3,049    0    0  

Redskapsbod med pulttak -> hjelp til takkonstruksjon

 342     Rett utenfor Oslo     0
Kjære allvitere.

Jeg skal bygge en redskapsbod på ca 15 kvm.  Jeg har studert diverse byggeblogger her på forumet og føler jeg har god kontroll på det meste av prosessen, men er litt usikker på takkonstruksjonen da jeg skal ha pulttak.

Ideen er å sette opp et stenderverk (i 48x98) hvor den ene langveggen er høyere enn den andre (huset har 22 graders takvinkel, men jeg tror jeg skal driste meg til noe mindre enn dette for å få større innvendig høyde i bakkant).

Oppå toppsvillen tenker jeg å legge jeg 48x148 fra langvegg til langvegg.  Vil 60cm cc være tilstrekkelig dersom spennet er ca 3,7 meter (og hellingen 10-15 grader)?  Bør jeg sette tettere og/eller velge 48x198?  Bygget skal stå i Stor-Oslo.

Hva er best practice for å feste feste takbjelkene til toppsvillen (det er tross alt en vinkel mellom bjelke og sville og begrenset anlegg)?  De ytterste vil bli liggende oppå toppsvillen på kortveggen, er det noe jeg bør tenke på ved innfestingen av disse?

Det er Decra på huset, så det blir penest å bruke dette på boden også.  Har lest lekehusbloggen til Byggebob, og han fester noe undertak til takstolene, sløyfer oppå der og så lekter for platene (http://www.byggebolig.no/garasje-anneks-og-smahus/byggebobs-lekehusblogg-9-m2-med-3-m2-terasse/msg194332/#msg194332).

Jeg har ikke planlagt å isolere boden, men man kan ikke vite hva som skjer i fremtiden.  Vil konstruksjonen over gjøre det vanskelig å legge isolasjon mellom takbjelkene senere?

I og med at det er pulttak antar jeg det er like greit å bruke vannbord/dekkbord, da blir det en helhetlig innramming på sider og topp.  Er det nødvendig med noe "tettebånd" av noe slag mellom plater og vannbord?

Når det gjelder vindskier på langveggen så festes disse rett i endeveden på takbjelkene.  På kortsidene så har jeg lært at det må kubbes, dvs at man fester noen klosser til lektene etter at det er lagt panel på og deretter fester vindskiene i disse.  Ser at Don Byggebob har trukket de litt inn slik at det nederste bordet flukter med lektene og at det øverste bordet får godt feste (http://www.byggebolig.no/index.php?action=dlattach;topic=19458.0;attach=61447;image).  Ser smart ut.  Festes vannbrett rett i den ytterste vindskien (underfortstått holder dette)?

Noen tilleggsspørsmål
- Hva er det enkleste måten å unngå at boden blir vindskeiv?  Noen steder ser jeg at det er montert en type patentbånd diagonalt, andre lager diagonaler i stenderverket, mens for bygg med liggende panel ser det ofte ut til å ikke være benyttet.

- Huset har stående panel med over og underliggere.  Finnes det en tommelfingerregel på hvor mye dyrere dette er enn liggende panel (går fort å regne, men enda raskere å spørre Smile ).

Takker for all hjelp!


/t