141    7    0  

Muggsopp furtebu

 19     0
Hei,

Jeg har satt opp en furtebod nå i høst/vinter på ca 20m2. 
Jeg holder i disse dager på å isolere og sette opp panel. Bestemte meg for å ikke bruke plast på vegger og tak da veggene kun er 10cm, er asfasfaltplster på utsiden av reisverk så lekta ut med stående kledning. Loft har jeg isolert med 10 cm og her er det åpent opp mot underpanel. På tak ligger det takpapp og stein. 

Ja det var litt om bygget, men nå til problemet jeg har oppdaget en del muggsopp i underpanelet til taket (det virker som om det har blitt en del fuktig het her, mulig jeg var litt seint ute med å få på stein sett i forhold til mengde rein det har kommet... Jeg er ferdig med å isolere veggene inne i boden og har nå såvidt begynt på taket. Jeg lurer nå på å legge damsperre i taket for sette opp en sperre mot muggsoppen. Er dette dumt med tanke på at jeg ikke har damsperre på veggene? Og hva kan jeg gjøre med muggsoppen som nå er der? Jeg tenker å støvsuge, og så spraye på muggmiddel.. jeg er dog redd for at panelet er veldig fuktig. Idelt skulle jeg hatt det tørka opp. Men siden jeg ikke har fått lagt opp strøm inn i boden har jeg ikke mulighet til å ha på varme uten store varmetap... 

Gode råd tas i mot med stor takk! :) 

Boden skal forresten brukes som en varm snekkerbod og jeg har derfor lyst å skåne meg mest mulig mot muggsoppen. HSt
   #1
 36,747     Lillestrøm kommune     0
Er det diffusjonsåpen tekking under lekter og sløyfer ?  Hvis nei må du få på plass lufting under taket før du legger isolasjon. Jeg ordnet lufting ved å legge 48x48 oppå sperrene før jeg la på tak utvendig, litt sent for deg men andre kan bruke løsningen. Brukte 148mm i sperrene så får jeg plass til mer isolasjon også 

Vask med klorin løsning før du etablerer luftespalte, husk at denne må ventileres oppe (på boden jeg bygde er det sal tak så lufting går tvers gjennom)
  (trådstarter)
   #2
 19     0
Takk for utrolig kjapp svar! Smile

Det ligg isol D (tett) under sløyfer og lekter.

Det er ikke tiltenkt å isolere taket her, men taket i sperrene (undergrut) loftet skal være kaldt.

Det jeg er redd for er at selvom jeg vasker vekk soppen nå med Klorin så vil jeg ikke få vekk fuktigheten som har bygd seg opp i underpanelet og det da vil bare komme tilbake.

Vil en større byggtørker kunne hjelpe, si jeg støvsuger opp sporene, vasker med Klorin og lar en byggevarmer stå og tørke opp?

Det er jo åpent i rafta så blir kanskje litt vanskelig å få tilstrekkelig varme opp i underpanelet? Kanskje det gjør vondt verre med kondens?
HSt
   #3
 36,747     Lillestrøm kommune     0
Du kommer til å ha kontinuerlig kondens i tak hvis du ikke isolerer her så du må endre plan

Du kan legge en lekt med vindperre over og strammes opp, det går an å feste en lekt i luftingen også hvis det er vanskelig. Evt kan du kutte til asfalt plate og klemme den med lekter. Deretter isolasjon og plater. Siden dette revet vekselvarmt bygg (ikke oppvarmet hele tiden) så ville jeg ikke bruke plast.

Men husk at det må være luft både inn og ut av luftespalte

Tørke opp først kan sikkert være lurt

  (trådstarter)
   #4
 19     0
Det er tiltenkt at boden skal være varm (minimum 10 grader) da den skal brukes til oppbevaring av en del verktøy, maling og ting som bør stå tørt og varmt. Hva tenker du så om plast i taket?

Vedrørende loftet er det vanskelig og knote og få dette isolert, taksperrene er bygd opp med 1,5x4". Boden har tidligere stått hos en kamerar, fikk tips her at de sperrene var for svake så har stivet de opp med en W. Uansett, i og med de er kun 4 tommer blir det liten plass å få til lufting og isolasjon. Går jo, men ser ikke helt hva jeg får igjen for dette? Det er jo ikke lufting og skolert i takene på kaldluft?
HSt
   #5
 36,747     Lillestrøm kommune     0
Mulig jeg misforstår har du åpne undergurter eller har du et innertak under disse?. Er det innertak så kan det luftes som kald loft oppe i mellom takstolene en ventil ekstra i hver endegavl kan gjøre dette bedre

Jeg liker vindperre e.l når det er mulig at utetemperatur blir høyere enn innetemperatur F.eks når solen begynner å varme
  (trådstarter)
   #6
 19     0
Mulig jeg forklarer litt feil i stad, men skal ha innertaket direkte på undergurten, 10 cm Glava i mellom sperrene. Jeg kunne selvsagt lektet ned her for å få plass til asfaltplater mellom sperrene, men ønsker ikke ta for mye av høyden inne i boden. Samt satt litt på bremsen med pengebruken, har allerede gått høyt over budsjett på det som i utgangspunktet var en gratis bod. 😋🙃 Pga av W i takstolene er det vanskelig og fore oppover, dette vil også hindre luft i rafta.

Sikkert lurt med ventiler på gavelveggene Smile Det skal jeg få kjøpt inn.

Men hva tenker du angående plast, blir som nevnt evt. Kun i tak.
Det vil nå stå uten varme frem til våren, til jeg får lagt inn strøm.

Igjen takk for gode råd.


HSt
   #7
 36,747     Lillestrøm kommune     0
Det betyr sannsynligvis ikke så mye, den fukten som på varme dager evt legger seg på plastfolien vil sikkert tørke ut oppover, det er muligheten det har for å tørke også innover som er grunnen til at vi hopper over plast i vekselvarme hus. Men det er lurt å ha minimum noe som bremser luft så fuktig luft ikke så lett blåser opp