplatesparkel? Sitter nok på mur, men kan være litt problematisk på oljemaling og kan gi en litt ru overflate på malingen.
  (trådstarter)
   #4
 5     0
Ok, gipsplatesparkel, ja. Det er jo stort sett mur der den brukes (der malingen er flasset av). Den blir jo også veldig glatt etter pussing, så hvordan kan den gi ru overflate i malingen?

Er det tresparkel fra jotun du tenker på? Det har jeg liggende, skal lese på tuben!
   #5
 533     0
har stilt dette spørsmålet i en annen tråd, men denne tråden omhandler dette til en viss grad. Vil det fungere å male en grunnet murpipe med oljebasert panel (tre)-maling?
   #6
 22,342     Akershus     0
Det skal med meget stor sansynlighet gå greit å male med panelmaling på pipa. Jeg har brukt den på plater etc.
  (trådstarter)
   #7
 5     0
Jotun har en oljebasert tresparkel. Jeg skal se om jeg får tak i den. Den jeg har er akrylbasert.

Hvis jeg bruker oljebasert grunning. Kan jeg da male over med vanntynnet oljemaling? Den skal jeg bruke på panelveggene, og er allerede innkjøpt.

Edit: Jeg har Baronesse vanntynnet heftgrunn. Kan den brukes på gammel oljemaling?

   #8
 22,342     Akershus     0
Den akrylbaserte er ok. På mur er gipsplatesparkel ok. Malingen/grunningen suger seg inn i sparkelet og gir en matt overflate. Med flere strøk forsvinner dette.

Jeg har prøvd forskjellig vanntynnbar oljemaling og ikke blitt fornøyd. Jeg synes det jeg har prøvd sitter dårlig på oljebasert selv om butikken sier det motsatte. Mitt meget konservative råd er bare olje på olje. Det blir så mye bedre.