22,881    15    1  

Tapet og maling på sponplater

 11     Rogaland     1
Skal bygge hus, dette blir satt opp med sponplater på vegger.

Vurderer hvor mye egeninnsats vi kan ta selv; hva må gjøres med disse sponplatene? Vi vil ha slette vegger som skal males. Må platene sparkles, grunnes, tapetseres og så males to strøk til slutt? Er dette en jobb for en amatør som meg? ;D

   #1
 570     Askøy-Hordaland     0
Dette er vel en kurrant jobb for en litt nevenyttig amatør:) Hvis du aldri har tapetsert før ville eg begynt i en bod, bare for å prøve seg litt fram Wink Og forhør deg i butikken om hvilken tapet som er lett å jobbe med. Vi kjøpte en tykk og helt slett tapet som skulle brukes på kjøkkenet men den var så vanskelig å jobbe med at vi gav opp og brukte en med mønster som var en drøm å jobbe med.
   #2
 63     Akershus     0
Spon er helt topp å jobbe med. Du må regne med at du må sparkle over skruehullene og skjøter i to omganger, det er greit å være nøye med sparklingen for du vil se resultatet senere.  Om du vurderer å sette opp platene selv også, må du bruke sponplatelim i skjøtene. Malingen "mitt rom" dekker helt supert og holder med to strøk, pass på å bruk en malingsrulle med litt struktur da syntes eventuelle sparkelfeil mindre.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 11     Rogaland     0
Takk for svar!

Er litt skeptisk til å sparkle selv, da jeg virkelig ville irritert meg grønn over det dersom resultatet ikke ble bra nok >:(

Har tapetsert et rom før, det gikk noenlunde greit men var ikke akkurat gøy. Lurer på å leie inn noen til å ta sparklingen, og tapetsere og male selv. Er dette en jobb som vil ta mange timer for en proff (dvs at det blir dyrt)?
   #4
 570     Askøy-Hordaland     0
Det er så lite å sparkle på spon at det ville eg ikkje satt vekk. Du får greit betalt for å gjøre det selv, kontra å leie inn en for 400kr timen. Du sparkler deg ferdig, grunner veggene og sparkler en gang til der du ser at det trengs før du tapetserer. Da blir resultatet bra.
   #5
 153     Rogaland     0
* fjernet *
Signatur
   #6
 198     Sunnmøre     0

Er litt skeptisk til å sparkle selv, da jeg virkelig ville irritert meg grønn over det dersom resultatet ikke ble bra nok >:(


Bedre å irritere seg grønn over resultatet av sitt eget arbeid enn en "proff" sitt :)
   #7
 50     På landet, med sine fordeler og ulemper.     0
Hei!

Først lurer jeg litt på hvorfor du velger spon, kontra gips?

Hvis du absolutt vil ha spon er det et par ting du bør tenke på.
For det første bør du la sponplatene avklimatisere seg en god stund inne i romtemperatur. De har en tendens til å tørke en del. Husk å lime de godt i sjøtene, og feste de godt med sponskruer, ikke noe annet!

Spon er ikke like snopt å sparkle og male som gips, da det ikke er noe forsenking i skjøtene.

Hvis du bare sparkler skjøtene som de er, og maler platene, vil det garantert sprekke opp etter kort tid. Skal du forhindre dette må du armere skjøtene på lik linje med gipsplatene.

Bruker du spon vil jeg derfor anbefale deg å tapetsere. Husk å grunne platene med en farge som er lik tapeten først.

Hvis du vil ha en så slett vegg som mulig er gips bedre, det er også mindre fare for oppsprekking i skjøtene med gips.


Jeg har brukt spon i flere sammenhenger, og angret hver gang, nå er det kun gips som gjelder! Spon hører hjemme i en garage hehe.


Er ikke meninga å ta fra deg noe mot her, men jeg må bare dele min erfaring her.


Sparkling av gips er en liten kunst ja, men også noe man fort kan lære seg. Fordelen er at det er svært tilgivelig for "feil". Er bare å slipe bort og legge nytt sparkel.

Lær deg hva som skal brukes og i hvilken rekkefølge, og søk etter tips på teknikk, så får du det til, det er jeg sikker på. Lei en giraff-pussemaskin med støvsuger, de er kjempelette å bruke, og har stor pusseskive. Da pusser du hele huset på noen timer.

Hvis du ender opp med gips, noe jeg håper Smile , så kan jeg hjelpe deg med prosedyren for sparkling, det er som regel der det går "åt skogen".


Lykke til!

mvh

polarpuma

   #8
 130     Møre     0
Skal du ha slette vegger så er det noe som heter tapetfornyer. denne er gjerne 1 meter bred og uten struktur og skal males over. Hvis du skal legge en slik så anbefaller jeg den uten glassfiber. Den med glassfiber er mye vanskeligere å legge enn de uten. Har prøvd begge deler og vil anbefalle uten glassfiber hvis man ikke har lagt noe slikt før. Bakdelen er vel at den med glassfiber er sterkere tror jeg. Lykke til:) og spon er helt greit!
   #9
 50     På landet, med sine fordeler og ulemper.     0
Jepp, har brukt tapetfornyer på spon selv, og det er som du sier helt greit. Men det blir ikke det samme som malt gips.
   #10
 551     Norge     0
Polarpuma;
Gips....  >:(  Nei takk.
Har hatt hus med gips før, og byggde nytt med spon.
Men valgte gips i stuetaket. Thats it.  :P

Filiokus;
Ikke sett vekk sparklingen. Fint å kose seg med. Ikke så veldig mye arbeid, MEN vær nøye med finnishen.
Slurv vises godt og er et stort irritasjonsmoment.

Brukte selv slett "tapetfornyer" i mesteparten av huset. Brukte da tre forskjellige typer(også den med glassfiber, fra Storeys) Alle tre var helt greie å jobbe med.
Signatur