8,896
7
0
Armering i støttemur
11
0
Skal etter hvert lage støttemur av forskalingsblokk. Den blir ca 30meter og ca 2m på det høyeste. Må da ha støpe muren i 2 omganger pga høyde. Hvordan bør den vertikale armeringen gå mellom de 2 skiftene?
Armeringen skal gå mot yttersiden i veggen, så langt som mulig på motsatt side av der marktrykk og belastning presser på.
JHH
Skummelt at folk påstår noe annet
Er det 30 meter uten noen vinkler og ca 2 m høyde?
Armeringen tar jo opp strekk, og dytter muren fra baksiden, vil vel strekket bli på forsiden?
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Tja.. Jordmassene bak en støttemur vil forsøke å velte den utover, altså strekkpåkjenning, og armering, på baksiden - dette jernet bøyes vanligvis 90 grader og fortsetter vannrett bakover/innover i murens såle, som holdes på plass av jordmassene oppå denne. Tenker du deg en mur som er fastholdt både oppe og nede, så stemmer det at jordtrykket "midt på murhøyden" vil gi strekkpåkjenning midt på framsida, men det er vel ikke det som er det vanlige for støttemurer...
For horisontal armering, derimot, der blir strekket på framsida, men det var jo vertikalt han spurte om.
http://www.mysencement.no/Mysen_cementstperi/Stottemurelement.html
Størst strekkpåkjenning blir det i det innvendige hjørnet mellom loddrett vegg og "bakfot", som de kaller det der, og videre oppover murens bakside.
Ellers må jeg bare si at det er riktig som "Inge79" påpeker, at det er forskjell på en vegg som er forankret i topp og bunn, og en som kun er forankret i bunn. Vertikal armering skal ligge forskjellig i de to.
JHH