#21
 585     Oslo     0
Her var det ymse fremgangsmåter... :D

Korrekt måte å strimle på(ifølge representant fra gipsprodusent og læreboka på malerskolen) er å legge papirstrimlen i våt sparkel, dra sparkelspaden over slik at den presses jevnt inn. La dette så tørke i et døgn, før neste gangs sparkling. Ved å la være å sparkle over strimmelen med engang(mens sparkelen i bånn er våt) lar du fuktigheten slippe igjennom perforeringene i strimmelen. Når dette har stått et døgn kan du sparkle 2.gang. La dette tørke igjen. Slip lett over og sparkle 3. gang hvis du er nøye på finishen. La det tørke, slip og mal.  Smile
Signatur

   #22
 940     0
Godt det er flere som har gått maler skolen Smile
Signatur
   #23
 967     Stavangerområdet     0

... Korrekt måte å strimle på(ifølge representant fra gipsprodusent og læreboka på malerskolen) er å legge papirstrimlen i våt sparkel, dra sparkelspaden over slik at den presses jevnt inn...


Greit å vite for oss uinnvidde. Men betyr dette at fordi du drar sparkelspaden over (regner med langsetter strimlen) vil papiret legge seg helt ytterst og plant med gipsplata? Når du så legger på 2. og 3. gangs sparkel, så vil dette komme i tillegg som da gjør skjøten tykkere enn gipsplata (=bul). Er denne metoden da kun egnet for helsparkling?
   #24
 42     0
Skal man sparkle mye, anbefaler jeg sterkt å prøve å få tak i en sparkelform à la dette:
http://www.amazon.com/Goldblatt-G05206-12-Inch-Plastic-Mud/dp/B00002X2EG/ref=sr_1_7?ie=UTF8&s=hi&qid=1256576817&sr=1-7

Maleren som tok stua vår brukte det, og man sparer vanvittig med tid i stedet for å "bake" sparkelen med to sparkelspader. Fikk "grini" meg til et eks hos det lokale proffutsalget til malerlaget. Passer fint til 25 cm bredsparkel, som jeg har funnet ut er perfekt for å få fine skjøter (og det eneste maleren vår brukte). Man fyller trauet med sparkel, og det ligger perfekt i den hånda man ikke har bredsparkelen i. Slipper mye bøying -- fyller det bare opp innimellom. Og så drar man av sparkelen på kanten, der det er et metallblad. Minimalt med søl og halvtørre sparkelrester, som jeg har slitt med før!

Diagonale "halvmåne"-drag over skjøtene gir gode resultater, er min erfaring.

-Ff
  (trådstarter)
   #25
 97     0

Skal man sparkle mye, anbefaler jeg sterkt å prøve å få tak i en sparkelform à la dette:
http://www.amazon.com/Goldblatt-G05206-12-Inch-Plastic-Mud/dp/B00002X2EG/ref=sr_1_7?ie=UTF8&s=hi&qid=1256576817&sr=1-7


Aha, ja det ser kjekt ut.  Ellers ser jeg Norgips anbefaler noe som heter "sparkelboks".  Jeg har vært borti dette tidligere, men heller ikke da klarte jeg å finne ut hva det var.  Noen her som vet?
   #26
 13     0

Her var det ymse fremgangsmåter... :D

Korrekt måte å strimle på(ifølge representant fra gipsprodusent og læreboka på malerskolen) er å legge papirstrimlen i våt sparkel, dra sparkelspaden over slik at den presses jevnt inn. La dette så tørke i et døgn, før neste gangs sparkling. Ved å la være å sparkle over strimmelen med engang(mens sparkelen i bånn er våt) lar du fuktigheten slippe igjennom perforeringene i strimmelen. Når dette har stått et døgn kan du sparkle 2.gang. La dette tørke igjen. Slip lett over og sparkle 3. gang hvis du er nøye på finishen. La det tørke, slip og mal.  :)

Dette er måten vi gjorde det på også. Og strimmelen ble lagt i finsparkel (ble anbefalt å legge den i medium av selgeren på Montèr -som var gammel maler-, men det ble ikke bra). Her er det sparklet en hel 2 etg; tak og skråtak.
Min kjære hadde aldri sparklet gips før (men har sparklet mye på bil  Wink), og vi hadde uhorvelig mye skjøter i taket! Men det ble utrolig bra (har også malt selv).
Ta tiden til hjelp, og vær nøye. Sprkle tynt, ikk puss for mye, sparkle mangeganger om det trengs.

   #28
 585     Oslo     0
Midas,

Når sparkelen tørker vil den krympe. Derfor vil papirstrimmelen som ligger i den forsenkede skjøten ligge lavere enn resten av plata når sparkelen er tørr. Nettopp derfor er det nødvendig å sparkle flere ganger. Da kommer til slutt papirstrimmelen i "midten" av sparkellaget.

Hensikten med å dra sparkelspaden over skjøten etter at du har lagt i strimmelen, er bare å få bakt den skikkelig inn i sparkelen...
Signatur
   #29
 940     0

hadde ikke penger betyd noe hadde jeg kjøpt med en slik til sparklingen. http://store.marshalltown.com/product_Detail.asp?P=12332&C=C3675&D=300&S=366

Veldig tung å bruke er den,men ellers bra.
Signatur
   #30
 298     Fræna     0
En ting som mange ikke tenker på,hvis d skal monteres taklister,er å ungå "sparkelkul" ute ved veggene.Er begrenset hvor mye en taklist kan bøyes!
Kan selvfølgelig fuges mot taket,men resultatet blir deretter ;)
Jobber som snekker,og av erfaring ser d ut til at ingen tenker på dette :(
Kundene idag har jo veldig høye krav til sluttfinish,å fugemasse er jo "fjusking" Wink