176    5    0  

Sparkling: luftlommer og ledninger

 10     Oslo     0
Prøver å ta opp igjen prosjekt oppussing av soverom. Problemet er at jeg har lite snøring på alt det her, mangler en del utstyr, og så kommer det mange praktiske problemer som jeg ikke vet hvordan jeg skal løse. Derfor fint om noen kan hjelpe meg litt.

1) Har revet at tapeten på soverommet, og under der viste det seg å befinne seg noe som visstnok heter maskinpapir. Det var et slags tynt papplag som var limt stort sett ekstremt godt fast til betongveggen. Etter veldig mye pust, pes, svette og strev, fikk jeg det meste av den ene langveggen.Men det var et helvetes arbeid, så å gjøre det på alle veggene, for ikke å snakke om stuen, er uaktuelt/umulig. Har tatt på grunning på denne veggen, og da løste noen flere flak seg opp. Men tror dere det vil gå bra å sparkle på dette underlaget? Jeg forsøkte å få vekk mer med tapetfjerner, men det er sikkert for tjukt, for det gjorde niks og nada.

2) På motsatt langvegg prøvde jeg ikke å komme helt inn til muren, men la grunning på veggen. Dvs oppå dette maskinpapiret, og kanskje også deler av "underlaget" av tapeten. Husker ikke helt hvordan det så ut. Virket som det gikk tålelig bra, og jeg har så rullesparklet ett lag på grunninga igjen. Da ble det fryktelig mange luftlommer i underlaget, som forsåvidt var der fra før. Jeg skar vekk mye av det, men klarte ikke å ta alt (ga til slutt opp, de var overalt). Ser de ikke nå, tror jeg, men vil de "blomstre" opp igjen om jeg prøver å legge på et lag til med sparkel?

Kort og godt, hva bør jeg gjøre med disse veggene? Ermm

3) Videre så er det problemene med ledninger. Det ble en tanke gruppepress fra foreldre her, og til slutt kjørte vi på og sparklet den veggen på soverommet, selv om det er noen ledninger der som er lagt oppå gulvlisten (som er et kapittel i seg selv...). Hva kan jeg gjøre her? Må jeg virkelig ha eletriker bare for å løsne på noen strømledninger? Det koster vel skjorta, det også Sad

4) Ønsker å pusse opp stuen også, men må nok regne med at underlaget er betong+maskinpapir her også. Bygget er fra slutten av 1950-tallet. Har skåret av litt av tapeten i et hjørne, og det er vertfall ett lag til under. Vanskelig å si om det er mer under der igjen, men tror egentlig ikke det. Har ikke blitt gjort noe med leiligheten på veldig lenge tror jeg, bortsett fra småting, og fra borettslaget side. Det er mange luftlommer i tapeten, så noe må gjøres, men her også så er det diverse strømledninger på veggen og oppå lister. I tillegg til en flott taklist som jeg ikke ønsker å ødelegge.

Ønsker meg slette og flotte vegger med litt mer livlige farger, men hva er beste framgangsmåte her?

Skal også sies at takhøyden er noe over standardmål på 2,40m, så ikke bare-bare å smelle på gips og slikt, og det er uansett betong mak, så spikring er ikke en mulighet. Neppe nøyaktig lik høyde overalt, men det er sånn ca 2,52 - 2,55m høyt.

På et eller annet tidspunkt ønsker jeg nytt gulv også, men det blir alt for dyrt akkurat nå. De er et "andre" gulvlag allerede, som er delvis årsaken til trøbbel med gulvlister (som var festet med stålbjelker nesten, til treklosser i betongveggen). Har ikke funnet tykke nok lister som kan dekke glipet ettersom dette gulvet 'flyter' oppå det andre, altså med grei glipp inntil veggen. Sååå mye å ta tak i, men jeg mangler kunnskap og verktøy, og penger også for så vidt.

Beklager at dette ble langt. Men jeg tar veldig gjerne i mot tips og råd. Er usikker på hvordan jeg bør gå fram med dette her, og hvor mye det kommer til å koste. Har kjøpt inn mye maling- og sparkelutstyr, men har jo ikke et kappe og skjæresag osv.

  (trådstarter)
   #2
 10     Oslo     0
Vinkelsliper blir vel å ta litt hardt i. Vil jo ikke skade muren/underlaget heller. Det er bare veldig tynt og sitter stort sett ekstremt godt fast. Etter mislykkede forsøk med tapetfjerner etter å ha risset opp "pappen", gikk jeg til verks med det her: https://www.maxmaling.no/produkt/tapetskrape-gulvskrape-kort-allway-100-mm-x-34-cm/

Måtte kjøpe mange nye blad også, for de ble ganske fort slappe når man skraper inn mot betongmur. Men det var en helvetes jobb. Noen steder kunne det komme av relativt store flak, men så kunne jeg kaste hele kroppsvekta inn mot veggen og bare få bort 1mm. Og så kunne det løse seg opp litt her og der, sånn som når jeg brukte grunning. Så å få bort alt det der er sikkert en umulig jobb. Vertfall med mindre det finnes en vidunderkur.

Men så er det diverse "småting" med strømledninger, gulvlister osv. Det ble bare så vanskelig når jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre, eller ikke hadde riktig utstyr, og så kom det opp nye problemer hele tiden. Pene vinduslister som er 'skutt' fast f.eks. Utbygging/utforing, og masse slikt som jeg har null peiling på. Følte meg som en komplett idiot Sad
   #3
 1,894     Sandefjord     0
Har du prøvd å fukte maskinpapiret med vann? Ikke usannsynlig at det løsner da, ettersom det løsner og bobler når du sparkler/grunner (sparkel og maling inneholder vann).
Om papiret løsner når det er fuktig, så går det lettere å skape av. Trenger heller ikke dyre skraper. Du kan også bruke en sparkelspade.
  (trådstarter)
   #4
 10     Oslo     0
Ja, jeg forsøkte det. Hadde et par ulike produkter jeg brukte på veggen, og også vanlig vann. Løste seg litt opp her og der, men det meste satt like bom fast som før. Jeg håper derimot at så lenge det meste sitter fast når jeg grunner, så vil det fungere noenlunde bra å rullesparkle på toppen. For jeg ser ærlig talt veldig mørkt på å forsøke å få vekk all den papp-greia på alle veggene. Om jeg regnet riktig så er det ca 85 kvm (veggflate) på stue+soverom, så å pirke og svette for en mm her og der vil ta evigheter.

Pratet med ulike folk i Jernia og andre butikker, men enten hadde de ikke snøring, eller så fikk jeg ulike råd hver gang, så ble ikke veldig klok. Noen foreslår også gips eller diverse tapetløsninger (veggfornyer osv), men jeg er litt skeptisk ettersom det vil koste mer og det er over standardhøyde her. Mange skriver også det ikke ble så pent som de trodde. Pluss at det blir i betong og ikke i reisverk eller lignende. Derfor var jeg mest positiv til sparkling, det kan jeg få til selv. Det ble bare så mange praktiske problemer hele tiden, som gjorde meg fryktelig frustrert og ubestemt. Vil ikke gjøre feil som jeg finner ut var tåpelig når malingen kommer på og det ser helt jævlig ut Shocked

Hva tror du om strømledningene? Kan jeg fjerne de selv, eller er det veldig fy-fy? Orker ikke å (fortsette) å sparkle over de, for det blir bare stygt.

Hadde jeg hatt nok gryn ville jeg tatt det helt fra bunnen av, inkludert skifting av gulvet, og utvide noen døråpninger. Det ser så flott ut i diverse salgsprospekter og slikt.
   #5
 1,894     Sandefjord     0
Ja, jeg forsøkte det. Hadde et par ulike produkter jeg brukte på veggen, og også vanlig vann. Løste seg litt opp her og der, men det meste satt like bom fast som før.

Hva tror du om strømledningene? Kan jeg fjerne de selv, eller er det veldig fy-fy? Orker ikke å (fortsette) å sparkle over de, for det blir bare stygt.


Jeg synes fu skal forsette med vann. Fukt godt og la vannet virke lenge før fu begynner å skrape. Det papiret som løsner med vann, er også mest sannsynlig det papiret som bobler etter sparkling. Så får du fjernet det, så er mye gjort.

Åpent elektrisk anlegg skal ikke sparkles over. Enten må du løsne det forsiktig før sparkling (egentlig elektrikerarbei), eller så må du dekke ledningen med maskeringstape.